Johann Wolfgang von Goethe:
Våra vänner berättar för oss vad vi ska göra, våra fiender lär oss vad vi ska göra.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Trygghet ger förtroen… | Hem | Varför jag tar Lidl i… »

Lidl sorterar ut social ohyra

Lidl i Solna tröttnade på att hemlösa rotade i butikens sopor - och hällde ett giftigt rengöringsmedel över matresterna. Nu polisanmäls butiken.

Vad är problemet? Kanske hade det varit klokare att låsa in maten i ett förråd under natten, men om hemlösa börjar rota och skräpa ner, varför inte ge dem en läxa? Medan i princip alla bloggar just nu är upptagna med att som vanligt fälla en symbolisk krokodiltår över underdogen, i det här fallet människor som i de flesta fall har hamnat på gatan av en anledning, känner jag för att säga det uppenbara: Om de så hostade upp sina egna lungor i morgon, kommer ingen att sakna dem. Varför tar vi hemlösa i försvar, när vi innerst inne vet att vi inte är en av dem, eftersom vi har tillräckligt med koll på vårt eget liv för att inte spendera alla våra pengar på sprit och droger?

Jag brukade cykla förbi A-lagarna i parken när jag var mindre och känna medlidande med dem, trots att de oftast var otrevliga och allmänt otäcka. När jag sedan växte upp och kom i närmare kontakt med människor som hamnat på glid, insåg jag plötsligt att dessa människor inte var hemlösa av en slump. De hade totalt förstört sitt eget liv, bränt alla chanser, men var fortfarande så pass otacksamma att de beskyllde samhället för sin egen skit. De vägrade ta ansvar för sitt eget liv och förutsatte i stället att staten skulle försörja dem, trots att de inte ämnade bidra med någonting, utöver fylla och slagsmål. Ibland kom polisen och hämtade upp dem på vintern, så att de kunde sova ut ruset i fyllecellen utan att frysa ihjäl. I dag är jag fullmogen realist och inser att samhället är fyllt av människor, som är så pass korkade, oorganiserade och självdestruktiva att de aldrig kommer att kunna föra ett normalt liv. De är bittra förlorare, om de ens kommer ihåg hur de hamnade där från första början.

Naiva människor vill skydda dem och till och med ta hand om dem på bekostnad av det övriga samhället, som faktiskt arbetar och i regel sköter sig socialt. Självgoda humanister och socialister lever i en vanartad trosföreställning om att alla människor egentligen är lika och motiveras av en universell, moralisk godhet. Om någon hamnar på glid, beror det främst på samhället, inte på individen. Hemlösa och kriminella är också människor, försäkrar de. Men det är skillnad på människor och människor, oavsett om vi vill erkänna det eller inte (i sådana här sammanhang verkar vetenskapen plötsligt inte vara lika intressant längre...). Ett samhälle som stödjer parasiter kommer till sist att gå under. Så har alla civilisationer tynat bort i tredje världstillstånd, tills de blivit överbemannade av främmande stammar. Sverige, och egentligen hela Europa, lever just nu i en sorts post-socialistisk dröm, som mer och mer börjar rämna i takt med att samhällsproblemen med lågkonjunkturer, kriminalitet, etniska konflikter och systemmygel ökar lavinartat. Om vi fortsätter spendera våra resurser på människor, för vilka vårt samhälles framtid är fullständigt likgiltigt, bestraffar vi hälsosamma, produktiva medlemmar och belönar parasitismen och dekadensen. Sverige, gör ditt val, eller sluta dina dagar som Rom en gång gjorde.
 
Fredrick ()
13 november 08 - 10:59
kommentera Fredrick

Lysande artikel, i vanlig ordning. Varför inte bara applicera principen om naturligt urval på dem? Har de en vilja att överleva och bidra till samhället kommer så att ske, i annat fall självdör de till deras egen och resterande samhällets väl.

sparv
13 november 08 - 15:09
kommentera sparv

Naturen “bryr sig”, enligt alla vettiga teorier, inte om någonting alls.

Michael Cronier
13 november 08 - 15:24
kommentera Michael Cronier

Du producerar många välskrivna alster, ofta med en kraftfull udd mot något eller någon avart i vårt samhälle. Men i Lidl-artikeln kunde jag inte längre blunda för ditt förakt för andra männskor. Ditt hat eller förakt, väller fram som en formlig lavaström i artikeln. Jag ställer mej frågan: Hur har denne i grunden utmärkte skribent blivit till en sådan föraktfull människa?

Peter Ingestad () (Webbadress)
13 november 08 - 16:29
kommentera Peter Ingestad

Ja, hemlösa har ju inget människovärde i den nya hänsynslöshetens Sverige. Nyliberalismen visar sitt avskyvärda bruna tryne.

