Johann Wolfgang von Goethe:
Först i begränsningen visar sig mästaren.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Stockholm, om tillväx… | Hem | Välgörenhet är nutide… »

Leva och låta dö

Debatten om aktiv dödshjälp är igång igen i Sverige och samma två läger samlas för att upprepa uttjatad polemik. Liberalerna hävdar att individen har oinskränkt rätt till sitt eget liv, medan socialisterna och moralisterna förfasas över blotta tanken på att systematisera självmord. Om vi heligförklarar individens behov och önskemål, leder detta oss till en form av egalitarianism. Vi får ett ingen-får-någonsin-trampas-på-tårna-samhälle med tusentals människor, som känner sig kränkta, diskriminerade och överkörda. Givetvis vill de allihopa få ordentligt med kompensation och snart är det hela satt i system, precis som folk brukade utnyttja sjukvårdsbidrag och A-kassa. Att i framtiden behöva tvinga människor till att gå i krig för att försvara sitt land skulle enligt en sådan här etisk modell vara den ultimata ondskan. Men det landet kommer å andra sidan heller inte att bli särskilt långvarigt.

Liberal etik är anti-civilisation, därför den isolerar individen utan att ta hänsyn till externa faktorer, som att vad individen vill inte alltid är det bästa valet för samhället som helhet (det var ungefär så här vi hamnade i miljökrisen). Minst lika anti-civilisation är den socialistiska etiken, därför den bygger på den liberala tanken om individens okränkbara rättigheter, men universaliserar dem och vill att Farbror Staten ska se till att de inte kränks (tanklös byråkrati, here we come). Därför är socialistens infallsvinkel kollektivistisk: Ja, det är hemskt att 89-åriga Lotta på äldreboendet vill få dö i frid, inte bara för att det handlar om död och innebär att hon kränker sin egen rätt till liv, men kanske främst för att hon vill få läkare att genomföra dödshjälpen. Hujedamig, de skattemedlen borde ha gått till socialbidrag och jämlikhetsombud istället!

Som nihilist strävar jag efter att acceptera naturens oundvikliga process. Jag förnekar att livet besitter ett inre moraliskt värde och försöker istället finna andra värden i livet än moraliska, t.ex. estetiska och filosofiska. Livet är fantastiskt just därför att det kontrasteras mot någonting ändligt. Vi har en begränsad tid att leva och därför bör vi göra så mycket som möjligt av tiden medan vi är vid liv. Nihilistens etos: Döden är säker, livet är det inte. Det leder oss till en sorts heroisk världsbild, där vi uttömmer livet på energi och sedan tynar bort med värdighet och lugn. Våra hedniska förfäder hade samma syn på saken: Den krigare som vågade skratta döden i ansiktet medan han låg döende på slagfältet, var extra manlig. Varför? Därför man ansåg att det var viktigare att göra någonting stort av sitt liv istället för att undvika att dö. (Till alla Ingmar Bergmanfans: Här har vi också anledningen till varför Antonius Block väljer att dansa med döden i slutet av "Det sjunde inseglet"; rädsla inför döden leder ironiskt nog till dödsbesatthet. Positivt tänkande är att acceptera döden, utan att dyrka den.).

Ok, så döden är verklig och livet är värt att leva - vad är nytt under solen? Jo, om vi inriktar oss på att leva vårt liv till fullo, carpe diem, blir vi mer mottagliga mot döden när vi själva upplever att tiden är kommen. När är den det då? Det kan egentligen bara varje enskild individ avgöra, alltså en delvis liberal tanke, samtidigt som det rent kulturellt egentligen också är en social angelägenhet för eventuella anhöriga, och därmed delvis också en socialistisk tanke (i traditionella samhällen genomgår män och kvinnor riter, som speglar deras livsskede, därför är döden helt naturlig när den sista riten är fullbordad). Jag ser alltså en poäng i argumentationen hos båda läger, men jag delar inte deras moralism över det individuella livets värde. Det förändrar min argumentativa utgångspunkt, därför jag oroas inte över att någon vill dö och/eller att den döden sker via en läkare, om individen själv begärt det. Jag är positiv till aktiv dödshjälp, men av praktiska skäl hade jag helst sett att vi tillät individen ifråga att själv begå självmord, utan att blanda in stat och sjukvård. Billigare skjutvapen (tumme upp för självförsvar), lämpliga "sömnpiller" eller den gamla goda snaran? Metoden spelar mindre roll, men här skulle var och en med en gnutta fantasi ha ett ganska stort utbud till sitt förfogande.

