Johann Wolfgang von Goethe:
Kunskap är inte nog, den måste också brukas; vilja är inte nog, vi måste också handla.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Vi är för många männi… | Hem | Friheten förtrycker, … »

Pirater och upphovsrättsinnehavare förtjänar varandra

Om Ipred och bibliotekens skönhet
Vad händer när man sätter en kutryggig girigbuk och en underhållningssuktande snorunge i en bur och låter dem slåss om en blodig biff? Vi får troligen se någonting liknande situationen i Sverige när det EU-baserade Ipred-direktivet flåsar i nacken på pirater och hyllas av "de andra". De båda lägren förtjänar varandra och äter väl upp varandra när biffen är slut. På ena sidan boxningsringen har vi den rigide, småkorrupte producenten som inte hängt med i svängarna de senaste decennierna och inte vet något annat sätt att tjäna pengar på än att efterlysa lagar mot fildelare. Och på andra sidan har vi den fildelande piraten, som älskar ordet 'kultur' (som ett slags ursäkt), men inte laddar ned mycket annat än dåliga tv-serier och Britney Spears senaste.

Bill och BullHäromdagen besökte jag biblioteket i staden. Det vilar någon sublim atmosfär över hela lokalen. Där har man (tänka sig) bl.a. samlat det bästa av människans kulturella bedrifter i bokform, som cd-skivor och som en och annan film. Medan bibliotek i och för sig inte är gratis för den som lånar, med tanke på de skattepengar som går åt till hela schabraket, så får man just det bästa (och förvisso en hel del dynga också) staplat i alfabetisk ordning i prydliga bokhyllor. Jag skulle inte ha något som helst emot om de girigaste av världens underhållningsproducenter ersattes med fler bibliotekarier, befolkningen i övrigt uppmuntrades till fler biblioteksbesök (det är som att gå i kyrkan) och någon mycket handgripligen gjorde slut på Britney Spears lidande.

DN: 1, 2, 3, 4
SvD: 1, 2
 
Spy
07 december 08 - 02:15
kommentera Spy

Tänk på att alla privata fotons är konstnärliga verk.
Med den nya lagen kan vi börja jaga alla som olovligen har något av våra foton på sina hemsidor och begära husrannsakan mm.

Dragula
10 december 08 - 07:52
kommentera Dragula

Så skitfilmer som Saw kan inte ses som samtidskultur? Visst, de senare är bara samma sak på repeat, men den första var nyskapande och visade en stor del av vad som var fel i samhället. Att avgöra vad som är konst för alla är väldigt mycket att skjuta sig själv i foten. Jag gillar Beethoven, Wagner och Zorn. Men jag gillar också den första Saw-filmen, viss populärmusik och en lagom dos tv-spel.

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008