August Strindberg:
Jag är ställd under observation, därför att jag misstänkas vara klok.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Varför homogifte bord… | Hem | Filosoferna har blivi… »

Förvirrad välfärdsavkomma gör dagisrevolution på taken i Lund

Den dagisrevolutionära vänsterfraktionen i Lund har som regelbundet syfte att då och då mobilisera sig och orsaka social uppståndelse i några timmar, ungefär som när tonåringar smäller med dörren och tvångsäter godis, eller nyblivna pappor låser in sig på toaletten för att läsa dagstidningen i fred från barnens skrik. Denna gång har vår tappra rödvinsvänster, som tidigare gjort sig känd för att "krossa rasism" genom att klottra ner fredsmonumentet och sätta bilar i brand i Köpenhamn för att utkräva en ny ungdomsgård åt samma klientel i Danmark, ockuperat gamla hus i Lund för att protestera mot bostadsbristen:

- De kan inte vinna över oss, sade Erik Jansson, en av dem som tillbringat natten i det ockuperade huset på Bankgatan.

Han underkände kommunens agerande.

- De är oförmögna att ta tag i de problem som vi pekar på. De kan slänga ut oss på gatan och i fängelse. De kan riva fullt beboeliga hus, men de kan inte se till att folk har tak över huvudet.

SvD

De förvirrade medelklassungdomarna, som sedan tonåren har inbillat sig att de tillhör en svunnen arbetarklass som bara väntar på att den kommunistiska revolutionen ska förvandla Sverige till ett socialistiskt paradis, lever som vanligt i en ideologisk drömvärld och inte i verkligheten. Verkligheten är att världsekonomin, inklusive Sveriges ekonomi, just nu befinner sig i en djup svacka, och byggbranschen i landet har slutat investera i nya projekt. Massvarslingar och uppstannade byggprojekt är resultatet av en smygande recession, som kommer att bli mer eller mindre allvarlig inom dem kommande åren, beroende på hur väl vår nuvarande regering upprätthåller produktiviteten och sparandet bland svenskarna. Därtill är Lund en medeltida stad, vars typiska karaktär är småborgerlig och pittoresk - en karaktär som helt kommer att förändras om den blir ännu trängre genom mer boyta och mindre offentlig plats för parker och öppna områden.

Vänsterpsykologin bygger på underdogperspektivet, som genomsyras av dåligt självförtroende och vanmakt, men som finner uttryck för sin neurotiska självkänsla genom kollektiva protester och dogmatiskt försvar för allting och alla som befinner sig i underläge: arbetaren, kvinnan, invandraren, den hemlösa, missbrukaren, djuret, missfostret och den handikappade. Allting som bygger på styrka, intelligens och välstånd, d.v.s. västerlandet, den vita medelklassmannen, europeisk kultur och individuell livsstil, får vänsteraktivisten att se rött. Den här gången har man riktat in fokus på kommunpolitikerna och gråter krokodiltårar över alla stackars utbytesstudenter som inte får plats i Lund. Varför vi över huvud taget erbjuder gratis utbildning åt andra länders arbetskraft är obegripligt, men för vänstern, som älskar att ta den utsatta i försvar, handlar allting om social rättvisa. Det spelar ingen roll att det är praktiskt omöjligt för politikerna att plötsligt utöka boendet för de tusentals människor som väntar på att få en bostad i Lund - verkligheten är irrelevant. Om så en miljon lägenheter trollades fram i morgon, skulle vänstern börja gnälla över rasism, könsdiskriminering, arbetarförtryck eller ekodöd istället. Man söker problem. För vänstern är förtrycket som en enda lång porrfilm: Den blir kåt av masochism.

Som politiker hade jag bussat ut packet på landet och tvingat det att börja arbeta med händerna på åkrarna, någonting som de antagligen aldrig har gjort i hela sitt liv. De vet inte vad det innebär att slava för sin brödföda på allvar, därför de tillhör den generation svenskar som växt upp i en trygg materiell välfärd och tar allt detta för givet. Att de nu låtsats göra uppror mot etablissemanget på fritiden innebär ingenting mer än att skattepengar går åt att hålla dem i tukt med våld. Istället för att skapa en beroenderelation mellan polis och vänster, vilket är precis det som de är ute efter (våldsamma barn skriker egentligen efter sin mamma), borde man helt enkelt exkludera dem från staden, säga upp deras boende på Smålands Nation, där de flesta av dem bor - och när vi ändå är igång, kan vi lika gärna utrymma hela det byggnadskomplexet och beslagta alla droger som förvaras där. Dessa ungdomar är dekadenta, våldsamma, förvirrade, känslomässigt funktionsstörda och skriker efter uppmärksamhet och bekräftelse. Vi måste sluta spendera tid på att ta hand om människor som inte kan ta hand om sig själva, människor som kroniskt använder destruktivitet och parasitism som uttryck för personliga problem. Om det fanns ett sätt att återvinna vänsterskrot, skulle världen bli grönare och må bättre.
 
