Allan Edwall:
Kom och se Den Ouppnåelige, Oförliknelige, Oförbrännerliga, Oefterhärmliga Pratkvarnen! Den Mänskliga Kameleonten! Mannen som lovar runt och håller tunt! Kom och satsa din framtid! Du har inget att förlora. Lägg kuvertet i lådan! Dra i spaken! Kom närmare, kom närmare, mina damer och herrar!
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Brev: Att läsa Nietzs… | Hem | Brev: Yttrandefrihet »

Apatiska flyktingbarn avslöjar ett totalitärt Sverige

Härom veckan skrev Elisabet Höglund en krönika i Expressen om varför hon lämnade Aktuellts redaktion: hon kände att hon inte kunde diskutera fenomenet apatiska flyktingbarn ur ett kritiskt perspektiv. Höglund tar upp ett antal punkter som bidrar till en misstanke om att apatin i fråga är simulerad för att ge flyktingfamiljer skäl till asyl. Av denna kritik fick "någon" eld i baken, och en vecka senare kan man i SvD och DN läsa om Rädda Barnens nya studie, där man hävdar att anledningen till apatin är att barnen blivit vittnen till våld och övergrepp. Vem har rätt?

Skall man köpa detVad gäller invandring av alla de slag sällar jag mig nog till den nationalistiska skaran: Det verkar rimligt att man får ta ansvar för sin nation – även ledarna är produkten av ett helt folk. De som inte tänker på det viset ser hellre till individen som ett mer isolerat fenomen, ofta utan de kausala sambanden som binder dåliga beslut till dåliga resultat eller kollektiva besluts påverkan på individen och vice versa. Det är främst dessa människor som försvarar apatiska flyktingbarn, eftersom man tycks se sig själva som läkare vars ända uppgift är att vårda en patient, hellre än att tänka pragmatiskt för samhällets bästa. Höglund skriver:

Katastrofen glömdes snart bort av journalisterna, när deras tårdrypande, okritiska och ensidiga sensationsreportage inte sålde längre. Den tystades ner av de barnläkare, flyktingadvokater och politiker, som tidigt och ryggmärgsmässigt tagit parti för flyktingbarnens föräldrar. Detta trots att fler och fler vittnesbörd började komma fram i utredningar, studier, forskningsrapporter och förundersökningar, som gjorde gällande, att föräldrarna kanske spelade en betydligt aktivare roll än någon anat, när det gällde att framkalla och/eller utnyttja barnens sjukdomstillstånd för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Nu är Höglund säkerligen individualist i sammanhanget och tycks hellre se att man låter alla flyktingar få asyl snarare än motsatsen som lösning på problemet, vilket i min mening vore kortsiktigt och naivt av henne. Men hennes kritik av situationen i sig är insiktsfull: Den rigida, näst intill religiösa synen på sådana här frågor i Sverige i dag gör att ingen, vare sig man är individualist eller nationalist, kan diskutera saken på ett öppet sätt. Hur skall vi ens kunna kommunicera om det språk vi använder av principiella skäl inte får innehålla vissa värdeladdade termer, misstankar och slutsatser? Varken jag eller Höglund vill att de här barnen skall lida i onödan (även om vi har helt olika lösningar), men den allmänna moralistiska tron på att flyktingar inte kan ljuga har bevisligen ett högre värde. Därför letar man nya orsaker till "apatin", orsaker som stämmer överens med vad flyktingarna sagt, vare sig man har någon egentligen grund för ett samband mellan de två.

Både Höglund, jag och många andra svenskar (varav en del skarpsynta bloggare) förstår så mycket som att föräldrarna mycket väl kan misstänkas utnyttja sina (?) barn som medel till överlevnad. Rädda Barnens ny studie hävdar att flyktingbarnen "hade blivit utsatta för hot, våld eller våldtäkter, eller sett släktingar våldtas eller mördas" (DN), och det har kanske en del av dem blivit i någon mån, men när vi läser en äldre SvD-artikel om hur "apatin" fabriceras och utnyttjas, blir det mer uppenbart att apati (eller snarare "aktiv vägran" som en anonym sjuksköterska beskriver det som) inte nödvändigtvis är en effekt av den orsak som vissa krafter i samhället tycker passar bra, utan är kanske snarare ett resultat av desperata föräldrars påtryckningar. Återigen har man svårt för de kausala sammanhangen.

Men i slutändan är inte den stora frågan huruvida flyktingbarnen de facto lider av apati eller om det hela är simulerat. Den totala bristen på äkta öppenhet, som samhället annars skryter om, är huvudanledningen till att det är så skrämmande att leva i ett land som Sverige. Det känns som clownskräcken vissa barn har: Clownerna är stora smilande filurer, men man bara vet att det under sminket döljer sig en djäkligt otäck gammal farbror. De har inte den fysiska kontroll som man av gammal tradition har i diktaturer, men våra sinnen har de förslavat på det mest subtila men också mest effektiva sätt. Den fåraktiga etikfålla som läkare tvingas in i är bara ett symptom på hur psykologin i samhället i stort fungerar: under kosmetikan kan man se ett näst intill totalitärt Sverige.
 
Anders
18 november 08 - 07:10
kommentera Anders

Bra skrivet! Äntligen någon som lyfter frågan!

Klockrent bildmaterial, som vanligt här på SNUS. =)

Keep it up!
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008