Hjalmar Söderberg:
Jag undrar nu icke längre över livets mening; men det är icke emedan jag tror mig ha funnit den.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Parasitismens fem-i-t… | Hem | Låt Rosengård brinna!… »

Tack för "medeltidstraditionen"!

Om intoleranta skolavslutningar
"Åmigawd, Gränna-Alf tvingar oss att gå i kyrkan!" Jajamän, Alf Svensson, den gamle kd-räven, är i farten igen. Nu har han kritiserat en rektor i Småland för att denne beslutat att skolavslutningar inte skall ske i kyrkan, med effekten att Svensson river upp oläkta sår i den oändliga debatten kring huruvida man skall hålla på traditionerna eller om man skall vara tolerant mot andra kulturer. För att summera:

Alf Svensson äter upp dina barn!Vad Svensson säger (i princip): "Några Satans förrädare håller i facklan för en överhängande trend där kyrkan petas från sin plats som högsta hönset i svensk kultur. En sådan position är förbaskat viktig för att kunna få folk att hålla fast också vid kristen etik, som jag vigt hela mitt liv åt, och nu på ålderns höst vill man ju gärna veta att man haft rätt och gjort något av betydelse här i livet."

Vad hans kritiker säger (i princip): "Den där saxofonspelande, svavelosande hängläppen är ett hot mot friheten. De djävlarna vill indoktrinera våra barn och tvinga muslimer att gå i kyrkan och hota den mångkultur som rättfärdigar mitt ansvarslösa leverne, halleluja."

Och visst, nu kan man fråga sig: Varför just skolavslutningar i just kyrkor? Vad får Alf & c:o ut av det? Är han månne en del av en ondskefull sammansvärjning med uppgift att omvända oss alla och sända oss tillbaka till medeltiden? Nu har jag har ingen statistik att glänsa med (och det har tydligen ingen annan heller), men personligen upplevde jag inte skolavslutningarna som särskilt hjärntvättande. Som de flesta andra växte jag upp i en sekulär familj, vilket gjorde att jag uppfattade prästens prat om Gud som ganska meningslöst. "Ja, ja, tro du det, gubbe, det blir nog bra …" Vad som däremot inte var meningslöst var hur vi trädde in i en byggnad som hade en klart vördnadsbjudande effekt. Vördnad för den kristna guden? Inte riktigt; stående med en mängd andra människor i ett rum vars tak sträckte sig mot oändligheten, med sommarsolen skinande genom fönstren och med de melankoliska tonerna av "…till allt som varit dött / sig solens strålar närma / och allt blir återfött" kunde jag inte bry mig mindre om religion i sig, utan snarare fick jag känslan av att något avslutats och att något annat påbörjats.

Skolavslutningen är en övergångsritual, och kyrkan fungerar fortfarande som en förträfflig lokal att utöva den i. Avslutningarna kunde ofta vara längre än jag ville, och som liten snorvalp med spring i benen ville jag förstås få ägna mig åt mitt sommarlov så fort som möjligt. Men jag insåg redan då att det inte hade varit samma sak utan de där avslutningarna – det gamla hade känts oavslutat och det nya hade inte känts påbörjat. Detta är hela tanken med övergångsritualer: vi ställs psykologiskt på ny kurs för att vi i praktiken lättare skall kunna utföra det nya. När skolavslutningen var över fylldes jag av tillfredsställelse och en känsla av riktig frihet. Jag måste erkänna att på något senare år, när avslutningarna försvann och gränsen mellan skola och sommarlov blev allt mer otydlig, hängde en känsla av något ofullständigt kvar ända tills skolan officiellt började på nytt under höstterminen.

Inställningen till religion verkar mer bero på ens egen familj eller också på ens egna val senare i livet. Skolavslutningarna i kyrkan har jag väldigt svårt att tro att de har någon större betydelse mer än att de kanske gör oss medvetna om att vi har kyrkor och att vissa människor tror på Gud. Jag uppskattade skolavslutningarna otroligt mycket, gör det fortfarande och kan uppenbarligen ändå nitiskt kritisera kristendomens etik i mitt vuxna liv. För barn handlar skolavslutningarna (i min erfarenhet) inte särskilt mycket om kristendomen över huvud taget, oavsett vad Alf Svensson och hans paranoida kritiker säger, utan om en viktig känslomässig ritual som nog de flesta kan uppskatta.
 
KristerLindholm
16 december 08 - 23:33
kommentera KristerLindholm

Helt rätt! Eftersom det är en medeltidatradition skall den bevaras!
Socialism och nihilism är båda av ondo och måste bekämpas med alla medel tills de utrotats.

Tratitionalist () (Webbadress)
17 december 08 - 02:51
kommentera Tratitionalist

@KristerLindholm: Get set for a disappointment :)

Mikko
17 december 08 - 03:25
kommentera Mikko

jag använde svordommar i kyrkan för att slippa vara med

Mikael B
17 december 08 - 04:01
kommentera Mikael B

Jättebra! Hoppas fler många den här artikeln.

Carl Erixon
17 december 08 - 05:03
kommentera Carl Erixon

Kristendomen har kommit att bli en den av den svenska kulturen vare sig man vill det eller ej och många av de värderingar som kyrkan propagerar för är faktiskt sunda i jämförelse med de som överlag uttrycks i skolan till exempel. Att riva upp den gemenskap och sociala struktur som kyrkan symboliserat och upprätthållit vore allt annat än vist – även fast vi Dionysosdyrkare finner de livsförnekande aspekterna osunda.

Tratitionalist () (Webbadress)
17 december 08 - 05:32
kommentera Tratitionalist

Krossa den skändliga och låt oss bygg nytt!!!

Carl Erixon
17 december 08 - 12:23
kommentera Carl Erixon

En reversion kan önskas emellertid måste ett sådant ingrepp i kulturen begrundas oerhört.

Tratitionalist () (Webbadress)
18 december 08 - 00:12
kommentera Tratitionalist

@Carl Erixon: “En reversion kan önskas emellertid måste ett sådant ingrepp i kulturen begrundas oerhört.”

Vi befinner oss på 2000-talet, inte på 1800-talet. Kulturen är redan förstörd. Sekulärhumanismen är det sista som är kvar av det som varit. Kyrkans mak och lära är redan totalt bruten och perverterad. Låt oss nu riva ned de kvarvarande resterna av den perverterade vederstyggelsen och bygga något nytt!

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008