Mohandas K. Gandhi:
Vilken skillnad gör det för de döda, de föräldralösa och de hemlösa om den vansinniga förintelsen sker i totalitarismens namn eller i frihetens eller demokratins heliga namn?
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Varför Dilsa Demirbag… | Hem | Varför homogifte bord… »

Peter Andersson x 2

Om den elektroniska musikens framtid
Peter Andersson
I think electricity is nature. If there was no electricity in the atmosphere we couldn't plug into the wall. Every problem that we attempt to solve absorbs energy. Power comes from nature.

- Lisa Gerrard

Den elektroniska musikens historia är intressant att följa. Sprungen ur gigantiska instrument under tidigt 1900-tal, utvecklades musiken under 40- och 50-talet genom spänningskontrollerade oscillatorer och "moogar". Med synthesizern och mellotronen kom under 70-talet sedan våra favoriter från Tyskland: Kraftwerk, Tangerine Dream och Klaus Schulze, alla musiker som kombinerade den klassiska musikens språk med en modern, futuristisk framtoning. Vad som sedan följde var en explosion av nya subgenrer inom den elektroniska scenen, varav ambient var en sådan. Ambient består av serier av kadenser, som över tid förändras i topografi och därmed bildar nya mönster, ungefär som ett landskap böljar upp och ner genom fönstret på ett Öresundståg i hög hastighet. Det vi successivt lägger märke till är helhetsintrycket och de omedelbara visioner som musiken vill framkalla.

Peter Andersson är en av de svenska artister, som under 90-talet och framåt fortsatte i Brian Enos fotspår för att utveckla nya inriktningar inom genren. Han är förmodligen den mest kända frontfiguren för genren i Sverige och har här hemma hjälpt till att lansera dark ambient som etablerad genre. Influerad av föregångarna inom den tyska krautrocken, sammanfogar Andersson ljudinspelningar, melodislingor och körrop i en programmatisk loop. Som splittror från olika livserfarenheter, vävs skilda komponenter samman och skapar en utmärkande helhet. Svagheten i musiken har legat i den linjära kompositionsmodellen, som påminner om Kraftwerk, men saknar djupet hos föregångarna. Därför har Andersson successivt rört sig mer och mer mot ett friare språkbruk, som kulminerade i underjordsupplevelsen "Metamorphyses", ett organiskt uttryck för det psykologiskt okända och intuitiva i det mänskliga medvetandet. Vi väljer därför att recensera hans senaste två alster, "The Luminous Experience (Live in Enschede 2008)" (Raison d'Être) och "The Deep Invisible" (Atomine Elektrine), för att följa hans musikaliska utveckling, som under sin höjdpunkt pekar mot ett kreativt och personligt språk inom elektronisk musik.

Raison d'Être - The Luminous Experience (Live in Enschede 2008)Raison d'Être - The Luminous Experience (Live in Enschede 2008)

Inspelad live i Enschede (Nederländerna) under midsommarnatten 2008, sammanfattar denna samling elektroniska opus den senare delen av Raison d'Êtres musikaliska historia. De tre första spåren vilar på en jämn bakgrundskuliss av mörka syntkollage, rasslande metalljudsinspelningar och en central, återkommande harmonisk loop, som betonar den linjära utvecklingen i musiken. Efterhand byggs stämningen upp med körrop och djupet i ljudproduktionen öppnas upp genom ekoutrymme. "Nytt" för denna gång är att musiken oftast utmynnar i ett bullrade kaos, som om den bitterljuva konsonansen gick upp i dissonant rök. Även mer rytmiska ljudbilder förekommer, exempelvis där två serier av ljudeffekter tillsammans bildar ett övergripande mönster, men dessa passager kommunicerar ingenting med lyssnaren utöver sin funktion att introducera nästa serie ljudbilder.

Produktionen är ovanligt klar och tydlig för att vara en live-inspelning och detta går tillbaka i musiken, som når en distinkt, eterisk nivå och trollbinder genom den öppna och mystiska atmosfären. Nya spår som "The Luminous Shield" växer precis som äldre kompositioner, men formatet besegrar inte längre innehållet på samma sätt, utan det är främst musiken som står i centrum för upplevelsen. Den intressanta delen av albumet är givetvis live-framträdandena av "Metamorphyses", där de tumultartade tredje och fjärde passagerna stiger ner i vårt undermedvetna och skapar en rundgång av organiskt buller och harmoniska fraser - inte som melodier, utan nästan som mönster av DNA. Vi uppfattar inga toner, endast strukturen hos återkommande intervall av oljud och vagt genljudande stämmor. På så sätt får musiken sin meta-karaktär och blir något av en personlig ritual. Precis som känslotillstånd som löper amok, tilltar intensiteten efterhand och urartar till sist till en storm av ljud, som lämnar oss osäkra över vår egen upplevelse.

