Marcus Aurelius:
Fördra lidandet, men inte som ett offer för att väcka medlidande eller beundran, önska blott detta enda: att bruka och styra dina krafter på ett sätt som är det samhälleliga förnuftet värdigt.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Friheten förtrycker, … | Hem | Offerkulturen faller … »

Klass 9A var såpa, inte verklighet

En miljonpublik följde framgångarna för 9A på Johannesskolan. Nu har tv-kändisarna börjat gymnasiet. Deras resultat i diagnostiska prov vid gymnasiestarten tillhör Malmös sämsta.

Bland eleverna som gick ut nian med godkänt i matematik faller Johannesskolan ut som den fjärde sämsta skolan baserat på hur eleverna klarar det diagnostiska provet i gymnasiestarten.

Johannesskolans elever med betyget G i matematik har i genomsnitt så svaga provresultat att de enligt utbildningsförvaltningens bedömning behöver stödundervisning.

Ånej, misslyckades den svenska skolans propagandaprojekt med att leva upp till verklighetens förväntningar? Så det går inte att skapa utmärkta elever blott genom trollkonstnärer till pedagoger? Är det kanske till och med så att varje elev har vissa individuella förutsättningar, som till största del är biologiska, och dessa förutsättningar sätter i princip ribban för hur långt den eleven kan gå? Nej, så kan det ju inte vara, för det skulle kränka hela vår samhällsbild om att alla människor kan lyckas, bara de får chansen.

Folkhemmets omtanke


Detta är verklighetens triumf över den politiska såppropagandan. Jag är säker på att Klass 9A var ett jätteunderhållande program, speciellt för alla svenska familjer, som kunde sitta bekvämt hemma i tv-soffan och känna sig moraliskt goda över att kunna höja en utsatt invandrarklass från förorten till skyarna. För det är egentligen det vi vill. Vi mår bra över att leka dagiskontrollanter över människor från andra kulturer. Vi vill att invandrarna ska ha samma jobb som vi, samma bostad, samma utbildning, samma familjestabilitet, samma värderingar, samma valsedlar, samma allting. Vi vill agera föräldrar. Därför blev Klass 9A så populär. Svenskarna älskar underdogen och enligt vårt perspektiv är vi aldrig själva utsatta, d.v.s. vi förutsätter att vi ligger på topp. Ganska arrogant, om man tänker efter, med tanke på hur långt efter hela den svenska skolan ligger i jämförelse med sina nordiska grannländer.

Klass 9A är klassisk sossepropaganda i underhållningsformat. Alla kan, bara de vill. Verkligheten: Alla kan inte, och alla vill inte ens kunna. Den sanningen är för obehaglig. En annan klyscha är att utbildningen betyder allting, vilket också är struntprat. Utbildning är viktigt, men du kan inte utbilda dig till hög intelligens och kreativ tankeförmåga. Den föds du med. Däremot kan dina förutsättningar komma till rätta i en god social miljö, men det är en annan femma. Det värsta med det sneda perspektivet vi har på utbildning är att allt ansvar ligger på läraren. Om en elev misslyckas, har läraren misslyckats, heter det. Det är inte bara fel, utan egentligen oförskämt mot läraren, eftersom man i princip omyndigförklarar elevens egen förmåga att ta ansvar för sig själv och sina egna studier. Om man skiter i att studera och istället lever loppan i klassrummet, krävs det alltså en proffspedagog som talar eleven till rätta och stryker dess ego medhårs, inte en stark ledare som kastar ut ungen ur klassrummet och fortsätter lektionen. Vi har gått från att vara realister till att bli illusionister, men vi lurar ingen annan än oss själva.

Wakie, wakie:

1. Tillsätt endast behöriga lärare i skolan.

2. Reformera Lärarhögskolans utbildningar; betona ledarskap, sund auktoritet, och konkret ämneskunskap.

3. Dela upp alla klasser i tre grupper: a) Elitgrupp, b) Mellangrupp, c) Svaggrupp (kalla dem vad ni vill, orden förändrar inte verkligheten). Hantera eleverna i respektive grupp utefter deras förutsättningar.

4. Låt de allra bråkigaste och omöjligaste eleverna på skolor att istället praktisera och arbeta inom praktiska arbetsområden.

5. Fokusera mindre på "social kompetens" (= utbildning för framtida såpoperadeltagare) och mer på konkret ämneskunskap.

6. Läraren ska ha rätt att exkludera elever från lektionen om de upprepade gånger bryter mot ordningsregler.

De här sex enkla förslagen hade kunnat förändra hela den svenska skolan inifrån ganska snabbt. Jan Björklund har identifierat problemet med den svenska skolan (flummet, brist på ledarskap, krav och meritering), men har lagt det mesta krutet på effekterna istället för orsakerna. Antagligen vill han inte sabba sin position inom Alliansen, som just nu för en post-socialdemokratisk politik. Om vi istället hade placerat honom i ett konservativt parti, hade han säkerligen börjat förändra Lärarhögskolan också och gett lärare grönt tecken att slänga ut de värsta rötäggen ur klassrummen. Istället har han valt en mellanväg, men jag tror att han innerst inne finner Klass 9A är precis lika löjligt och verklighetsfrånvändande som jag. Nu har verkligheten hunnit i kapp såpan - står den svenska skolan på tur?
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008