A.N.U.S.

American Nihilist Underground Society

ANUS.COM: American Nihilist Underground Society (A.N.U.S.) at www.anus.com
RSS feed of ANUS.com opinions and news Mailing list:
Search anus.com:

Nezúfajte, hoci sú Vianoce

Je lahké vyjadrit sa k sviatkom, pretože priepast medzi realitou a fantáziou v našom svete sa najviac ukazuje pocas nich. Ludia sa náhlia, upätí na symbolické gestá ako rozdávanie darcekov a príprava vecery a kvôli tomu vydávajú maximálne úsilie a rovnaké množstvo úskokov, aby co najlepšie zakryli nedostatky v ich životoch a spolocnosti a konecne aspon na chvílu nadobudli pokoj duše. V tomto bode sa stávajú najviac neurotickými a oklamanými a vtedy je náboženský základ nasadený do prvej línie: ludia sa stávajú fanatikmi zovretými vo vlastnom náboženskom klamstve. Sme to my, ktorí tak pohrdame samovražednými atentátnikmi?

Vaši spolupracovníci budú s nadšením zaneprázdnený bozkávaním zadkov, co znamená, že nemusíte pocúvat ich "názory", ktoré sú od základu pozliepané z myšlienok, ktoré poznajú z televízie, novín a relácií z ich oblúbeného rádia. Popri tom Ta obdarujú niecim bezcenným, co kúpili v ktoromsi výpredaji a zároven budú dúfat, že sami na oplátku dostanú nieco cenné (riešením je upiect vlastný banánový chlieb a obdarovat ich ním, zvlášt v prípade, ked nevieš piect). Každý clovek, s ktorým sa denne stretávaš, si snaží vyžiadat darcek. Takýto prípad je ešte lepší, dajte im bezcennú vec, co ste sami dostali minulý rok. Nejde o zmysel daru, ale o prejav uznania. V našej "slobodnej" spolocnosti sa cítime slobodní navzájom sa donútit pocitom viny dat druhému nieco, co vytvára zisk hlavne pre tých, ktorí vyrábajú lacné zbytocnosti a smetiarov, ktorí ich zasa v júni odpracú.

Ako keby toho nebolo k smiechu dost, uvidíš celý konzumný obchodný priemysel zmobilizovaný na predaj darcekových predmetov. Pocit viny je tažký a zosilnujú ho predstavy láskyplných rodinných stretnutí, vymienania darov, spolocného jedla a pekného vecera. Realita je však plná spolocenského tlaku kupovat, rozvodov, rodinných hádok po telefóne a ludí darujúcich si navzájom bezcenné dary, za ktoré sú ochotní zaplatit 10% svojho príjmu. Nikto ale nechce pocut o realite a preto ju utopili vianocnými pesnickami. Dokonca spravili aj ich inteligentné (aspon tak inteligentné ako je gibon na cracku) a unikátne verzie ako techno verziu "Tichej noci" a jazzovú "I am dream of White Christmas". Vytiahnite svoje vnucujúce sa emocioálne narážky, aby každý otupený konzument vedel, že prežíva skutocne pekný cas.

Pretože väcšina z nás žije realite, ktorá je na hony vzdialená televíznym fantáziám a musia sa vyrovnat s rozbitými rodinami, stratenými vztahmi a ubijajúco podobnými firemnými oslavami, ktoré sú v istom momente "oživené" opitým idiotom stvárajúcim sprostosti - bolo by takmer zvláštne, keby sa to neopakovalo na každej vianocnej oslave - existuje viacero odvetví zameraných na kompenzáciu. Predajcovia alkoholu sa preto pripravili, aby Vás dostali z reality debnickou zeleno-cerveného piva. Psychológovia si mädlia dlane a s potešením plánujú nadcasy v case Vianoc. A ak potrebujete ešte trochu vianocnej atmosféry sú tu pripravení další predajcovia s novými pekne ilustrovanými pohladnicami. Všetci tak svorne parazitujú na sviatkoch lásky a pokoja.

A my nemáme zúfat, vravíš? Žijeme v rozpadajúcej sa spolocnosti s väcšinou ludí príliš hlúpou, aby to vôbec mohli zbadat, v spolocnosti, ktorá plodí coraz hlúpejších ludí a dáva im moc, pretože práve z ludí, ktorí nemajú kam v svojom živote íst, sa stávajú najlepší úradníci. Sme obklopený zlým dizajnom od ciest, ktoré tešia svojich stavitelov, ale neslúžia obcanom, mizerným bývaním, ktoré je postavené okolo nákupných centier, ale nie s ohladom na požiadavky kvalitného bývania. Naše životy sú zvonku riadené emóciami, ktoré sú vytvorené, aby sa votreli do priazne každého a všetci sa postupne stávajú zotrocenými prispôsobením sa najslabšiemu clánku retaze. A potom všetkom si máš ešte nasadit umelý sviatocný úsmev, aby sa realita stratila. Necudo, že sú Vianoce casom infarktov, samovrážd, rozvodov a predávkovaní.

Moje riešenie, podobne ako vo väcšine prípadov, je nahradit zúfalstvo nihilizmom. Vy, alebo skôr prirodzené rozmýšlanie a cítenie vo Vás, dostane realitu pod kontrolu a nemusíte brat vianocné blúznenie vážne. Robte, co je nutné a nic viac, ale predovšetkým si nepripúštajte tieto neúprimné sviatky predajcov k srdcu a nenechajte sa nimi ovplyvnit. Pôvodný sviatok slnovratu mal svoj zmysel, bol slávnostou prežitia casti zimy a návratu putujúceho Slnka, no od istého casu sa zmenil na sviatok poníženia a podriadenosti židovskému prorokovi. Preco v tom pokracovat? Dajte ludom v svojej práci smeti a tým, ktorí si od Vás vynucujú dar dajte hlúposti, ktoré ste sami dostali minulý rok. Nestarajte sa o nich, vyvolajte nihilizmus zo svojho srdca a pozri sa na realitu: Vianoce sú len dnom ako každý iný, den, ktorý môžete strávit, ako sami chcete, ak len nie ste ohlúpení hodnotami davu. Lebo štastní sú tí, ktorí nikdy nepoculi vianocnú hudbu, ale štastnejší tí, ktorí ju pocujú, ale nepocúvajú a všimnú si tento sviatok bez záujmu onho. Rozbite Vianoce pochopením ich nezmyselnosti. Nie je dôvod zúfat, ked ich nebudete brat vážne.

December 22, 2006

Our gratitude to the Slovakian Active Nihilists for this translation.