JoeHol (Webbadress)
05 november 08 - 15:15
kommentera JoeHol

Jag har två punkter. – Att bostadssituationen skulle vara en följd av finanskrisen är nästintill skrattretande. För 6veckor sedan kunde ingen föreställt sig den investeringsbrist som råder idag. Att det antingen skulle försvunnit bostäder, egentligen skulle byggts en massa bostäder de senaste 6veckorna eller att det skulle tillkommit en drös människor med bostadsproblem verkar knappast troligt. Finanskrisen börjar bli en dålig ursäkt på allt fler mer rotade snedvridningar i vårt samhälle.

- Att Lund inte skulle ha plats för fler bostäder är inte riktigt vad problemet handlar om. Som ockupanterna säger är problemet snarare att det uppenbarligen finns hus, de som ockuperas till exempel, men att istället för att bygga lägenheter till överkomliga priser väljer man att riva dessa för nybyggnationer av lyxigare standard för andra, något finare samhällsmedborgare. Det är inte heller så att alla måste bo innanför någon typ av “ringmur”, fiktiv eller ej. Lund kan expandera i utkanterna som vilken normal stad som helst.

Anders
05 november 08 - 15:41
kommentera Anders

Det var ungefär en månad sedan problemen på världsmarknaden verkligen tog fart, så det kan stämma. Om du har missat nyheterna så är byggbranschen bland de första områden i samhället som går back när valutan är svag. Se på Amerika.

De ockuperade husen är inte beboeliga; den enda anledningen till att kommunpolitikerna har väntat ut aktivisterna i över en vecka beror just på att de ansåg at husen var i så dåligt skick att ingen sund människa kunde tänka sig att bo där en längre tid. Uppenbarligen räknade de inte med att vänsterungdomar gärna lever bland skit.

Det ligger lite i vad du säger om hyresrätter och marknadshyror, men du glömmer att Lund är en studentstad med högt söktryck. Massor av människor vill få bostad där varje år och om du lägger till utlandsstudenterna, får du en ohållbar situation. Uppsala, Malmö och liknande städer befinner sig i samma situation. Det går inte att trolla fram bostäder, speciellt inte när färre byggföretag vill investera i nya projekt. Att ockupera hus och tvinga skattebetalare till att betala lyftkranar och poliser som plockar ner skrikande människor från taket, är knappast ett smart sätt att demonstrera på, eller hur?

Jan Björkander ()
07 november 08 - 02:00
kommentera Jan Björkander

Hej.
Jag blir väldigt ledsen av att människor ser reaktioner från ungdomar och sen konstaterar att det är ungdomarna det är fel på. Alla former av uppror, har sin grund i ett missnöje. Som i sin tur han sin grund i att något i samhället inte stämmer.
Att vifta bort dessa ungdomars argument och åsikter med handen som pryder en guldring är det absolut farligaste människor kan göra.
Det väcker irritation, det väcker hat, och det leder i längden till att sammarbetsviljan från ungdomarna försvinner helt.
Det var inte längesen jag själv befann mig i ett Köpenhamn, den första mars.
Resultatet av ungdomars försök till att föra en dialog med kommunen slutade med att antiterroriststyrkan gick in 06 på morgonen en torsdag när man visste att dom som befann sig i huset sov.
Varför kan inte människor försöka lära sig något?
Lyssnar vi inte på de unga förlorar vi allt.

[Gifv] (Webbadress)
07 november 08 - 05:30
kommentera [Gifv]

Jan Björkander: Du generaliserar och menar alltså att vi ska lyssna till alla ungdomars missnöje, oavsett hur patetiskt det är? Jg är själv ung, men det som väcker min irritation är kommentarer som just dina.

Anders
07 november 08 - 06:00
kommentera Anders

Jan Björkander, du verkar helt ha missat poängen med artikeln.

Det som författaren vill föra fram är att dessa ungdomar gör uppror på grund av psykologiska anledningar. De söker sig till problem. Det må vara hänt att det råder bostadsbrist i landet, men dessa ungdomar gör uppror för att de har personliga problem med auktoritet. De skriker efter hjälp. Hur effektiv tycker du deras “aktivism” var?

Du kan inte mena allvar med din kommentar om Köpenhamn. Anser du att organiserat våld är ett bra sätt att “föra en dialog” med kommunen? Man satte hela bilar i brand, civilbefolkningen var livrädd. I Amerika hade det klassats som terrorism. I Sverige kallar vi det “busstreck”. Fullständigt obegripligt.

Vi bör lyssna på de unga, men inte ge efter för våld och upplopp. Du ser inte ungdomar från andra politiska fraktioner syssla med sådant här. Det är bara vänstern, och det vet alla, även du Jan. Att ta deras beteende i försvar är att sjunka lågt.

