Home Hur lever en nihilist?

Jag är mycket tacksam för den eftertänksamma e-post jag får. De flesta människor vill ha allmosor (var snäll och recensera mitt mediokra, ourskiljbara och patetiska metal-band) eller attackera mig under skepnad av att ställa frågor till mig (hur kan du hävda att du vet någonting överhuvudtaget, när du inte tror på någonting?). De sistnämnda tror att deras klyftighet drar ner någon som befinner sig på en högre nivå än dem själva, och det gör dem glada, eftersom de innerst inne vet att de är mediokra. De förstnämnda är endast bidragstagare i förklädnad, och de vet innerst inne, att anledningen till att de inte kommer någonvart, är att de är förlorare.

Däremot kommer vissa eftertänksamma frågor till saken och påpekar att vissa människor har frågor om saker, som nuförtiden är självklara för mig. En sådan fråga anlände i dag: Hur lever en nihilist? Jag ska försöka svara på det i en konverserande form, så att vi inte går vilse bland filosofins förvecklingar, för de pragmatiska effekterna av nihilistisk tro är viktigare än detaljerade filosofiska "bevis".

Först och främst, du frågar inte andra hur du själv ska leva. Alla svar finns framför dig.

Nihilism är att urskilja vad som är verkligt från vad som är overkligt. Vi befinner oss i verkligheten. I den existerar faktiskt vissa saker och andra är skenbilder av vårt inre. Skala av de sistnämnda och fokusera på de förstnämnda. Om du har problem att komma på det, gå ut och spendera tid i skogen. Buddha mediterade under ett träd, Jesus hade sin skog i 40 dagar, Nietzsche hade sina mystiska transer och Arthur Schopenhauer hade långa nätter ignorerad av sin familj. Dra nytta av tristess och naturliga omgivningar för att dechiffrera din omvärld.

Sanning existerar inte. Sanning är vår uppfattning om vad som existerar; vår uppskattning av det. Du kommer att bli tvungen att finna den sanning som är lämplig för ditt eget liv. Notera att jag inte sade "din egen sanning". Individualism är det största bedrägeriet någonsin. Du är produkten av dem som kom före dig i ditt släktled, och faktorerna av ditt eget liv. Du existerar inte frånskild från världen och du kan inte fly undan detta tillstånd. Dessutom finns det ingen poäng med det. Följ sanningen som den är uppenbar för dig. Om du är vansinnig, är din roll i universum att vara det vansinniga misslyckandet som andra hånar, och sedan dödar.

Inte alla kan göra detta. Ur mitt perspektiv finns det inget skamligt i att säga "Hör på, jag är ingen ledare - visa mig den rätta vägen, så ska jag sätta igång att arbeta". Till och med det kräver en utvärdering av verkligheten och acceptans för några av dess mest grundläggande funktioner. Ditt släktled kommer att betjäna order från andra tills den utvecklas till någonting annat. Jag har accepterat att jag aldrig kommer att bli en Brad Pitt eller Andrés Segovia, men jag är inte speciellt besvärad av det; jag är alldeles för upptagen med att vara vad jag är. Av den anledningen har jag här några generella förslag.

Det i särklass mest kraftfulla vapen du äger, är din egen preferens. Människor kan tvinga på dig all möjlig skit, men de kan inte tvinga dig att acceptera vissa saker annat än nödvändiga. Till exempel, om regeringen beslutar att alla måste ta ett morgonlavemang för dödssmärta, gör du som de säger, men även om varenda person du känner sedan väljer att även ta ett kvällslavemang för att visa sin patriotism, kan du avfärda det beteendet genom att inte göra det. Du kommer att stå ut bland mängden. Inget märkvärdigt. Det är inte som att de flesta av dessa drönare lägger märke till någonting.

Du kommer att behöva någon form av arbete. Välj något som inte är stötande. Där finns massor av bra jobb, till exempel att hjälpa miljövårdsagenturer. Sök jobbet och väx. Du kommer inte att få samma lön eller offentliga respekt, men du är en nihilist nu, och du inser att offentlig respekt är meningslös eftersom den är nyckfull. Skapa ett liv för dig själv i stället, och begå inte samma överträdelser som gör vårt samhälle avskyvärt. Bekräfta verkligheten. Upphör förstörelsen av naturen. Vårda din egen kultur. Förkasta modernismen.

Som det snart visar sig, så är människorna runtomkring dig verktyg: det vill säga, de är tacksamma följeslagare som passivt slickar upp den härskna sperman av det industriella samhället och är tacksamma för "möjligheten". Medan de i en rättvis värld hade fått en kula i pannan, kommer det inte att hända på ett par årtionden, så nöj dig själv med följande: skapa ett bättre exempel av mänskligheten och lämna dem i dammolnet du efterlämnar.

De flesta av dina verktygsaktiga kollegor, grannar, människor du möter på gatan etc. är kapabla till två former av konversation: underhållning och personlig situation. De kommer att i evighet diskutera de "viktiga" filmerna och TV-programmen som de ser, utan att märka att dessa upprepar sig själva inom en treårig cykel, och de kommer att prata om vädret eller sina hemorrojder eller andra "viktiga" saker av personlig bekvämlighet. De kan inte prata om idéer. Reservera därför idéer som grunderna till varför de smarta människorna möts.

