Friedrich Nietzsche:
Det gift den svagare naturen dukar under för är för den starke stärkande – och han kallar det heller inte gift.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Bondförnuft åt folket… | Hem | Vad är moral? »

Vi lär oss aldrig: Skottlossning i Kauhajoki, Finland

Mönster av skolskjutningar bekräftar Svenska Nihilistsällskapets teori
Ny skolmassaker i Kauhajoki, FinlandNu har det hänt igen. Ännu en skolmassaker i Finland äger rum, denna gång i Kauhajoki, där en 22-åring nu anges gå runt med grovt vapen på en yrkesskola och skjuta ner skolkamrater. Media kommer om några timmar att mörklägga hela händelsen som "ännu en olyckshändelse" utförd av en "ensam och mobbad psykopat". Det var så man beskrev skolskjutaren Pekka-Eric Auvinen för drygt ett år sedan, då han gick lös på skolan i Jokela, desperat efter att få sin röst hörd. Men i media hör ingen rösten från den som skjuter, bara skriken och gråten från offren, eftersom vi är rädda för att höra sanningen bakom hans motiv. Vi slår dövörat till och bortförklarar händelsen som resultatet av en enskild individ som inte passade in i samhället. Varför det de senaste åren har skett en lavinartad ökning av just skolskjutningar i Amerika och Europa, kan ingen svara på.

När jag intervjuades av DN-journalisten Clas Svahn om Svenska Nihilistsällskapets stödgrupp för Pekka-Eric Auvinen, chockerades allmänheten av vad jag hade att säga. Så här stod det i intervjun:

Hur ser ni på dödsskjutningarna? Kan de försvaras?

Alex Birch: Vi väljer att varken hylla eller fördöma dödsskjutningarna, trots att de flesta stora medier hittills har fördömt händelsen. Dödsskjutningarna pekar på en gemensam faktor, som effektivt avslöjar en obekväm verklighet för gemene man: vi har misslyckats med vårt "fria" samhälle och anledning till det är att det saknar ledarskap och riktning. Vi lever för ingenting.
Dödsskjutningarna kan varken hyllas eller fördömas; däremot kan de förstås och det måste vi göra i den kontext som Pekka-Eric själv refererade till. Pekka-Eric är produkten av vårt samhälle.

Svensk startade stödgrupp för massmördaren

Skolskjutarna Auvinen, Saari och Seung-Hui såg med kritiska ögon på sitt samhälleDetta tolkade bloggosfären som att jag gav uttryckligt stöd för Pekka-Eric Auvinens handlingar. Vad jag i stället försökte poängtera var följande: Med tanke på den stora mängd skolskjutningar som tagit plats de senaste åren och den ökning av depression, självmord och grovt våld som har ökat bland ungdomar - bör vi inte ställa oss frågan hur dessa händelser relaterar till samhället i stort? Detta innebär inte att vi nödvändigtvis rättfärdigar eller hyllar skolskjutningarna, men att vi använder vårt intellekt för att försöka förstå dem. Detta är inte för mycket att kräva av allmänheten, speciellt inte eftersom anhöriga till de döda antagligen är angelägna om att få reda på varför deras son eller dotter blev ihjälskjuten. Min teori om skolskjutningarna gav jag i samma intervju:

DN.se frågade svensken Alex Birch som ligger bakom stödgruppen på Facebook varför han valde att starta gruppen. Birch hänvisade till det manifest som 18-åringen publicerat på internet innan han genomförde sitt massmord: "Vi förstod hans aktion som en revolt mot det moderna samhällsystemet och därför valde vi att starta en grupp som stödde just denna aspekten av motivationerna bakom
dödsskjutningarna i Jokela", svarade Birch.

Både Jokela-skjutaren Pekka-Eric Auvinen och Virginia Tech-skjutaren Cho Seung Hui uttryckte avsky och förakt inför det moderna samhället. Medan Auvinen reagerade på demokratins princip om att ledarskap är detsamma som att outbildade människor röstar i frågor de inte förstår sig på, var Huis handling en reaktion på alienationen från vita medelklasskamrater, som endast såg sex och öldrickande som viktigt i tillvaron. I båda fallen rörde det sig alltså om en personlig reaktion mot någonting samhälleligt. Det fanns en baktanke bakom de fruktansvärda handlingar som begicks. De sköt inte endast för att de var arga eller socialt utfrysta, utan huvudsakligen för att de ville uttrycka en desperat röst om att någonting är fel i vårt samhälle. Hur dumma och blinda kunde vi vara som vägrade att lyssna?