Regn
13 november 08 - 16:40
kommentera Regn

Att handla så som i Lidl’s fall ser jag inget beundransvärt i, det är knappast deras ansvar att se till att “keep the trash off the sidwalk”. Kan man dessutom inte skönja lite “falsk överlägsenhet” hos Lidl-handlaren ifråga, Alexis?

Med det sagt är jag inte en förespråkare för en gigantisk välfärdsstat, däremot kan energin riktas så att man ej har ett samhälle som gör människor svaga till att börja med. Att skapa ohyra för att sedan utrota den blir enbart barbariskt.

Peter Ingestad () (Webbadress)
13 november 08 - 16:49
kommentera Peter Ingestad

Ja i t ex USA finns det ju inga uteliggare, bara riktiga cowboysar. Och inte finns det regn heller, bara solsken.

En sak till. Jag har lagt märke till att att bloggarens tvärsäkra jargong döljer en förfärande brist på elementär tankereda.

När de hemlösa, i brist på avfall från Lidl gör sig omaket att robba nihilister i stället, är dessa nog inte så kaxiga längre, men vaddå. Den som ger sig in i leken får leken tåla, och f ö är det inte tufft att sitta hemma vid datorn och kaxa.

(Men stoltsera med sin egen hänsynslöshet, det är nyliberalismen, det! ‘Man kan kalla det “nihilism”, nå, mig duperar man inte.)

Jag framhöll denna elementära logik under Nietzschediskussionen, men inte fan begrep nån. Det är lätt att vara kvasiintellektuell.

Atom heart
13 november 08 - 17:24
kommentera Atom heart

Den som verkar bittrast är du,skribent.Tysklands trettiotal självdog det med,snabbare än antikens Rom,trots att det delade din människosyn.Nej,i USA finns inga fattiga,inga hemlösa,bara rika,lyckliga,friska människor.Eller hur?

Anders
14 november 08 - 01:29
kommentera Anders

Hmm. Är det bara jag som inte läser in hat och förakt i artikeln? Allt han säger är att hemlösa bör stå på egna ben. Jag kan inte finna någonstans där han uttryckligen hyllar Lidl. Det verkar för mig som om Lidls idé var riktigt ogenomtänkt, men knappast så hemsk som övriga kommentatorer här tillskriver den.

FYI, hemlösa & kriminella kommer alltid att existera i alla samhällen, men i varierande grad. När denna grupp växer i samhället, står någonting inte rätt till. Men jag kan ha fel.

Fredrick ()
14 november 08 - 02:52
kommentera Fredrick

Anders>

Du är inte ensam. Jag ser heller inte några spår av hat, förakt, eller “bitterhet” i texten, det är bara en kall, logisk redogörelse. Men som brukligt i humanistiska kretsar besvarar man logik applicerad på “fel sätt” med känslostormar och därmed i förlängning personliga påhopp om bitterhet and what not. Kul att se att man spelar det lägsta kortet av alla; naziparallellen. De flesta här har redan skjutit sig i foten. Bravo.

Maximus ()
14 november 08 - 03:48
kommentera Maximus

Alla vänstermänniskor anser att allt är hat och förakt om man inte tycker som dem, detta är för att deras egna argument har trutit och de vet att de förlorat diskussionen och motståndaren har fundamentalt rätt. Då börjar man oja sig över hur ”hatisk” ”främlingsfientlig” och ”föraktande” motståndaren är. Man byter fokus och vädjar till dussinmänniskorna om hur fin och sympatisk man är och motståndaren är ju såå ”hatisk.
Det blir lite som att Linda Rosing möter Nietzsche, så verkar diskussionerna löpa gällande denna fråga och de gör det alltid bland lägre stående humanister och tyckare (dvs 90% av alla med åsikter i västvärlden).

Birch har skrivet en fantastisk artikel, en kärlekshyllning till det vackra, ansvarstagande och rättrådiga. Det är humanismen, jämställdheten, liberalismen och socialismen (samma skit) som sprider hat, ondska och övergrepp.

Bra skrivet Alex! Jag instämmer med allt till 100%!

Tratitionalist () (Webbadress)
14 november 08 - 05:02
kommentera Tratitionalist

Jag har jobbat med att ta hand om hemlösa, alkoholister och narkomaner. När jag började jobba med detta var mitt hjärta fyllt av sympati och värme. När jag slutade (några månader senare) var det fyllt av förakt, för att inte säga hat.

Det finns, och bör fortsatt finnas, vägar att ta sig upp och ut ur misären. Det finns de som faller mellan stolarna, som saknar nätverk och vänner och som drabbas av bakslag efter bakslag. Dem måste vi vara beredda att plocka upp när de faller.