Vad händer om individen var förvirrad under beslutet? Du kan komma med samma invändningar mot anklagade i rättssalen, som erkänner ett brott och sedan hävdar att de var förvirrade. Vi kan inte täcka upp alla avvikande fall och det är inte en jättestor förlust för samhället som helhet om någon enstaka individ gick bort "av misstag". Likaledes sker dödsorsakande bilolyckor varenda dag och även om det är inte "positivt", är det heller inte världens undergång. Vad händer om det orsakar anhöriga lidande? Om anhöriga respekterar personen de älskar, respekterar de förhoppningsvis också personens innersta beslut. Att de inte håller med, är en annan sak. Om personen behövs för kollektivets bästa, kanske i krigsföring eller i ett lokalt arbetsprojekt, borde det gå före individens önskemål (detta är alltså inte ett liberalt försvar). Vad händer om många äldre plötsligt vill dö? Då bör vi ha främst två saker i åtanke:

1) Vår äldrevård är undermålig på flera håll i landet och går i princip ut på att isolera de äldre på ett kollektivt boende från sin naturliga gemenskapskrets och sitt tidigare hem. Få människor tycker om den tanken och dessutom skapar det en klyfta mellan generationer, alltså inte en riktigt bra lösning som ersatte konceptet bakom storfamiljen.
2) I korthet: För det mesta suger det att bli gammal. Din kropp och ditt psyke degenerar tills det endast finns ett tomt skal kvar. Kanske borde vi ge upp tanken om att vi nödvändigtvis måste leva hela livet fullt ut? Ur en nihilistisk synvinkel är det viktigare att leva ett kort och intressant liv, än ett långt och tråkigt sådant. Även om många äldre fortsätter kämpa på och njuta av livet, borde det vara förståeligt att andra väljer att slockna bort innan de blir fullständigt senila. Att leva är inte per definition "bra". "Bra" beror på vad du gör av ditt liv. Därför borde den här diskussionen egentligen handla om att ge de äldre en anledning till att fortsätta leva, om vi vill att de ska behålla sin livslust: Vårda och uppfostra barnbarnen så länge de orkar och kan (avlastar arbetsförande föräldrar), dela med sig av sin visdom genom sociala och kulturella sammanslutningar, och influera lokala beslut som berör deras hemorts framtid.

Till detta kommer att idén om att de äldre ska leva tills de dör, punkt slut, är ett relativt modernt koncept och en produkt av folkhemstanken. Tidigare brukare de äldre dra sig tillbaka när de kände att de började ligga till last för familjen och bygden, och under hednisk tid var det inte ovanligt att man exempelvis gick utöver stup. Hemskt? Ja, inte är det trevligt att hoppa 100 meter ner i en jordgrop, men vår tid på jorden borde präglas av en aktiv lust till att utveckla oss själva och världen runtomkring oss. När den möjligheten gradvis försvinner, är det inte konstigt att vi börjar tänka på refrängen. Det är ungefär som att avsluta en god fotbollsmatch när båda lagen börjar säcka ihop av trötthet, eller att tacka för sig och bege sig hemåt när 95% av människorna på en fest ligger på golvet och sover. Man tackar och säger adjö, därför man har en känsla av att man har gjort sitt. Om alla bra artister hade lagt av när de hade slut på innovativa idéer (Darkthrone, jag talar till er), skulle vi summera deras diskografi som utmärkt. Om de fortsätter producera skit för sakens skull, blir det bara patetiskt. Se livet på samma sätt. Man kastar inte in handduken när man bestämmer sig för att lämna världen; det är ett avskedstack till livet, ibland bittert och fyllt av ånger och förvirring, men även det livet känner innerst inne när det är dags att avsluta äventyret.

SvD: 1, 2, 3, 4, 5, Dagen: 1
 
Dan (Webbadress)
02 januari 09 - 15:22
kommentera Dan

Intressant inlägg. Den här bloggen är en frisk fläkt.
Tycker mig läsa mellan raderna att du försvarar samhället som institution. Missuppfattar jag? Om inte, hur tänker du?

Maximus ()
04 januari 09 - 10:01
kommentera Maximus

Bra skrivet som alltid.
Har har du mr Alexis något du kan skaka dina elitistiska ben till!
Helt makabert bra!
http://www.youtube.com/watch?v=WkGGi_uUa..