Och nu har det hänt igen. Vad ska vi skylla på den här gången? Strukturell rasism? Diskriminering? Höga matpriser? Mobbing? För stränga pedagoger? De dåliga ursäkterna börjar rinna ut i sanden. Ännu en skolmassaker har inträffat och denna gång blir det svårare att svepa problemen under mattan. Dessa händelser utgör ett mönster och de pekar rakt mot kärnan i vårt samhällsfundament. När unga tonåringar bestämmer sig för att först kallblodigt döda sina kamrater och sedan begå självmord, måste vi reagera och förstå att någonting är fel - inte bara hos individerna själva, men i vår omedelbara sociala omgivning.

Anhöriga till offren av skolmassakern i JokelaMen det som Pekka-Eric Auvinen tydligt såg efter att ha läst Platon, Linkola och Nietzsche, var antagligen samma sak som Cho Seung Hui måste ha känt när han blev placerad i en amerikansk skolmiljö: De flesta människor i dag är vilsna, inåtvända, egoistiska och saknar förmågan att se bortom sin egen existens. De lever tryggt och enkelt i ett gigantiskt hamsterhjul, och så länge ingen skakar systemet, är alla nöjda. Detta trots vår depressions- och självsmordsstatistik, trots vår organiserade brottslighet, trots vår miljöförstöring, trots vårt nedbrytande av traditionella kulturella värderingar och ideal, trots vår politiska och finansiella korruption - trots vårt kortsiktiga tänkande och vårt kollektiva rättfärdigande av detsamma. Det var detta som föranledde socialt utfrysta men kanske i högre grad självmedvetna individer som Pekka-Eric Auvinen att begå sina fruktansvärda dåd, och kröna sina blodiga massakrer med uttalanden som dessa:

Jag, som Det naturliga urvalet, kommer att eliminera alla som jag anser opassande, som utgör en skam för mänskligheten och som är misslyckanden av det naturliga urvalet.

Stödgrupp


Gå med i vår stödgrupp för att förhindra att fler skolskjutningar tar plats i framtiden: Moderna samhället ansvarigt för massakern i Kauhajoki

Händelseförlopp


11-tiden: 22-årig student vid namn Matti Juhani Saari börjar skjuta vilt omkring sig med ett halvautomatiskt vapen i en sal i en skola i Kauhajoki, Finland, där c:a 20 elever skriver tentamen.1
12.30: Enligt Nelonen uutiset brinner skolan.
12.40: Skolskjutaren grips av polis.
13.00: Flera döda och skadade rapporteras, åtminstone tio döda.2 Skolskjutaren själv uppges ha skjutit sig i huvudet.
13.10: Skolskjutningen är över och elden på skolan försöks släckas.
13.20: Offren samt skolskjutaren själv förs till sjukhus.
16.46: Saari dör av sina skador.

Efteråt


Hört från finsk radio:

1) Nuvarande lagen om handeldvapen skall "undersökas", d.v.s. pappa Staten tar troligen hand om alla farliga leksaker och visar åter igen att de flesta lagar finns till för att begränsa vettiga människors möjligheter.
2) Statsminister Matti Vanhanen fördömde händelsen och skolskjutaren som "sjuka". Ingen logisk grund lades fram, för det är alltid fel att döda människor...
3) Vanhanen uppmuntrade folk att anta sundare samhälleliga värderingar och försonas innan alienationen växer sig större. Vi får väl se hur det går med tanke på att regeringen gör allt för att bemyndiga idioter att rasera samhället genom sina finansiella utsvävningar och just nedgångna värderingar.

- SvD:s Maria Abrahamsson vill ha övervakningssamhälle hellre än att göra samhället meningsfullt

- Finska artister vill profitera på massakern

Mer från
DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6
SvD: 1, 2
HD: 1, 2
Sydsvenskan: 1
 
Alexander ()
23 september 08 - 03:45
kommentera Alexander

Mycket bra skrivet..

Sanna
23 september 08 - 04:33
kommentera Sanna

Du ser med ett halvstängt öga. Det här luktar övertygelse genom hjärntvätt, konspirationsteori deluxe.

Att de här pojkarna är mammas pojkar med megalomaniska föreställningar om sin egen betydelse slår dig inte? Att de har en mycket bristfällig förmåga till empati? Att det går bra att kritisera samhällsfenomen utan att ta andra människors liv?

Sanna
23 september 08 - 04:35
kommentera Sanna

Och självklart blir inte alla människor med emotionell problematik aggressiva förövare, att det ofta handlar om personer som varit ensamma och socialt utstötta talar sitt tydliga språk.

