Allan Edwall:
Kom och se Den Ouppnåelige, Oförliknelige, Oförbrännerliga, Oefterhärmliga Pratkvarnen! Den Mänskliga Kameleonten! Mannen som lovar runt och håller tunt! Kom och satsa din framtid! Du har inget att förlora. Lägg kuvertet i lådan! Dra i spaken! Kom närmare, kom närmare, mina damer och herrar!
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Lokalkultur är effekt… | Hem | Parasitismens fem-i-t… »

Julglögg: Dufvenkrooks Amore Hjortron & Vanilj

Det drar ihop sig mot jul och för de flesta av oss innebär det julglögg. Blossas starkvinsglögg går alltid hem och kommer nog att förbli standardutbudet i alla svenska hem, men på senare år har det tillkommit en rad nya sorter från andra märken. Kanske skräms vissa av att avvika från Blossas traditionella julglögg; speciellt om man någon gång testat budgetalternativen (Saturnus, släng dig i väggen!). Det svenska företaget Dufvenkrooks erbjuder en mängd nya glöggsorter, som utmanar de traditionella smakerna, men håller ändå hög kvalitet och är värda att prova. Jag beställde hem en flaska Amore Hjortron och en flaska Amore Vanilj på Systembolaget för att ge mig in i djungeln av modern svensk julglögg. Här är mina fynd från de upplevelser som inte överskuggas av minnesluckor.

Drufvenkrooks Amore HjortronDufvenkrooks Amore Hjortron
Alkoholhalt: 20 %
Pris: 500 ml, 79 kr


Den stickande, söta doften från en rykande kopp av Dufvenkrooks Amore Hjortron, avslöjar en starkvinsglögg som spetsas till tjugo procent, fyllig och inbjudande i aromen. Glöggen bygger på grappabas, som skänker den en sötare ton, men den dominerande kryddan i den här blandningen är hjortron, som tillsammans med alkoholen ger glöggen en vuxen, varm och fyllig karaktär. Trots kryddblandningen är den här glöggen söt nog för att lyfta fram alla smaker, men inte så söt att den blir mer drink än julglögg. Den är förvånansvärt lättdrucken, men avnjuts bäst i mindre klunkar, så att man får tid åt att ta in aromen och eftersmaken. Det här är ingenting man bjuder de yngsta i sällskapet på, men för oss lite äldre är det här en glögg, som bryter med den traditionella Blossasmakens julkryddor, utan att fördenskull vara malplacerad under julfirandet. Det här är en fyllig, smakrik och väl avvägd glögg, som passar sig väl både som sällskapsdryck och värmande järn under senhöstens kyla.

Drufvenkrooks Amore VaniljDufvenkrooks Amore Vanilj
Alkoholhalt: 20 %
Pris: 500 ml, 69 kr


Den här glöggsorten har en lenare doft, som vagt påminner om vanilj och pomerans. De båda smakerna skapar en unison karaktär, där det svagt citrusbittra jämnar ut vaniljsmaken, som här framträder tydligt utan att dominera andra smaker. Det finns en hel del andra kryddor i den här glöggen, men efter några klunkar är det mestadels lenheten hos vaniljen som jag tar fasta på. Det är en god glögg och intressant nog slinker den ner lättare än hjortronsorten; något som är värt att tänka på, eftersom alkoholhalten fortfarande ligger på tjugo procent. Jag tycker om den genuina vaniljsmaken, men kan inte hjälpa att reflektera över att detta smakar mer som en vaniljdrink än som en julglögg. Kanske därför att den saknar tydliga kryddor från bär, som man vanligtvis karaktäriserar som juliga, kanske därför att den bygger på just vaniljvodka - det blir helt enkelt mer en god dryck i vardagsssammanhang, än någonting man skulle ställa fram på julbordet och skåla med. Aromen är inte lika tydlig som i hjortronsorten, men den har en fin eftersmak och är inte lika okonventionell som sin hjortronkusin. Det här är ingenting jag beställer hem inför julen, men om man tycker om vanilj och vill uppleva en varmare dryck där smaken bryts av mot intressanta kryddor, är Dufvenkrooks Amore Vanilj ingen dumt val.
 
Tjosan!
15 december 08 - 10:50
kommentera Tjosan!

Glöm inte att beställa hem blossas starkvins med cognac. Mmm! Calvadosen ser också ut att vara god.

Thurisaz ()
17 december 08 - 06:26
kommentera Thurisaz

Trevlig recension dock är jag personligen osäker på om jag vill se fler livsmedelsrecensioner på SNUS, det känns som om sidan mer och mer börjar anta en bloggs form vilket nödvändigtvis inte behöver vara negativt då bloggande blivit ett mycket populärt och effektivt sätt att nå ut till massan. Jag vill passa på att tacka för en rad intressanta och tankeväckande artiklar, fortsätt så.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008