Hjalmar Söderberg:
En ärlig skeppare tror inte bara på Gud, men erfarenheten har också lärt honom tillbörlig respekt för fan.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Äktenskap för alla är… | Hem | Religion = motivation… »

Är vi rasister?

Hej!

Jag har suttit denna förmiddag och läst några artiklar m.m. på er hemsida och tycker att ni har några intressanta poänger, men en sak förbryllar mig. Det är frågan om nationalism/fascism/rasism. Var någonstans står era åsikter angående detta? Ena stunden, ursäkta min okunnighet, verkar ni vara positiva till detta andra stunden lite mer negativa. Har ni någon ståndpunkt alls (såklart har ni det men jag hoppas ni förstår hur jag menar)?

Vore jättetacksam för ett svar!

Mvh

/Henric

Hej Henric!

Tack för ditt brev. Först och främst bör vi klargöra definitionerna på vad "nationalism/fascism/rasism" egentligen är. Här kommer en kort lista:

- Nationalism: Tanken att ett folk med samma historia, kultur och etnicitet bör leva i en gemensam nation, och att dessa intressen går före individuella intressen. När man framhåller nationens intressen framför historia, kultur eller etnicitet (d.v.s. folket existerar för nationens skull, inte tvärtom), kallar vi det patriotism. I dag är begreppet lite mer vagt och man brukar ta avstånd från etnisk nationalism, men kultur och historia står fortfarande i centrum, som du kan se hos partier som sverigedemokraterna (om vi sedan bör kalla Sd ett renodlat nationalistiskt parti är en annan historia).

- Fascism: Traditionellt ett hierarkiskt, nationalistiskt, imperialistiskt och korporativistiskt politiskt system med rötter i futurism och Romarriket, populariserat av den italienska diktatorn Benito Mussolini. Tar avstånd från pacifism, socialism och liberalism. I dag har det blivit ett skällsord och man brukar felaktigt klumpa ihop fascism med nazism, fastän det finns stora ideologiska skillnader mellan dessa. För att till fullo förstå fascism är Mussolinis The Doctrine of Fascism obligatorisk läsning.

- Rasism: Här finns minst ett tiotal olika tolkningar. Jag brukar utgå ifrån den här definitionen när jag skriver om rasism i mina artiklar: Hat eller förakt för en människa på grund av etnicitet eller ras. Den bredare definitionen i Sverige tar även med etnisk nationalism, fysisk antropologi och populistisk invandringspolitik. Jag är inte säker på att man hatar människor med annan etnisk bakgrund bara för att man tror på etnisk separation, forskar i människans genetik, eller vill minska/stoppa invandringen till Sverige, men det är en annan sak.

Dessa fenomen är fullständigt förvrängda och söndertjatade i den svenska samhällsdebatt, men det kan vara på sin plats att vi också klargör vår ståndpunkt här en gång för alla:

- Nationalism: Om vi studerar historien över stora civilisationer, slår en titt på modern sociologisk och antropologisk forskning, står det ganska klart att människor föredrar att leva med andra människor, som delar deras grundsyn på människa, natur och samhälle. När vi tvingar olika folkgrupper att samexistera inom samma nation, uppstår genast en rad problem. Vem ska anpassa sig efter vem, ska vi ha en lag för alla, eller olika lagar för var och en osv. Rasism, våld och social instabilitet ökar i samhället. Kulturerna splittras. Pluralism, och dess avart mångkultur, fungerar helt enkelt inte. Nationalism, eller etnokulturell separation, verkar därför vara en naturlig lösning på problemet. Varje folk utövar då sin egen kultur i ett eget land, d.v.s. hur exempelvis Sverige har fungerat fram tills 60-70-talet. Nationalism, om den är ömsesidig och motiveras av en vilja till kulturell självständighet, är därför någonting positivt. Sedan finns det en rad problem med nationalism, exempelvis tendensen till att skapa en ohälsosam kollektivism och att se sig blind på statliga intressen, men det sparar jag till en framtida artikel.

- Fascism: Som du kanske har märkt är vi inte jättepositiva till liberaldemokrati här på SNUS. Vi brukar uppmuntra till fascism, i den mening att vi tror på ett mer hierarkiskt samhälle baserat på meritokratiskt ledarskap och kulturell samstämmighet. Jag tror inte att vi brukar förespråka imperialism, men vi håller ofta upp anden i fascism och hävdar att människan behöver utmaning och konflikt för att utvecklas. Några redodlade fascister skulle jag inte vilja kalla oss och som du säkert vet är vi mycket kritiska till för mycket statligt inflytande, och centralisering av politisk och ekonomisk makt, men du finner spår av fascistiska tankegångar i våra texter.