De (ca 90 %) som inte vill annat än uppföra sig som svin förtjänar ingen hjälp.

Anders
14 november 08 - 05:04
kommentera Anders

Läsvärt inlägg från Flashback:

Jag jobbar själv på Lidl, och vi hade samma problem som Solna att på morgonen så låg merparten av soporna på marken istället för i containrarna.

De som rotade i våra sopor var allt från hemlösa, till invandrare, zigenare, anarkister, pensionärer… ja, you name it!
Många kom ofta precis efter att vi hade stängt, tog sig en kundvagn (som de sedan behöll) och gick sedan bort till våra fyra containrar där de rotade bland godsakerna.
Jag åkte faktiskt med samma buss som några rumäner en gång (de som brukar spela dragspel i tunnelbanor, lägga ut tiggarlappar m.m) när de precis hade varit och skattletat bland våra avskrivningar. Och de gottade glatt på våra halvruttna bananer, utgångna konserver och hade det så där mysigt som man bara kan få av att äta på andras bekostnad.

Nej, att rota bland andras sopor är faktiskt ett brott, och ger ett jävla äckligt extraarbete för oss som försöker tjäna vårt eget levebröd.
Sedan att de butiksmedarbetare handlade som de gjorde (butikschefen var i detta fallet ovetandes) var ju mindre begåvat.

Vår butik tröttnade efter ett tag och fixade skåp till våra containrar. Vilket har fungerat alldeles utmärkt.
Tills nu på senare tid då soptjuvarna vid några enstaka tillfället har brutit upp skåpdörrarna (!) i sin jakt på gratis föda…


https://www.flashback.info/showpost.php?p=13703448&postcount=60

Det verkar inte som att Alexis är så fel ute trots allt..

anders r nilsson ()
28 december 08 - 10:34
kommentera anders r nilsson

Såsom själv varandes hemlös seda 13 år tillbaka, vill jag påpeka att det sedan femtiotalet konstaterats utav WHO att alkoholism och narkomani är en sjukdom.
Jag ogillar starkt artikeln och mår väldigt illa utav den.
Hur många gånger har inte jag gått ner på knä och gjort exakt ad som krävts utav mig för att komma ur min situation.
Ja jag blev vräkt från min lägenhet 1996. Då på grund av missbruk.
Idag har jag äntligen kommit in på en underhållsbehandling med Subuxone, och har en större chans än förut att klara ut min sociala situation
Faktum kvarstår att ingen vill hyra ut en lägenhet till någon med skulder och med min historia.
Jag är längst bak i kön inför allting.
Hur fan tror du det känns när folk som Ni sparkar mig i skrevet ytterligare, med eran inkompetenta förståelse för vad samhället Egentligen är.
Det är till för folk med utbildning ,arbeten och med pengar.
Har du inget av detta av olika anledningar, bristande betyg, socialmedicinskt handikapp etcetera, så kan du leta i stjärnorna efter någon som ens bryr sig.
Under tiden värker det i fötterna av att ha stått upp i sex timmar för att få plats på stadsmissionens övernattning.
Har du otur blir du motad i porten av någon översittare med samma inställning som din, som ber dig dra åt helvete för att stället är fullt för dagen.
Hur vore det om du levt ens en dag i min verklighe.
Sanningen är att du hade blivit uppäten på en förmiddag av dina jämlikar som hade stulit allt av värde från dig.
Du hade väl blivit så förtvivlad att du hängt dig innan dagens slut vill jag lova.
Hälsningar Anders R Nilsson

Rohan ()
28 december 08 - 15:08
kommentera Rohan

Anders R Nilsson, du är en böld på samhället, och du var det från dagen du föddes. Ren empati och medkänsla vore att låta dig överdosera eller frysa ihjäl i någon katakomb.

Tratitionalist () (Webbadress)
05 januari 09 - 09:36
kommentera Tratitionalist

Rohan:

Måhända instämmer jag inte med allt Anders R Nilsson skriver här ovan, men jag instämmer för den delen inte heller med den, här på sällskapet så ofta förekommande, hjärtlösa tonen – som närmast tangerar den rena psykoatin.

Det allmänna har en plikt att ta emot de som faller, detta kan göras bättre och det kan ställas högre krav. Slyngelmentaliteten här på Nihilissällskapet är dock fullständigt oacceptabel!

Det fanns inte några uteliggare i Rohan – ty där saknades ej hjärta…tänk på det du som kallar dig Rohan!

(Med detta sagt reviderar jag således min ovanstående ståndpunkt.)
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008