Etablissemanget
23 september 08 - 05:04
kommentera Etablissemanget

Sickna knäppgökar ni är, som att några få händelser i Finland skulle vara så samhällsomvälvande.

Ni bara utgår ifrån att det var bättre förr.
Gå tillbaka 300 år i tiden så hade ni ett ännu värre samhälle där folk dog varenda helgslut. Fylleri, fattigdom och elände, ni kan inget om historia.

Mats ()
23 september 08 - 06:03
kommentera Mats

Intressant analys. Jag undrar bara om nihilism verkligen är vägen ur detta? Citat: "Dödsskjutningarna kan varken hyllas eller fördömas…" Men kan man inte fördöma destruktiva handlingar även om man ser en orsak bakom dem? Leder inte nihilism just till det som artikeln säger sig vilja motverka? Citat:"..vi har misslyckats med vårt "fria" samhälle och anledning till det är att det saknar ledarskap och riktning. Vi lever för ingenting." Jag avslutar med ett citat från hemsidans programförklaring: "S.N.U.S. framhåller att ingenting i vår värld besitter en inre moralisk mening…" Nej, just det, men ger denna ståndpunkt samhället bättre ledarskap och riktning?

Min egen lösning går stick i stäv, eftersom jag är kristen och tror på Jesu anspråk på att vara vägen, sanningen och livet; Vägen framför andra är kärleken! Älska din nästa som dig själv. Den som tror på mig ska ha evigt liv, och liv i överflöd redan här. Sanningen ska göra er fria. Kanske känns det obekvämt för någon att Gud faktisk kan vara den som ger livet riktning och kanske detta tal är dårskap för vissa, men för mig är det livets väg.

Maximus ()
23 september 08 - 06:11
kommentera Maximus

Strålande skrivet Herr Birch.

Mikael
23 september 08 - 06:18
kommentera Mikael

@Mats: Mats. Jag tror inte att det här är rätt plats för religiös propaganda.

RockNow
23 september 08 - 06:32
kommentera RockNow

Etablisemanget: Är väl ändå rätt uppenbart att det inte bara handlar om “några få händelser i Finland”, utan om en nedgång i hela den västerländska världen.

Vad tusan har 1700-talet för övrigt med nutiden att göra? Sant att det även fanns problem då, men dem var av helt annan karaktär än de vi har idag. Men ingen här har ju ens talat om att försöka vrida tillbaka samhället till 1700-talet, så det du tar upp är utan någon som helst relevans.

always (Webbadress)
23 september 08 - 06:32
kommentera always

Finns ju lite olika syn på saken märker jag i dina kommentarer. Det är bara att ta sig en funderare. Men det går ju inte att tvivla på att något har gått riktigt fel i vårat samhälle. Men det är ju inte hel fel att det nog alltid varit elände mer eller mindre.

[Gifv]
23 september 08 - 07:04
kommentera [Gifv]

Etablissemanget: Dessa extrema former av våld som skolskjutningar, eller som du uttrycker det “några få händelser i Finland”, kanske inte själva och utan större perspektiv säger något till oss. Men det räcker ju med att läsa tidningen på morgonen för att se hur våldet i allmänhet ökar i vårt moderna samhälle. Detta är antagligen bara en liten del av allt våld där ute.

Du säger att folk dog varenda helgslut för 300 år sedan, och att vardagen präglades av fylleri, fattigdom och elände. Hur mycket bättre är det idag då på vissa håll? Men vad vet jag, 300 år är kanske lång tid för en humanist/liberalist (eller vad det nu kan tänkas vara).

Låt oss tillsammans skapa en utopi där alla vackra människor lever ett liv i lyx! eh, eller?

Andromeda () (Webbadress)
23 september 08 - 08:34
kommentera Andromeda

Tack för din kommentar. Jag känner mig bara uppgiven när det händer gång på gång. Att vi har problem i samhället som vi blundar för är helt klart. Att många unga inte mår bra råder det ingen tvekan om…

I vårt samhälle är det viktiga att vara vällyckad. Man ska vara snygg, smart och rik. De flesta människor klarar inte av att leva upp till det. Det finns inte plats för vanliga människor som inte är så lyckade. Tror att det kan vara en förklaring till det som händer. Känner man sig tillräckligt misslyckad så är det här ett sätt att hämnas. Ett sätt att få en plats i historien…

Sara
23 september 08 - 10:40
kommentera Sara

“Stodgrupp” kanske inte ar ratt ord direkt, men forstar och haller helt och hallet med det du sager!

