Theodore Kaczynski:
En individ vars attityd eller beteende försätter honom i konflikt med systemet ställs inför en kraft som är för stark för honom att besegra eller fly ifrån, varför han troligen kommer att drabbas av stress, frustration, nederlag. Hans väg kommer att bli mycket enklare om han tänker och beter sig så som systemet kräver. På det sättet verkar systemet till förmån för individen när det hjärntvättar honom till anpassning.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Brev: Intelligens och… | Hem | Lidl sorterar ut soci… »

Trygghet ger förtroende - och makt

"Mitt i krisen är svenska folkets förtroende för samhällsinstitutioner som Ikea, medierna och riksdagen tämligen orubbat", skriver Dagens Nyheter som tagit del av resultaten av den ideella föreningen MedieAkademins förtroendebarometer:

I toppen av förtroendeligan hittar vi Ikea (78), Sveriges Radio (76), Sveriges Television (73), Volvo och universitet/högskolor (båda 62) och Dagens Nyheter (58) [heh…].

Mommy, can I go out and... kill tonight?Var hittar vi den röda tråden? Jag skulle sätta några slantar på att alla dessa i någon mån representerar makt, framgång och framför allt trygghet. Precis som i vilken familjerelation som helst handlar förtroende inte bara om att den tillbedda talar sanning (som vi får hoppas att DN i det här fallet gör), utan mer på andra faktorer. Har man en arbetslös soffpotatis till far – d.v.s. motsatsen till en framgångsrik, snygg och stenrik hedersknyffel – så är det kanske inte att förvånas över om barn till det där fyllot rymmer hemifrån under tonåren. Men råkar fadern trots allt utgöra en trygghet för barnet, ökar nog chanserna markant för att barnet stannar kvar inom husets väggar. Man visade en gång att schimpansungar tydligen alltid sätter tryggheten framför mat: när ungen ställdes inför ett val sprang han/hon/den/det alltid fram till en docka föreställande en vuxen schimpans hellre än till en skål med mat.

Så om man låter sin institution, sitt företag eller höga person ha samma symboliska dragningskraft som den där dockan hade för schimpansungen, finns tydligen all möjlighet att bygga upp ett gigantiskt förtroende inför den stora massan. Ikea har lyckats utomordentligt väl med att marknadsföra sig som den där stora, fluffiga schimpansmamman; tack vare de vitt spridda Ikea-butikerna kan man som utlandssvensk få tag på köttbullar med brunsås och lingonsylt, Kalles kaviar eller en blänkande dalahäst på alla möjliga och omöjliga ställen i världen – trygghet och mys, allt under den stora blågula Ikea-logotypen. Till råga på allt utmålas Ingvar Kamprad som en framgångssaga och mysgubbe av stora mått, även om en del väljer att se honom som en tråkig snåljåp som dessutom var nazist under sin ungdom.

Sämre går det för exempelvis riksdagspartierna; bara 21 procent av personerna i undersökningen hade stort förtroende för dem. Och jag tror inte att jag heller förknippar moderaterna eller vänsterpartiet eller folkpartiet med "trygghet" direkt. Däremot:

"Partierna" har […] lågt förtroende medan "riksdagen", som ju består av partirepresentanter, har 42 - dubbelt så mycket. Genomgående har företag och institutioner högre förtroende än sina ledare.

Så typiskt svenskt. Vi gillar generellt sett inte delar av helheten (partier ur riksdagen) eller utstickare (sverigedemokraterna). Det som håller oss samman, det kollektiva limmet, är trygghet på burk, vare sig det gäller Ikea som håller oss samman globalt, SVT som är den bekväma standardkanalen som aldrig ljuger eller universitetet som gör att vi alla tillsammans tar oss ut i arbetslösheten-jag-menar-arbetslivet. Det verkar som att om du är det som i någon mån håller människor sammanlänkade, så har du deras förtroende – och framför allt mycket makt.
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008