- Rasism: Jag skulle vilja påstå att medan detta är ett naturligt fenomen hos de flesta människor, är det likväl ett dumt sådant. Hat är egentligen bara en känslomässig reaktion och är i längden (själv-)destruktivt. Detta trots att alla människor hatar någon gång i sitt liv. Rasism brukar uppstå när olika folkgrupper tvingas kompromissa med sin livsstil, som här i Sverige, och därför är problemet med rasism intimt förknippat med pluralism. Till viss del tror jag rasism förekommer i mer oskyldiga former ("måste dessa förbannade araber hela tiden tränga sig före i busskön?"), men lätt urartar till aggression och större konflikter (Israel-Palestina-konflikten är ett nutida exempel, även om det också finns andra faktorer bakom). Jag tycker inte att rasism egentligen är ett jättestort problem, precis som jag inte anser att vi bör utplåna alla känslor av hat inom oss i alla situationer. Problemet jag har med rasism i allmänhet är att det ofta blir en ursäkt för människor att skylla över problemen på andra folkgrupper, utan att kritisera och reflektera över sitt eget folk. Rasismen kommer i stor grad att försvinna om varje folkgrupp känner sig trygg i vardagen med sin egen kulturella identitet. Just nu är så inte fallet eftersom vi tävlar om inflytande och dominans i samhällslivet, och därför uppstår konflikter.

Det finns mycket annat viktigt att nämna om de här fenomenen, men jag tror att när de flesta ställer den här frågan, vill de veta om man är rasist eller inte (i mitt fall, svar: Nej), d.v.s. om man är en sådan där som kränker status quo. I vissa fall är man endast fri från rasism om man helt går på regeringens agenda, och då erkänner jag att vi ligger risigt till. Trots detta, Henric, hoppas jag att jag någorlunda har lyckats besvara dina frågor. Jag hoppas också att jag har sagt så pass mycket om det här redan, att vi inte behöver göra fler utläggningar i ämnet, utan endast kort behöver kommentera detta i framtiden. Ras, nation och kultur kommer fortsätta att dominera samhällsdebatten i Europa tills vi tar tag i problemen och slutar stirra oss blinda på heliga kor.

Mer om nationalism, fascism och rasism på SNUS:

Nationalism
Krystad nationalism
Kulturmöte
Varför jag inte är nynazist
Fredrik Lindström och den regelrätta svenskheten
Brev: White Flight och civilisationen som sin egen fiende
Vi behöver inte svensk-kontrakt, vi behöver kultur
Lokalkultur är effektivare än statlig byråkrati
En överblick över fascismen
 
RagnWAR ()
11 januari 09 - 12:18
kommentera RagnWAR

I mina ögon är brev som detta ganska typiska för människor som precis börjat lösgöra sig ifrån massmedial tankekontroll. Jag kan själv se mycket av mitt eget forna dilemma i Henrics brev: ett begynnande ogillande mot den miasma av skenhelighet som omger våra riksdagspolitikers tidigare så förtroendeingivande anleten, samt en frän, men tidigare icke förnimbar stank som hänger tung kring våra heliga kor där de står, blickandes på oss med illsluga ögon, idisslande sitt alltför proteinberikade kraftfoder. En insikt om att dessa kor nog är besmittade med Creutzfeld-Jakobs, och en misstanke om att våra upphöjda förmyndare minsann nog åtrår avdragsgilla tjänster och toblerone lika mycket som mannen till höger om dem.

Detta till trots dröjer där en tid kvar en fördold vilja att stämpla vissa företeelser, åsikter och personer. En ingivelse att benämna dem vid namn, för att därefter kategoriskt sortera bort de "extrema" under diverse tillmälen mest var svensson besitter en hel arsenal av. Allt för att stävja den tilltagande stormen inom en.

Stundom är fett farligt, stundom nyttigt – därför dricker man mellanmjölk.

Jag har kallats mycket i mina dagar: ateist, rasist, fascist, kommunist, nazist, anarkist etc. Någonting jag fått lära mig tåla.

Men jag hoppas du en dag, Eric, blir ställd frågan: "Är du ¤infoga något av ovan nämnda adjektiv¤?!", och inser att du faktiskt på riktigt funderar över svaret:
"Vad är definitionen av ordet?", samt:
"Kan det faktiskt vara så att mina åsikter medför att jag bör betraktas som ¤infoga något av ovan nämnda adjektiv¤?"
Då, tror jag, har din inre storm bedarrat och du skall finna en ny sorts frid.

Jag önskar eder härmed all lycka och välgång i era förehavanden, Eric!
Och hailz till Alexis för ett gott och välformulerat svar på vad jag anser vara en viktig fråga!

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008