Hjalmar Söderberg:
Religion är för de flesta något som man tror på därför att man tror att de andra tro på den.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Erkänn kungens makt e… | Hem | Brev: Nihilism som st… »

Den konstgjorda biffen löser inte biffen

Den genomsnittlige valröstande konsumenten är en idiot. Om den fick välja mellan en organisk produkt och en konstgjort framställd produkt, skulle den välja det som ser billigast ut på papper, utan att ta hänsyn till konsekvenserna i framtiden. När stamcellsforskare nu påstår att de inom några år kommer att kunna ta fram konstgjort kött och längre fram erbjuda detta på marknaden, bombarderar media oss med argument från lobbyister och multinationella företag. Den genomsnittlige läsaren bugar inför propagandan och kallar det frihet. På Svenska Nihilistsällskapet följer vi en nihilistisk tradition som säger att vi bör studera verklighetens mönster istället för att se oss blinda på moral, känsloreaktioner och fallerande logik. Låt oss syna argumenten för konstgjort kött i sömmarna:

Argument 1: Fabriker som odlar celler kan ersätta dagens djurhushållning

Det är säkert sant, men har någon funderat över vad det skulle innebära för köttmarknaden? Bönder kommer att bli utkonkurrerade och istället ersättas av ett par stora köttindustrier (vi är snart redan där), som genom vår nyliberala regering så småningom kommer att köpas upp av ett multinationellt företag (tänk Unilever). Det betyder att tillgången på en grundläggande råvara i det svenska köket kommer att styras av transnationella marknadskrafter, och varken regeringen eller vi som konsumenter kommer att ha någonting att säga till om kvalitet, transport eller pris. Vill vi verkligen utrota det svenska jordbruket och ersätta det med ett monopolföretag i Polen eller Bryssel?

Argument 2: In Vitro-kött kan lösa miljöproblemen med den nuvarande köttkonsumtionen

För att förstå det här argumentet måste vi först sätta oss in i orsaken till miljöproblemen med överkonsumtion, vilket är exponentiell tillväxt av människor på jorden (d.v.s. potentiella konsumenter). Enligt FN kommer jordens befolkning att fortsätta växa fram till år 2050 och nå 9 miljarder, vilket innebär att In Vitro-kött möjligtvis (genom omfattande industriproduktion världen över, ungefär som hur genmanipulerade grödor just nu produceras) kan "lösa" problemet med köttkonsumtion, men knappast de resterande miljöproblemen, t.ex. skogsavverkning, urbaniseringsexpansion, avfall i haven och vattenbrist. Vad vi även bör ha i åtanke är att In Vitro-kött i tredje världen kommer att göra invånarna där beroende av västerländsk industriell föda. Vad är det, annat än global exploatering?

Argument 3: Vi producerar redan medicin på det här sättet, så varför inte också kött?

Bara för att medicinföretagen har lyckats lobba genom sina produkter, behöver inte det automatiskt innebära att vi måste acceptera In Vitro-kött. Faktum är att när vi tänker på hur dyra medicinerna är och vilket monopol som kommer att råda på den marknaden i framtiden, precis som med mat, bilar och kläder, är det snarare ett avskrämmande skäl till varför vi inte bör köpa stamcellforskarnas slippery slope-argument och dem intressen de företräder.

Vi har ingen aning om vad som händer när det här köttet försvinner ut i ekosystemen. Amerika har precis upptäckt hur mediciner som spolas ner i toaletten och sedan blandas ut med dricksvattnet, kan förändra hormonbalansen hos organismer. Hoppsan, utstöter vattenreningsverken, som plötsligt påstår att de inte har teknologin som krävs för att rena dricksvattnet från kemikalierna. Vad blir resultatet? Jo, de hjärnlösa konsumenterna tvingas arbeta övertid för att ha råd med vattenblandare i köket. "Lösningen" på problemet har plötsligt skapat nya problem.

Kortsiktigt tänkande är lagen hos massan och den tar död på intelligens och framtidsplanering i ett samhälle. En majoritet läsare kommer omedelbart att svälja medias artiklar om hur genmanipulerade grödor och konstgjort kött är framtiden och lösningen på alla våra problem. Grundproblemen med en obegränsad tillväxt kan då sopas under matten och ersättas med den massindustriella lösningen. Våra politiker, schackpjäser på globaliseringens spelplan, kommer att lyda minsta vink från lobbyföretagen, som håller dem vid makten genom mediaexponering. Demokratins cirkel är därmed sluten. Men den brutala verkligheten förblir vad den är, och dess leende på läpparna stavar självmord för en befolkning som röstar för sitt eget slaveri.
 
Vendela
11 april 09 - 11:01
kommentera Vendela

Många av argumenten är otroligt kassa. Låter som du kommer från Scan och vill stoppa detta fantastiska projekt.

““lösa” problemet med köttkonsumtion, men knappast de resterande miljöproblemen, t.ex. skogsavverkning, urbaniseringsexpansion, avfall i haven och vattenbrist.”

Vad har In vitro att göra med de resterande miljöproblemen? Kött idag står för 18 % av den globala uppvärmningen. Om man erätter kött med In vitro så kan man göra en markant minsknign i miljöpåverkan.