Jan Björkander ()
07 november 08 - 06:50
kommentera Jan Björkander

[Gifv]:
Jag kommer inte orka svara på så otroligt konstiga kommentarer mer efter detta, bra att veta.
“oavsett hur patetiskt det är?”.
Du har alltså på fullaste allvar inte förstått vad detta handlar om?
Du har alltså på allvar inte insett hur fel bostadspolitiken som förs i landet är?
Det lustigaste och kanske mest ironiska i den här debatten är att politikerna enda sedan 89-91 vetat att det kommer bli fler ungdomar som tex, vill plugga i lund nu när dom slutar gymnasiet. Eftersom att fler barn föddes under dom åren än tidigare.
..och om man har det i åtanke är det väl inte speciellt konstigt att ungdomar som inte har kontakter eller pengar att skaffa ett chysst förstahandskontrakt blir upprörda.
Den totala känslan måste vara. “Tänkte ni inte på oss?”
Samhället ska ha plats för alla, det har ju uppenbarligen plats för människor med massa pengar, då borde det självklart också ha plats för människor som inte har speciellt mycket pengar.

...och ja!
Jag säger att vi ska lyssna på allt ungdomarna säger.
Sen om man gör vad dom säger, det är en helt annan sak.
Man lyssnar ju alltid i andra fall, till och med när en gubbe gnäller att Nestlés After Eight har blivit för små finns det ju människor som lyssnar och ger svar.
Varför skulle vi då inte kunns lyssna på ungdomar som vill ha ett tryggt hem?

Anders:
Deras aktivism i form av att på ett fredligt vis ockupera huset “Smultronstället” var så pass effektiv att människor fick någonstans att bo i några veckor. Troligtvis ovärderligt för dom som vanligtvis skulle sovit i en kartong på gatan.
Dom förde dialog innan och kontaktade kommunen och frågade om dom inte kunde få hyra huset, eftersom det ändå stod tomt. Men kommunen sa nej.
Då tog dom det istället, en fullt naturlig reaktion.

Och angående Köpenhamn.
Jag antar att du inte vet om att ungdomarna och dess talespersoner försökte föra en dialog med Köpenhamns politiker efter att dom sålt ut huset 2001.
6 år gick och 2007 i mars går dom in i huset. En bra lösning kanske enligt er, men inte enligt mig. Människorna kring ungdomshuset försökte föra en dialog men fick lasersikten till svar.
Och sen kan man aldrig försvara det våld som föregicks av utrymningen i praktiken.
Våld är dåligt, våld förstör och gör inget lättare för någon. Vare sig för polis eller aktivister.
Däremot så finns det situationer där du får välja mellan att få ett revben avslaget av en batong eller göra motstånd. Där blir det lite klurigare att diskutera kring våldets moraliska aspekter. Men det är en helt annan diskution.
...Men det var väl ingen som såg det som hände i Köpenhamn som ett busstreck i Sverige, på nyheterna pratade dom ju om krig. Busstreck? nej.

Det är självklart ingen accepterar att människor lyckas förändra saker i samhället med våld. Det råder det väl inget tvivel om, vi bor ju i en demokrati (tydligen) och det funkar inte så i Sverige.
Men det dom människorna gör i Lund just nu kan inte på lång väg jämföras med vad som hände i köpenhamn. Förutom på en aspekt, att politikerna vägrar lyssna i nu i Lund precis som dom gjorde i Köpenhamn.
Det som sker i Lund ska inte blandas ihop med aktivister från Holland som kastar molotov coctails. Det är väldigt farligt att klumpa ihop hela vänsterörelsen.
..och till sist. Anledningen till att det bara är vänstern som utför civil olydnad och liknande är väl ganska logiskt. Eller?
Kan nog räkna antalet miljonärer i Sverige som är vänster på väldigt få händer.
Har du pengar behöver du inte sno hus för att få tak över huvudet.

Jäklar vad långt det blev nu, sorry om det är mycket att läsa.
Men nu har jag sagt mitt och är nöjd med det.
Argumentation på internet har ofta en tendens att bli väldigt låg så innan nivån, på både argument och stil sjunker säger jag tack och adjö!
Ni behöver inte svara något på detta.

Tomma hus är allas hus!
Peace.

/Jan.

Regn
07 november 08 - 09:10
kommentera Regn

“Kan nog räkna antalet miljonärer i Sverige som är vänster på väldigt få händer.
Har du pengar behöver du inte sno hus för att få tak över huvudet”

Detta är ett felaktigt resonemang. Det finns gott om medelklasskids som utger sig för att vara arbetarklassens förkämpar. Dessa personer har, som bekant, fått epitetet “rödvinsvänstern”. Det lustiga med deras tolkning av vänsterpolitik är att den egentligen inte serverar en klassisk arbetarlinje alá folkhemmet utan istället prioriterar “en gränslös värld”- och HBT-frågor. Gå till vilket (riktigt) arbetarfik som helst och du kommer att finns att dessa frågor är långt ner på agendan.

LP ()
07 november 08 - 15:43
kommentera LP

Ha ha. Vad säger man? Även en blind höna kan hitta ett korn ibland. Lika kass som din analys av Onfray var, lika underhållande och bra är denna bredsida mot medelklassakademikernas bortskämda små Cocker Spaniel-valpar till skitungar!

“Som politiker hade jag bussat ut packet på landet och tvingat det att börja arbeta med händerna på åkrarna, någonting som de antagligen aldrig har gjort i hela sitt liv.”
Ironi? Skit samma, bra skrivet!

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008