Hjalmar Söderberg:
Livet kan vara en ganska spännande roman, men innan vi kommer till slutet på den är det slut med oss själva.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Tillsatser i mat har … | Hem | Julglögg: Dufvenkrook… »

Lokalkultur är effektivare än statlig byråkrati

Helsingborgs Dagblad publicerade en artikel i dag, som pekar på vad jag har försökt säga ganska länge nu, nämligen att vi måste återuppbygga ett lokalt engagemang bland människor om vi vill bekämpa brottslighet, parasitism och dekadens:

För en dryg vecka sedan berättade Landskrona Posten om Eva Karling och hur hon arbetade för att dra igång privat bevakning av villorna i hennes kvarter. Dagen efter att artikeln publicerades höll Eva Karling tillsammans med kommun och polis i ett informationsmöte i stadshuset. Intresset för privat bevakning visade sig vara stort.

– Ja stolarna räckte inte till. Det kom flera representanter från andra områden i staden, säger Eva Karling och berättar att hennes eget område började med den privata patrulleringen redan dagen efter mötet.

Från Linds hamn och upp till Borstahusgumman är det nu 76 hushåll som har gått samman för att bekosta den inhyrda bevakningen. Även hushåll som befinner sig på motsatt sida av Strandvägen har visat intresse. Till dess att det har bildats en separat klubb för dem är de med och delar på den pågående bevakningen. Även ett tiotal villor som befinner sig norr om Borstahusgumman har signalerat att de är intresserade av bevakning och ska nu hyra in ett bevakningsföretag.

Att hyra in privat bevakning är en desperat lösning och egentligen inte rätt utveckling, men vad vi ser är att människor nu börjar gruppera sig lokalt och finna egna lösningar bortom statens eviga tjat om fler poliser och lagar. Det absolut bästa hade varit om vi uppmuntrat till en starkare lokal sammanhållning i mindre städer och byar. På så vis håller folk lättare koll på vilket klientel som rör sig i vissa områden, vilka personer som verkar skumma, och kan mer effektivt hjälpa varandra att bevaka bostadsområden när polisen inte kan göra det.

Bevakning


Det finns ingen genväg för att stoppa brottslighet, förutom att stärka lokalkultur och använda styrkan i enhet mot brottsliga element i samhället. När man väl lyckas identifiera dessa element, ska dem bort till varje pris. Jag bryr mig inte om vi skickar dem till Sibirien, använder dem som bränsle för att värma upp husen, eller bara exkluderar dem från välfärden, men dem måste avlägsnas från systemet. Att placera dem i fängelse är ingen lösning och det stillar knappast oron att veta att vi indirekt håller dessa människor vid liv med våra skattemedel. Destruktiva människor har ingen plats i framtida samhällen, som vill undvika att förvandlas till ett nytt Landskrona. Detta säger jag inte för att förtala Landskrona, utan för att använda det som ett exempel på vad som händer när en lokalbefolkning förlorar kontrollen över destruktiva element.

Jag är säker på att privat bevakning kommer att ha positiv inverkan på vissa områden ur ett kortare tidsperspektiv, men i slutändan måste människor gå samman och börja ta ansvar för sin egen bygd. Det var det man gjorde förr när man identifierade vilka familjer och släkter, som alltid ställde till med problem. Då frös man ut dem ur lokalgemenskapen och tvingade dem att bo på avlägsna platser. I dag har välfärdssystemet lovat att ta hand om alla dessa människor, men det blev aldrig som vi tänkte. De växte, blev fler, och började parasitera på hederliga medlemmar av samhället. Vi måste börja tänka i produktiva banor och återuppbygga en social gemenskap, som effektivt upprättar band mellan hederliga, hårt arbetande människor i samhället. Kulturen måste få en nytt värde i vårt torra, svenska klimat där alla vill sitta hemma och låta poliser ta hand om restprodukterna av vår oansvariga och individualistiska livsstil. Det kostar oss ingenting mer än socialt engagemang, men kan rädda våra samhällen från krafter som hotar att förgöra dem.
 
Joakim Barre
06 juni 11 - 11:34
kommentera Joakim Barre

Människorna du anser skall användas som “bränsle för att värma upp husen” har jag växt upp med. Jag har bott på ett behandlingshem för missbrukande eller kriminella ungdomar – inte som inskriven utan som barn till en medlevare. Jag har med egna ögon sett hur dessa unga oftare än inte lyckats komma tillbaka till samhället och deras tacksamhet mot mina föräldrar har varit rörande.

Forsätt för all del att pladdra om samhällets “kriminella element” med var medveten om att du är en teoretiker som vet mycket litet om de människor du förkastar. Du känner inte Simon, Markus eller Emir men ändå ger du dig själv rätten att dra generella slutsatser som berör dessa människor. Om du anser att hat är en destruktiv kraft så sluta göda hatet mot en fiende utan ansikte. “De kriminella elementen” – det är ju sorgligt.

blodsriten
16 juni 11 - 08:25
kommentera blodsriten

Visserligen finns det ju undantags fall, precis som du säger. Men på min ort finns det liknande “parasiter” som varken vill eller orkar göra en förändring i deras livsstil. Och denn grupp av människor växer. Alla behöver ju inte exkluderas, utan endast för dem vars hopp är redan ute…

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008