Nja
06 januari 09 - 04:45
kommentera Nja

Det är viktigt att ta denna hedniska tradition att ha ihjäl sig själv med en nypa salt. Detta var för tusen år sedan och folket levde inte i en romantisk idyll precis som den gärna ofta målas upp som. Att begå självmord bara för att inte ligga till last behöver inte vara något positivt. Hade de äldre kunnat hade de fortsatt att leva, det är jag helt övertygad om. Det strider mot naturen att ta sitt eget liv då det finns instinkter inom oss som motarbetar en sådan handling.

Sedan att man skall leva tills man dör är en produkt av folkhemmet är ju lite ogenomtänkt. Sedan kristendomen etablerade sig i Sverige har man alltid tagit hand om de äldre. Jag kan tycka ett detta är en fin tradition man bör ta vara på (inte menat att man gör det idag). Tjänster är gentjänster; den äldre genarationen har gett mig min uppfostran, mat på bordet etc. Det minsta man kan göra är väl att visa samma respekt åter och hedra sina fäder och se till att de kan följa sin egen biologiska klocka.

Jag tvekar lite dessutom om det är en hedninsk tradition att ha ihjäl sig själv när man har nått "upplysning", kalla det vad ni vill. Snarare är detta en väldigt romantisk tanke (Werther ex.). Tala inte bara om hur många myter romantikerna spridit om de hedniska folket (exotism) genom tiderna.

Idag har äldre människor målats upp som ett samhällsproblem (SNUS lika mycket som det moderna samhället i stort) och man slänger in dessa i ett betonghem och förväntar sig att de ska må bra. Jag skulle själv inte vilja bli behandlad som en konsumtionsprodukt som är värdelös så fort jag slutat arbeta och generera pengar. Dödshjälp är till för människor som har allvarliga sjukdommar (ALS?), inte äldre människor som vi tyvärr idag ser som förbrukade.

Anders
06 januari 09 - 07:02
kommentera Anders

Fast artikeln handlade väl om äldre som vill kunna ha rätten att ta sitt eget liv?

Jag tror instinkten om självöverlevnad är överskattad; och även om den existerar, verkar det finnas minst lika starka krafter som gör att många människor vill begå självmord. Det hävdar ju även Goethes Werther, som du refererar till.

Artikeln säger väl inte heller att hedningarna trodde att självmord följde efter “upplysning”? Snarare handlar det väl om deras syn på döden i allmänhet. Som bekant är det en synd att begå självmord inom kristendomen.

De äldre målas väl aldrig upp som samhällsproblem i media. Jag är själv, till skillnad från Alexis (?), en kritisk socialist, men det är värt att reflektera över hur välfärden ska balanseras och fungera. Uppenbarligen finns det äldre som hellre dör än att hamna i den svenska äldrevården – och vem kan klandra dem? Dödshjälp borde vara till för människor som aktivt söker den. Varför alla vill tvinga på oss en lag som säger att det är förbjudet, tycker jag är konstigt.

Hej igen
07 januari 09 - 10:09
kommentera Hej igen

Anders:
För att hålla mig kort; om man av olika själ anser att självmord är en lösning säger jag inte emot. Mitt intryck av artikeln var att när man åldrats och har svårt att ta hand om sig själv är det mest värdigt att ta sitt eget liv.

Jag menar att så länge man har sitt intellekt kvar skall man använda det.
Vi är respektlösa om vi inte tar hand om våra fäder.
Hedningarnas syn på döden speglar deras samhälle som inte går att jämföra med vårt idag.
Jag försvarar inte kristen religion även jag inte ogillar alla delar av denna.
Äldre människor målas idag inte upp som någonting alls (dåligt uttryckt av mig förut). Samhället värderar människor som genererar pengar och välfärden balanseras därefter = tråkigt.

Malacoda ()
05 maj 10 - 05:58
kommentera Malacoda

Ättestupan är en populär myt, en fornnordisk legend som etsat sig fast. Det finns historisk forskning som ådagalägger detta. Annars är din metafor klockren som resten av inlägget. Hoppas ni ursäktar att jag docerar för de som inte hade kunskap om detta även om det egentligen mest handlade om att vilja massera mitt egna erigerade ego

/Malacoda

Nix
27 maj 10 - 12:17
kommentera Nix

Rätt sorts besserwisserhet ^ .
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008