Johann Wolfgang von Goethe:
Alla kloka tankar har redan tänkts tusentals gånger, men för att göra dem till vår verkliga egendom måste vi noggrant tänka dem om igen, tills de slår fasta rötter i vår egen erfarenhet.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Kvicksandspolitik | Hem | Lokalkultur är effekt… »

Tillsatser i mat har (alltför)mänskligt ursprung

E160a, E415, E301. Och lite sulfit. Så heter några av ingredienserna i den svenska husmanskosten anno 2008, och de är väl knappast okända för de flesta av oss. Man svassar runt i affärerna i staden och rotar bland burkar och kartonger i alla möjliga färger och former, synar innehållsdeklarationen, suckar djupt, stampar med fötterna och svär lite tyst över att "de djävlarna" bara måste hälla i konserveringsmedel, aromer, färgämnen, förtjockningsmedel och extra socker i allt de säljer. Också när man läser mängden i procent av en huvudingrediens förbluffas man över hur mycket annat äckel-päckel de fyllt ut med för att producera en billig och hållbar, men slemmig och föga hälsosam burk senap eller vad det nu kan vara som man motvilligt plockar från butikshyllan. Men det är knappast producenternas fel att det blivit så här.

55?!Kicki Theander, som kallar sig matinspiratör, hävdar att detta är "en utveckling som pågått de senaste tjugo åren", och Staffan Runius, som bland annat tillverkar patéer, såg sig tvungen att börja använda konserveringsmedel och liknande för att kunna konkurrera på marknaden. Det skall vara hållbart och det skall se lockande ut. Och det kan vi inte riktigt beskylla Runius och andra för: det är just konsumenterna själva som vill att varorna skall vara 1) billiga, 2) fettfria och 3) hållbara. Dessa är tre riktigt stora "lathetsfaktorer": tack vare de här kan vi lägga minimalt med pengar på mat, äta hur mycket vi vill utan att bli feta (vilket uppenbarligen inte fungerar) och slippa åka till affärerna och handla igen dagen efter.

Folk vill ha bekvämlighet och det har gjort att vi fått tillsatser i maten istället. Det är rätt sorgligt. Det handlar om tid, om att få magrare produkter och om att vi vill ha hållbarare produkter. Våra matkunskaper håller på att urholkas! På min butiksrunda häromdagen gick det inte att få tag i varken rimmad (okokt) skinka eller ren råvara för att rimma själv. Det är för få som efterfrågar helt enkelt.DN

Enligt Ralf Sundberg, inköpare på Hemköp, håller den här inställningen tack och lov på att förändras. Man kan mycket väl tänka sig att detta beror på att folk, sakta men säkert, börjar inse effekten av att innehållsdeklarationerna fylls med märkliga kemiska tal- och sifferkombinationer. Billighet gjorde dem inte lyckligare, fettfritt gjorde dem inte smalare och hållbarhet gav dem inte så mycket mer tid, eftersom tiden man sparade gick åt till ytterligare någon timme framför ett inte alltför tillfredsställande underhållningsprogram. Vi tycks inte utnyttja tiden och pengarna särskilt väl; snarare håller vi maskineriet igång och oljar upp gångjärnen i en nedåtgående spiral.

Vi vet att skrämmande stora företag som Cargill utnyttjar oss, men psykologin som gör att vi accepterar att sådana företag går med vinst i dag är densamma som gjorde att de uppstod från första början. De faller – för att parafrasera George Carlin – inte från himlen, de passerar inte genom en hinna från en annan verklighet, och som vi sedan kan se på som stora ondskefulla drakar och peka finger åt när allt går åt helvete. Vi kanske inte tycker om att se hela orsakskedjan, men de – och den galenskap som leder till att julkorven smakar hopprep – är resultatet av oss. Det börjar med mänskliga tankar av typen "äh, orka", och slutar i stora företag som utnyttjar just lättja. Det är vi som skapar sådana företag, precis som det är vi som skapat Mona Sahlin, och detta på grund av vår övergripande inställning och de värderingar som skapats därur. Även om Staffan Runius håller med om att det är en "jättekonstig utveckling" att tillsätta en drös kemikalier i maten, så inser både han och inköpare som Sundberg att kunden alltid har rätt. Det är kunden man anpassar sig till.

Det är inte lätt att ta sig ur en ond cirkel, men att vara ärliga om att orsaken ligger hos oss själva är ett steg i rätt riktning. När vi nu ger oss ut i decembervädret för att julhandla och när vi undersöker innehållet i produkterna vi köper, kan vi som ett ganska rimligt tankeexperiment anta att proportionen av tillsatser motsvarar proportionen av lättja, misstag och dåliga beslut hos oss själva: "Du är vad du äter."
 
Joakim () (Webbadress)
14 december 08 - 09:47
kommentera Joakim

Hej!

Du verkar intresserad av att debattera E-nummer. Här http://hygienkonsult.blogspot.com/2008/1.. pågår debatten för fullt.

Välkommen att säga Din åsikt.

Med vänlig hälsning Joakim
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008