Anonym
15 april 09 - 05:07
kommentera Anonym

@Vendela: Förklara närmare om varför argumenten skulle vara kassa.

Sofia Tholerus
09 november 10 - 11:14
kommentera Sofia Tholerus

“...vilket innebär att In Vitro-kött möjligtvis /.../ kan “lösa” problemet med köttkonsumtion, men knappast de resterande miljöproblemen, t.ex. skogsavverkning…”

Vill bara påpeka att boskapssektorn står för 70 % av skövlingen (djuren äter upp 12 gånger så mycket resurser som man får ut av dem), so jo, det skulle nog visst lösa det problemet. Vad trodde ni annars man använder all mark till?

Sofia Tholerus
09 november 10 - 12:56
kommentera Sofia Tholerus

Angående “Vi har ingen aning om vad som händer när det här köttet försvinner ut i ekosystemen.”
In vitro-kött har samma beståndsdelar som vanligt kött; den enda skillnaden är att det inte har varit en levande individ. Det är inga kemikalier, det är biokemiskt framställd celldelning. Ungefär som provrörsbefrukning – och de barnen blir inte radioaktiva mutanter som förpestar naturen vad jag vet.
Sedan ser jag inte hur ni är objektiva när ni värderar bönders ekonomi framför miljön.

Markus
11 december 10 - 11:48
kommentera Markus

Ni missade hela poängen som han även skrev att de flesta skulle göra. Läs igenom texten tills ni förstår problemet.

Johannes Westlund () (Webbadress)
13 oktober 11 - 01:07
kommentera Johannes Westlund

Jag gillar meningen som först konstaterar att den genomsnittlige väljaren är en idiot. Det säger något om retoriken. Pappa staten ska styra över väljarna ty väljarna vet inte själva vad som är bäst för dem.

Det finns ingenting som säger att odlad biff kommer att bli en oligopolindustri vilket författaren då förutsätter utan att argumentera för. Det är en premiss. Det finns inget som säger att man måste ha en enorm storskalighet för att göra saker billigt. Det finns inte heller något som säger att bönder kommer konkurreras ut.

Bönder kommer fortsatt att kunna stå för produktion av äkta animalier, vilket kommer bli en lyxvara, jämfört vilt välhängt kött, och som alltså kommer bli dyrare för de som vill ha den extra lyxen. Bönder kommer fortsatt kunna stå för produktion av alla ickeanimalier. Som bekant så består en tallrik av mer än kött. Om 9 miljarder människor ska kunna äta sig mätta så kommer vi behöva både ett effektivare jordbruk och odlade biffar. Och som redan skrivits så är produktion av animalier fruktansvärt energiintensiv och behöver fruktansvärda mängder föda. Men kött är något människor i allmänhet tycker om. Det är ju en superlösning. Vi skapar produktion på liten yta av kött till många samtidigt som vi får massor mer yta att odla växter på.

Gällande medicinproblemet så tror jag de allra flesta anser att läkemedel är bra. Det löser ett problem. Som med majoriteten av alla tekniska lösningar så uppkommer nya problem, men man har flyttat fram positionerna. Att ett nytt problem uppkommer är inget argument för avveckling. Alternativet är en återgång till att inte ha läkemedel. Och det skulle vara sämre. Man måste studera lösningen utilitaristiskt. Vad ger mest lycka. Nuläget eller dåläget. Idag ökar vi vår förväntade medellivslängd hela tiden och vår livskvalitet under tiden blir bara bättre, bland annat för att vi kan medicinera för mängder av sjukdomar. Vi slipper dö i lättbehandlade sjukdomar som var fallet förr. Reningsverken hängde inte med, men det är bara en fråga om att konstruera om dem.

Jag tycker det här inlägget i debatten visar på en ointelligent och fientlig inställning till utveckling. Skribenten anser tydligen att det är bättre utan medicin än med medicin. Teknologisk utveckling är en förutsättning för decoupling. Det är genom teknologin som vi klarar av att överleva som art och ta hand om de problem vi till en början skapar. Vi rör oss ständigt mot ett effektivare samhälle. Det är en förutsättning för att alla ska kunna få chansen att leva ett gott liv, en förutsättning för att vi ska kunna ställa fram en tallrik framför varje människa. Vi kommer bli mellan 9 och 10 miljarder människor så vi måste anpassa oss till det. Om en grisbonde blir utkonkurrerad kan denne göra något annat med sitt liv istället. Det finns ingen naturlag som säger att varje människa äger rätt att vara bonde. Utveckling ger nya möjligheter och nya branscher. Kanske kan bonden istället starta sin köttfabrik och tjäna mångdubbelt. Det vet vi inte.

Inget argument som presenteras håller. Det är någon slags rödvinskommunistisk retorik anpassad för att tala till de egna sympatisörerna som redan är indoktrinerade. Vi andra ser det dina eventuella fördummade proletärer inte ser, nämligen att du har en helt ovetenskaplig inställning till teknik och teknikens möjligheter att ge alla människor mat på bordet. Det är en människofientlig inställning som inte bara förolämpar människors intellekt utan även förtrycker alla dem som hade oturen att inte födas i den välutvecklade världen, som idag inte kan äta sig mätta.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008