T. Schwein
24 september 08 - 10:30
kommentera T. Schwein

“Hela livet är krig och hela livet är smärta. Och du får slåss ensam i ditt personliga krig” en enligt Göteborgsposten 24/9, text som fanns i en av hans videor. Har man hört förr.

Ice
25 september 08 - 00:22
kommentera Ice

Vi måste göra en klargöra en sak. Man uttrycker inte samhällskritik genom att slumpmässigt mörda en massa människor. Detta är inget en normal människa skulle göra. Är de en produkt av dagens samhälle? Ja det är de… Men det har alla massmördare som någonsin funnits varit. Dessa pojkar stod inte utanför utan var en del av den samhälleliga dekadens de själva påstods hata. De var egoister, självupptagna, saknade förmåga till empati. De levde i en spiral av våld och självförakt. De var barn som inte förstod hur det är att vara vuxen. Oavsett orsaken till att de kom att bli som de var så fångade inte samhället upp dem innan de blev monster. Men en sak är säkert, de blev inte mördare på grund utav samhällsklimatet. Det man får göra är att kolla mer personligt, från fall till fall. Jag är säker på att man kan hitta saker i deras uppväxt, personliga trauman som formade dem eller att de föddes med defekter i hjärnan, t.ex. begränsad förmåga till empati (psykopat). Du sitter på bekvämligt avstånd och projicerar dina egna värderingar på dem. Kul, fortsätt med det. De är fortfarande monster. Om vi nu säger att han överlevde, fick ett långt fängelse straff, avtjänade det, och sedan flyttade in i grannhuset. Skulle du tycka att det var OK? Skulle du bjuda in honom på en kvällsöl på verandan och prata gamla tider? Om inte, betyder det att du också tycker att han (och de andra) är monster.

Aribus
25 september 08 - 02:12
kommentera Aribus

Problemet idag är att folk inte försmår att skapa sitt eget liv utifrån sig själva.
Det är våra tankar som styr våra handlingar. Om vi tar tillbaka våra tankar från mediasfärens magnetfält – kan vi frigöra oss mentalt och forma en tillvaro som utgår ifrån varje individ istället för en homogen massa som indexeras in mallar som -ismer, klass eller kapitalistiskt stöpta målgrupper. Allt för många lever under tron att dom är fria och har skapat sig ett alter-ego som efter en tid riskerar att bli det självuppfyllande målet som i sin tur hindrar en äkta frigörelse.
Som t.ex blondinbrudar, politiknördar eller varför inte nihillister..

W.L
25 september 08 - 02:35
kommentera W.L

@Aribus: Käre Aribus det du skrev är ju i princip vad nihilism handlar om.

Erik
25 september 08 - 08:20
kommentera Erik

Meh. Som nihilist skiter jag i skolskjutingar och dyligt. Så länge dom inte skjuter mig, så kan dom hålla på.

Harald Senström
26 september 08 - 07:40
kommentera Harald Senström

Jag kan förstå den bakomliggande orsaken till varför personer som Unabomber, Auvinen och diverse andra "terrorister" utför sina handlingar — bl.a. för att de vill att folk ska inse att "SHIT IS REAL", så att säga, att man ska "vakna upp" och få sig en tankeställare, och för att deras budskap kanske inte når ut lika effektivt annars.

Följande går ju att diskutera, men jag anser att dessa individer är sjuka, oavsett vad man tycker och tänker om dom i övrigt. Jag tycker vi helt enkelt kan utgå från att ingen helt mentalt frisk person utför "school-shootings" eller skickar brevbomber och på så vis tar livet av oskyldiga, civila människor. Visst, någon kanske säger "Nej, de är inte oskyldiga eftersom de konsumerar sönder planeten" eller något liknande — men folk vet helt enkelt inte bättre, så de bär ingen skuld i detta hänseende.

Åter till det här med budskapet. Ta Unabomber t.ex., jag vill minnas att han hotade med att skicka fler brevbomber om han inte fick sitt manifest publicerat i en större dagstidning. Detta kan till en början te sig som en bra metod att nå ut till många, men det finns ett stort problem som kanske totalt sett gör så att hela metoden fallerar, och det är att användandet av dessa metoder kommunicerar samtidigt att om du har dessa åsikter/idéer så kan du helt enkelt inte vara en sund, vettig människa. Istället blir man per automatik ett anti-socialt monster, en galning osv.

Jag tror dessutom att detta orsakar att rörelser som SNUS drar till sig många tokstollar, istället för de sunda/vettiga/"vanliga" människorna ni kanske hellre vill ha med…?

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008