Hjalmar Söderberg:
Om tusen år stå människorna förmodligen så lågt, att de - ungefär som nu - inbilla sig vara klokare än alla föregående släktled och leva lyckliga i den tron.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Brev: Yttrandefrihet | Hem | Vi behöver inte svens… »

Stockholmssjukdomen

Stockholmssjukdomen invaderar:

I Stockholm har en unik livsstil utvecklats. Den präglas av hög konsumtion och en ständig strävan efter mer. Ju närmare stadens kärna människor bor, desto mer anammas dessa urbana värderingar, visar en ny rapport från RTK. Urbana stockholmare uppfattar sig som toleranta och kreativa. De spontan-shoppar mer, besöker nattklubbar och restauranger oftare, är mer förändringsbenägna, modemedvetna och positiva till mångfald än medelsvensson.

Så blir man en härlig stockholmare

Stockholmslivsstilen representerar fenomen, som i större skala historiskt sett har lett till civilisationers undergång:

Var tolerant, OK?
  • Tolerans: Vi börjar tolerera destruktiva människor och destruktivt beteende. Alltifrån apatiska flyktingbarn, människosmugglare, kroniska bidragstagare, missbrukare, översociala glamkändisar och korrupta politiker håller på att ta över vårt samhälle - och i vår dogmatiska tolerans accepterar vi skiten som om det vore OK.

  • Kreativitet: Det här är en överspelad klyscha. Vad vi klassar som "kreativt" i dag innebär att ställa ut toaletter i glasmontrar, svassa omkring i exklusiva kläder, gå på hippa nattklubbar, omformulera gamla filosofiska och politiska teorier i nya paket, eller blogga om sitt svenssonliv på Facebook. Hur många använder sin kreativitet intelligent för att skapa någonting, som uttrycker mer än bara ego?

  • Narcissism: Trots att vi lever i hypermoderna samhällen, så har vi ingenting bättre för oss än att konsumera varor och tjänster. Istället för att utveckla våra naturliga talanger och göra någonting vettigt av dem, uttrycker vi vår brist på självkänsla och riktning i livet genom att handla kläder, bilar, datorer, tv-apparater, mobiler, iPods etc. Blev vi lyckade på köpet? Det verkar inte så.

  • Trendkultur: I demokratier värderar vi det socialt populära över vad som är realistiskt, vilket gör att marknadshajar förslavar oss genom sina produkter, symboler och slogans. Som resultat blir vi neurotiska trendhoror: Vi röstar på det parti vars representanter stryker oss mest medhårs, vi väljer datorn vars låda glänser i aluminium (finns det verkligen någonting i den?), vi blir förälskade i ytliga personer utan personlighet, vi köper den färdigpackade trendmaten istället för att laga vår egen mat, och vi spelar domare framför idolprogrammen på tv istället för att erkänna att det hela egentligen bara är kommers, och att vi inte vet vad vi pratar om.

  • Mångfald: Utan gemensamma värderingar och ideal, splittras människor i ett samhälle och följer jag-håller-med-i-att-vi-inte-håller-med-kulturen som utvecklas i alla demokratier. Mångfald, vare sig den är etnisk, ideologisk, religiös eller kulturell, fungerar inte. Alla civilisationer som blivit pluralistiska har kvickt sjunkit ner i tredje världstillstånd och sedan blivit jämnade med marken av fiender. Ingen röstade fram mångkulturprojektet i Sverige, men eftersom vi nu har över en miljon invandrare här och vi inte vågar erkänna att projektet har misslyckats fatalt, fortsätter vi hålla god min för att inte väcka konflikter. Om vi vågar, smygröstar vi på sverigedemokraterna i ren protest.

Stockholmslivstilen är inte "unik". Den utgör ett globalt fenomen och är norm i alla urbana storstäder. Stockholm är på många sätt en fantastisk stad, men eftersom dess moderna identitet utgörs av kosmopolitisk kultur, är den också dömd till att degenerera. "[Kerstin Ekman] sa att hon värderar högst de läsare som inte bara plöjer igenom böcker, utan som läser dem noga och ofta omigen. De orden har etsat sig fast. Först för att jag blev provocerad av dem: vem är hon att döma? Senare kände jag också en viss skamkänsla på något sätt." Först reagerar vi känslomässigt på kritiken av vår livsstil och känner oss kränkta. Sedan kryper skamkänslorna fram, när vi vågar vara ärliga med oss själva om hur vi mår och hur vårt samhälle egentligen ser ut. Stockholmssjukdomen är en civilisationspest och vi hade gjort god sak i att göra oss av med den så fort som möjligt, innan den sprider sig till resten av landet.
 
Tratitionalist () (Webbadress)
19 november 08 - 16:51
kommentera Tratitionalist

“Stockholm är på många sätt en fantastisk stad, men eftersom dess moderna identitet utgörs av kosmopolitisk kultur, är den också dömd till att degenerera.”

Allt, utom det gudomliga, är dömt att degenerera. Att dö, att återuppstå – allt är cykliskt.

Erik
20 november 08 - 05:00
kommentera Erik

Så sant som det är sagt, Traditionalist.

Till det gudomliga räknar jag definitivt bildmaterialet som följer med denna artikel. torkar tårarna efter en skrattattack

Tack för att ni finns!

Gustaf ()
20 november 08 - 09:02
kommentera Gustaf

Ytterligare en välskriven fullträff av Alexis, dina analyser tar mig utanför det rum jag normalt befinner mig i, tack.

Maximus ()
21 november 08 - 04:12
kommentera Maximus

Som vanligt helt perfekt, verkligen bokstavligt perfekt. Jag lämnade stockholm pga just detta.

[Blodsriten] ()
07 april 11 - 13:16
kommentera [Blodsriten]

@Erik: Haha, ja printade bilden och lade den upp i skolan. Vi skrattade ihjäl oss nästan :D
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008