Om du pratar med medelsvensson, prata om grundläggande aspekter av livet, närmare bestämt händelser i vår tid. Du behöver inte välja sida så länge du uttrycker en intelligent åsikt. Gör det klart att du inte ser på TV eller filmer. Prata om de goda sakerna du ser i livet, exempelvis någonting stort som en person gjorde, eller någonting du observerade i naturen eller insåg om livet självt. Men fall inte i deras fälla. Seinfeld, Vänner och Cityakuten är flyktigt skräp som inte kommer att betyda ett dugg, och dessa dårar slösar bort sina liv på de här sakerna. Låt dem inte dra ned dig i samma fälla.

Medelsvensson har också en tendens att uttrycka grupptänkande uppfattningar, och sedan testa andra med dem. Saker som "Är det inte hemskt med det där folkmordet i Darfur?" är undersökningar för att försöka få dig att antingen samstämma eller bli identifierad som en ensamvarg. Om du svarar med "Jag tycker det är roligt" eller "Vi behöver färre människor", börjar folkmassan, som HATAR ensamvargar, att jämra sig och få utbrott (ensamvargen har vad folkmassan aldrig kommer att ha: integritet, och för den anledningen hatar de det). Det bästa svaret är likgiltighet. "Jag har inte hört talas om det" kommer att ge dig en lektion, men "Jag tycker att politik är påhittat nonsens" kommer att lämna dem förbryllade. De frågar dig om någonting "viktigt" från deras värld; visa dem att det inte är viktigt i din. Ta inte ens frågan i sig seriöst.

MEDELSVENSSON: HÖRDE DU OM HUR BUSH STAL VALET?

NIHILIST: JASÅ, STJÄL DE VAL NU OCKSÅ. SÅ UNDERLIGT. VISSTE DU ATT BELL PEPPERS ÄR EN BRA VITAMIN C-KÄLLA?

MEDELSVENSSON: OMFG JAG HÖRDE ATT AL-QAIDA PLANERAR ATT ANFALLA OSS!

NIHILIST: VET DU, VAN GOGH LYCKADES VERKLIGEN ATT FÅNGA ESSENSEN AV SPÄNNING I SINA SURREALISTISKA MÅLNINGAR. DET KANSKE ÄR DAGS ATT KOLLA IN DEM.

MEDELSVENSSON: BENSINEN ÄR SÅ HIMLA DYR NU FÖR TIDEN.

NIHILIST: PENGAR ÖVERALLT. JAG GJORDE EN TOLKANDE SKULPTUR AV MIN KOMPOSTHÖG.

Detta driver medelsvensson till vansinne, för det spelar på deras grundläggande rädsla, nämligen att någon annan vet något som de själva inte vet och är därmed inte under folkmassans herravälde. Men, om du gör detta utan att vara aggressiv, har de inget sätt att rättfärdiga sina utbrott på dig och inget sätt att hantera vad du precis sade. Låt dem diskutera sin "underhållande" TV (underhållning är för människor som inte kan finna ett syfte med sitt eget liv; det är som slaveri, men det är "kul") medan du spenderar din tid på mer intressanta saker. Deras ängslighet kommer att växa medan de betraktar dig, och det kommer att hjälpa deras undergång.

Var rädd om dina pengar. Någon idiot kommer förbi kontoret och frågar efter födelsedagsdonationer, eller pengar till att hjälpa barnen i Sudan eller vad som helst - ignorera det. "Nej tack", är allt du behöver säga, och börjar de ställa fler frågor, står det inte rätt till i det sociala och därmed är det lämpligt med nonsens som svar. "Jag sparar ihop pengar till att köpa en kärnkraftverksubåt" eller "Priset på glass och motorolja gick precis upp" är ett lämpligt svar. Om det känns som att du pratar med dagisbarn, så är det faktiskt det du gör. Dessa människor är mentalt omogna och bör bli behandlade därefter.

När du handlar, köp inte skräp. Du kommer att bli frestad, för vem är inte det? Men inse vad som är skräp och undvik det. Du måste kanske betala 20 kronor mer för en metallversion av något vardagligt objekt över den plastiga, men då behöver du heller inte ersätta den förrän om trettio år. Idioter fruktar människor med den här typen av visdom, för det avslöjar idioter i kontrast som obenägna till att göra sådana val. Spendera inte dina pengar på idiotisk underhållning, glassiga bilar, eller hus i trendiga bostadsområden. Välj en bra plats och lev självständigt. Du behöver inte något av det där skräpet (om du är en nihilist).

Slutligen, acceptera inte deras uppfattning av verkligheten. De kommer att fortsätta pladdra om "utveckling" och andra uppfinningar av den mänskligt mentala fantasibilden, men om du inser att dessa idéer helt enkelt är skräpmat för hjärnan, kan du kringgå detta och fokusera på andra saker. Om två år har passerat och du har lärt dig ett språk och ett instrument medan de fortfarande tittar på TV, kommer de börja vörda dig. Dra sedan nytta av deras idioti och använd pengarna till en god sak, som till exempel att köpa upp den resterande fria skogsmarken därute, eller översätta Pentti Linkola till engelska. Nihilister kringgår illusion och arbetar på verkligheten, och från den blir de starkare medan massan stagnerar. Viktigast av allt, de skrattar medan de gör detta. Och vem skulle inte göra det?

Our gratitude to "Alexis" and "Ensittare" for this translation.


Copyright © 1988-2006 mock Him productions