Friedrich Nietzsche:
Den som vill medla mellan två beslutsamma tänkare får medelmåttighetens stämpel på sig, han saknar blick för det unika; att se likheter och överensstämmelser är ett tecken på svaga ögon.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Välj och vraka | Hem | Den konstgjorda biffe… »

Erkänn kungens makt eller ge honom till vargarna

– Lite ska han väl få säga om vad han tycker, utan att få däng. 1

Med den kommentaren tog Maria Wetterstrand ställning för kung Carl Gustafs rätt att göra personliga uttalanden, men fördömde samtidigt hans förslag om att beskatta vargstammen i Sverige, d.v.s. begränsa den genom licensierad jakt. Polemiken som därefter har uppstått är samma diskussion vi förde när drottning Silvia personligen lade sig i abortfrågan: Var går gränsen för kungahusets privatliv och offentliga utrymme? Innan ni alla fortsätter den oändliga debatten om var vi bör rita gula fältlinjer på borggården, betänk först följande: Vilken funktion fyller en monarki utan statsmakt?

Svaret finner du i dagens Sverige: Kungafamiljen är reducerad till medial nickedocka och förväntas i sann svensk anda hålla den altruistiska andan vid liv genom att ägna sig åt biståndslobbying. Ju fler funktionshindrade fotbollspelare i rullstol som gör mål i Victorias namn, desto fler applåder får hon. Prins Carl Filip har inte mycket att sätta emot, eftersom han själv har problem med plugget. Inte heller prinsessan Madeleine, eftersom hon kommer att fortsätta vara underdog så länge hon inte lyckas slå sin äldre syster i marknadsföring och utföra någonting makalöst, typ överleva fyra dagar i Rosengård eller dyka upp i tv-rutan som värd för FN-galan. Kungahuset fungerar därför som en produkt - och som med alla produkter vill vi gärna kontrollera dem. Problemet är att kungen och drottningen är livs levande individer och därför begår samma misstag som alla vi andra: Fortkörning, dåligt språk, ihopblandning av namn på städer, jordgubbstårtor i ansiktet etc. etc. Varför är vi förvånade över att kungen, inte i egenskap av kung, utan som enskild individ, har åsikter om personliga intressen, i detta fallet jakt?

Till skillnad från alla dramaqueens som just nu bloggar om den här debatten, tänker jag inte ta ställning för eller emot huruvida kungen bör knipa igen när det kommer till jakt på vargar i Sverige. Istället vill jag att vi ska sluta vara oärliga om kungahusets funktion. Alla vet att även om kungen och drottningen inte har en politisk makt, fungerar de ironiskt nog som smybildare av opinion när det kommer till vissa centrala frågor. Politiska och mediala frontfigurer i Sverige hade givetvis hoppats på att kunna styra kungahuset i rätt riktning; tänk om Carl Gustaf kunde bli lite mer multikulti genom att dansa med indianer på fritiden, eller om Silvia kunde donera några miljoner till fattiga barn i tredje världen? Då hade ju etablissemangets makt förstärkts. Istället springer miljöpopulisten Maria Wetterstrand iväg och surar över kungens senaste uttalande, därför hon vill vara en av dem som kammar hem poäng på debatten, precis som jägarna givetvis nu ser sin möjlighet att lobba fram licens på vargjakt.

Det här problemet säger oss två saker:

1) Vi saknar konsensus i vargfrågan (min åsikt: föd upp och släpp lös 1000 zombievargar i varje betongförort för att minska skattetrycket i stabila bostadsområden)
2) Vi har en kungafamilj, som vi vill reducera till medialt slagträ, men som jämt och ständigt insisterar på att förbli mänsklig (när jag ser drottning Silvia diskutera biståndspolitik med Skurt i tv blir jag dock osäker)

Antingen behåller vi monarkin och då bör vi tillsätta ett nytt kungapar med hög intelligens, kulturell bildning, ledarskapsförmåga och statsvetenskaplig utbildning, som tar över makten i Sverige och förvisar våra impotenta regeringspolitiker till gymnasiet, där de förhoppningsvis kan göra någon nytta. Eller avskaffar vi officiellt monarkin och använder dess tillgångar för att verka av lite på vår statsskuld och genomföra välfärdsreformer. Det absolut sämsta alternativet är att behålla kungahuset och fortsätta föra långa debatter om huruvida kungen verkligen får köra 250 km/h på en 90-väg, om prinsessan Victoria verkligen bör dejta en fjant från den undre medelklassen, och när Silvia någonsin ska lära sig prata ren svenska (glöm det sista). Men vänta, det är ju det som poängen - vi har behållt kungahuset och debatten därför det genererar profit för media. Det finns t.o.m. en skvallertidning (DAM) endast tillägnad rykten och nöjesnyheter om kungliga familjer.

Allting profiteras det på i det här samhället, inklusive kungen och vargar. Vanligt folk köper det också, därför det är roligare sätta sig in i vilka biståndsorganisationer som Victoria stödjer, än att reda upp sin egen röra till vardagsliv. Och eftersom Sverige är ett socialt splittrat land där alla försöker dra samhället åt sitt eget håll med all sin kraft, blir kungen föremål för dragkamp mellan olika intresseorganisationer. Om de gröna nissarna i Miljöpartiet eller de jaktsugna norrlänningarna vinner striden, vet ingen, men vad vi med säkerhet vet att är det kommer att uppstå ett hundratal likadana debatter i framtiden i andra frågor, och då kommer vi att upprepa samma tjafs för att hävda oss själva. Ett folk utan samstämmighet är evig dragkamp om vem som ska styra splittringen, och ett kungahus utan makt är ett institutionaliserat socialfall för mediamoguler att tjäna pengar på. Erkänn kungens makt, eller ge honom till vargarna.
 
Laser () (Webbadress)
19 oktober 08 - 04:12
kommentera Laser

TL;DR
Om vi fråntar de sina positioner som Sveriges officiella B-kändisar kan de få prata hur mycket skit de vill. Problem solved.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008