"Wasteland" från albumet "The Empty Hollow Unfolds" floppar genom en utjämnad struktur utan de ursprungliga elementen, som gjorde originalmusiken så desperat och omvälvande, och intetsägande "Pathfinder" skulle lika gärna kunna fungera som bakgrund till ett barnförbjudet datorspel eller en nervös slasherfilm. Spår som "Mouldering the Fornlorned - Part I" lyckas bättre live och intresserar genom att stå för en klassisk Raison d'Être-upplevelse: mystisk, berörande och nihilistisk ut i fingerspetsarna. Samtidigt ställer man sig frågan hur många sådana här kompositioner som väntas innan Peter Andersson lämnar sin nischade ambienttradition och istället söker sig till högre uttrycksformer. Vad skulle hända om ljudslingorna endast fungerade som backdrops och vi sedan fick ett andra lager av ren improvisation? Varför inte bryta upp den linjära programmeringsmodellen och skapa mer rörliga ljudbilder i andan av den annars lovande "Metamorphyses"?

Peter Andersson är i många aspekter mer en musikalisk tänkare än en utövare av kommunikation. Hans ljudvärldar, fantastiska som de är, speglar oftast endast sig själva och kommenterar därför våra upplevelser istället för att vara dem. Genom sina senaste kompositioner finner vi att han delvis insett samma sak och nu bryter sig loss från sin tidigare dark ambient-tradition, men av någon anledning står han fortfarande med ena foten hos en simplifierad version av Kraftwerk, utan att utvecklas i en ny riktning. Jag kan inte säga annat än att den rena oljudsmusiken (Lustmord, K.K. Null, Scorn, Final, Lull etc.) är en återvändsgränd, såvida man inte nischar sig mästerligt, men i 99 av 100 fall är så inte fallet. Det krävs mer harmonisk improvisation, ett helhetskoncept, och en strukturerad upplevelse utöver upprepade kadensmönster, för att lyfta dagens ambient från snickarverkstadsssymfoni till Tangerine Dream.

4. Metamorphyses - Phase III
7. Mouldering the Forlorned - Part I

For me ambient is a way to create a substitute for a world that exists or may not even exist more than as a thought.

- Peter Andersson

Atomine Elektrine - The Deep InvisibleAtomine Elektrine - The Deep Invisible

På Atomine Elektrines senaste platta har Andersson skapat ett enda långt, sammanhängande spår på 49 minuter. Med en bred ljudbild framträder ett kosmiskt myller av samma rytmiska mönster, som dyker upp på tidigare album. Men här finns ingen melodi och heller ingen harmonisk bas, annat än ett ovädersmoln av olika syntkollage. De rytmiska fraserna säger mig ingenting under den första kvarten, men så snart de tynar bort i periferin, framträder en samling klingande rymdljud med fallande vattendroppar i bakgrunden. Så här håller det på i en kvart till, när musiken plötsligt stannar av och öppnar upp en dovt ekande tunnel av samma förvrängda rytmer vi hörde tidigare, men nu med en melodiloop. Det påminner mycket om jazz, i det att den rytmiska basen frilägger harmonin, men improvisationen är begränsad till en linjär struktur, som i princip aldrig förändras. Alltså inte så fri, trots allt.

De sista fem minuterna avslutas musiken med industriella slingor och mer av dessa underliga rytmiska effekter. Som helhet säger mig den här musiken mig inte ett skvatt, inte ens programmatiskt, och det måste därför vara det sämsta Atomine Elektrine hittills har frambringat. Det känns som om artisten har suttit med eJay på kafferasterna och successivt byggt upp en episkt lång slinga av ljud, som dyker upp och sedan försvinner utan att någonsin kommunicera någonting med lyssnaren. Om det fanns ett djup och en ande i tidigare Atomine Elektrine-verk, är allting här reducerat till ren atmosfär, och inte ens det verkar fungera. Den meningslösa bullergenren som tidigare omnämnts är i detta fall norm och verkar endast existera för sin egen skull. När konst endast speglar sig själv, skapar den en cirkelkommunikation med sitt eget innehåll och misslyckas med att uttrycka en självständig livserfarenhet. Det här kosmiska tapetklistret hade jag använt som ljudkuliss på hemmafester, men inte mycket mer.

1. The Deep Invisible

Fler recensioner av Peter Andersson här, Raison d'Être här och Atomine Elektrine här.

Del 2: Moljebka Pvlse
 

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008