Hjalmar Söderberg:
"Framåtskridande." Det är som om man sade: barnet växer år för år, följakteligen kommer det alltid att växa.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Återinför det naturli… | Hem | Brev: White Flight oc… »

2 böcker 1 film

Moderna uttryck för civilisationens impotens
Man får anta att civilisationen är en nödvändighet – och dess fall likaså. Som med allt i livet finns en avigsida, och vad gäller just den västerländska civilisationen tycks den ha förfallit i något som kan liknas vid en steril föredetting, en kalldusch till insikt som islänningarna får ta de första smällarna av (ouch). Ron Paul säger att USA måste sluta lägga resurser på amerikanska militärbaser och trupper utomlands eftersom det ruinerar landet. Man sträcker sig över hela världen för att visa musklerna, medan insidan blir allt svagare. Man kan likna det vid en steroidmissbrukande kroppsbyggare som förvisso blir stark, men samtidigt impotent. Osama bin Ladin och hans gossar torde ha gjort den tydligaste performancekonst av situationen när de lät två amerikanska inrikesflygplan göra metallskrot av WTC:s ståndaktiga torn.

Principen för den sidan av västerlandets kris tycks ha återkommit som tema i litteratur och film särskilt mycket det senaste seklet lite drygt, och i det följande skall jag ta upp tre särskilt intressanta produkter – två böcker och en film – som tar upp problemet på ett alldeles magnifikt sätt. Man kan förstås begränsa betydelsen av dessa verk till hur mannen blivit osäker på sin egen maskulinitet, men som vi vet är alla konstnärer barn av sin tid och att orsakskedjan ofta går längre tillbaka än man först tror.

Dracula


'Dracula' av Bram StokerUnder det viktorianska 1800-talet tillhörde vampyrromantik knappast de litterära ovanligheterna, och så sent som 1897 publicerades Bram Stokers första betydande bidrag till genren. Men Stokers "Dracula" hade ett alldeles särskilt motiv. I Alfred Kubins målningar blev västerlandets sterilisering (och hans egen neuros) avbildat som mannens språng ned i kvinnans oändliga vaginala mörker, en toffelhjältarnas dunkla boning. På motsvarande sätt skapar vampyrernas blodsugande älskog både åtrå och skräck hos betraktaren, vilket var Stokers uppfattning om mannens kluvna hållning till den sexuella akten – han vet att när han ger efter för den, så förlorar han i slutändan all sin makt.

För Stoker är Dracula sinnebilden för osedlighet och sexualitet över huvud taget, ett monster som lockar och korrumperar nationen. Men det finns en djupare dimension till metaforen som Stoker själv kanske inte var medveten om: Dracula är en produkt av västvärldens dåliga självförtroende, ett dominerande vidunder som sprider sitt förgiftade blod. Greve Draculas stolta arv och (sexuella) aggressivitet må ha motat tillbaka turkarna från Europa, men blodssymboliken talar om en fiende som kommer inifrån och som gör oss själva till parasiter. Den inre svagheten har ingen makt över oss så länge vi inte själva bjuder in den, något som Stoker gör tydligt när vi läser att Dracula alltid måste ha uttrycklig tillåtelse, ett välkomnande, innan han kan hoppa in och suga blod och vett ur några engelska aristokrater.

"Dracula" är inte bara en beskrivning av ett problem, utan också ett försök till en lösning. Medan de modiga herrarna tillsammans med enda kvinnan i gänget jagar Dracula i försök att utplåna honom, låter Stoker de båda könen ge varandra komplimanger för sina säregna kvaliteter. Ytligt sett tycks han mena att det är just genom vår traditionella kristna moral som vi kan ta död på fördärvet. Men berättelsen får mer djup när beskrivningen av den både monströse och noble Dracula avslöjar att Stoker själv tycks ha förgiftats – att han är lika attraherad själv – och i sin bok bekämpar han sina egna förbjudna tankar som han tror sig kunna undvika genom demonisering, "multinarration" och gud vet vad.

Utöver att vara ett intressant och intelligent tidsdokument, är "Dracula" en oförskämt underhållande roman som slår alla de mer eller mindre besynnerliga filmatiseringar av Dracula-myten som dykt upp sedan 1897.

The Sun Also Rises


'The Sun Also Rises' av Ernest HemingwayErnest Hemingway skrev den här smått självbiografiska romanen på 1920-talet, då människor efter ett blodigt och senapsgasosande världskrig undrade vart världen egentligen var på väg. Huvudpersonen Jake blev själv av med sina ädlare delar i nämnda krig, och han ser omkring sig en västvärld lika impotent som han själv. Men på en resa till Pamplona möter han en tillvaro som ännu inte dragits ned till samma nivå; där sjuder det av energi och virilitet, och värderingarna sätter fortfarande heroiska åtaganden framför marknadens bedrägliga byteshandel.

Bokens klimax finner man i den tjurfäktning som Jake och hans vänner blir åskådare till. En äldre tjurfäktare, en föredetting, försöker sig på simpla trick för att simulera det kunnande han en gång i tiden behärskade. Han blir avlöst av en ung och fullkomligt orädd tjurfäktare, Pedro Romero, som vet att han är kompetent nog att komma tjurhornen nära, en medfödd kunskap som andra knappast kan lära sig. Romero har inget behov av att framhäva faran han ställs inför, han behöver inte sälja sig. Det ger oss en antydan om att något fundamentalt i västvärlden måste ersättas.

"The Sun Also Rises" fullkomligt flödar över av symbolik, näst intill övertydlighet, men det är en träffsäker metafor man gärna läser mer än en gång och som innehåller skarpsynta dialoger som man inte ovilligt skriver ned och tejpar upp på kylskåpsdörren.

Raging Bull


'Raging Bull' av Martin ScorseseDet finns andra av Martin Scorseses filmer som tar upp liknande teman (se "Taxi Driver" eller "The Aviator"), men 1980 års "Raging Bull" är den tydligaste och mest framgångsrika att visa svaghet i styrka. Boxaren Jake La Motta är framgångsrik i ringen och vet hur han skall hantera sina motståndare, men trots fysisk styrka och vilja, så är han så gott som känslomässigt steril. Utanför ringen är han sjukligt paranoid och missunnsam, något han bara kan ge uttryck för när han åter står i boxningsringen, antingen genom att i ilska göra köttfärs av sina motståndare eller genom att på masochisters vis tillåta dem att slå honom redlös.

Att upplysas om relationerna i filmen genom att se boxningsmatchernas utfall är ett utomordentligt lyckat sätt att berätta på. När boxhandskar knäcker näsben i slow motion sitter man och vrider sig lika mycket som den svartsjuke La Mottas sårade självförtroende gör när han ser sin fru kyssa en gemensam vän farväl. Varje slag han slår utanför ringen måste han ta emot innanför den – för han känner inte till något annat sätt att sona sina synder på. Och när vi hällt tillräckligt med avfall i något lands kustvatten betalar vi tillbaka genom att ta över "deras" problem – och förstör oss själva.
 

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008