Osama bin Ladin:
Varje stat och varje civilisation och kultur måste tillgripa terrorism under vissa omständigheter, med avsikt att upphäva tyranni och korruption.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Konsert: At the Gates… | Hem | SNUSopedia 1.0 »

Världen behöver troll

shit, det är den där bögen som länkar till anus.

men han är rätt duktig på det.

Den hejdlösa liberalismen @ Forumhuset

Ingen gillar troll. Det är en av anledningarna till att min (gamla) IP är bannad på 85 % av alla större svenska forum. Troll ogillas därför de använder internet som ett verktyg för att provocera fram obekväma slutsatser om vår vardag, ungefär som att hylla Tsunamikatastrofen under en tyst minut i kyrkan, eller dela ut överdoserad heroin till stadens alla missbrukare som ett sätt att sänka skatterna. Troll fungerar precis som en zen-lärare; istället för att anpassa verkligheten efter sociala dogmer och låtsas som om Allting Är Ok (tm), ger han oss en smäll på käften och låter oss själva dra slutsatsen om vårt beteende. Det är brutal realism.

Ett gammalt forumtrollMen internettrollet är inte ett unikt fenomen. Ända sedan urtida civilisationer har det existerat troll, d.v.s. människor som brutit med social konsensus för att påvisa inre samhällsförfall. Det kanske första riktiga trollet var Sokrates, som genom dialektik utmanade samhälleliga och filosofiska ideal, och uppmanade ungdomen till självständigt och kreativt tänkande. Han analyserade demokratins fiffel och båg, och ville tvinga människor till att reflektera över sina trosföreställningar, genom att följa dem till sina logiska slutsatser. För det blev han dömd till döden. Även Nietzsche faller delvis under samma kategori, genom att attackera i stort sett allt och alla, som en metod för att poängtera filosofiska brister och självdestruktiva livsfilosofier. Ett kanske ännu mer känt troll är Jesus, som försökte förena människor genom att popularisera den judiska världsbilden och idealisera dess metafysik, vilket utmynnade i det vi i dag kallar kristendom. Jesus belyste de inre konflikterna mellan folkgrupperna i romarriket och försökte att ena dem genom ett centralt idésystem. Jesus blev också dömd till döden.

Men det kanske mest framstående trollet, som ligger närmast till hands i vår kultur, är den mytologiska arketypen Loke. Mest känd för att ständigt hitta på diverse upptåg och tvinga gudarna in i farliga situationer, men samtidigt återupprätta ordning genom list och logik, var Loke den som uppmanade den blinde Höder att skjuta en mistelpil på sin broder Balder, vilket utlöste Ragnarök och världens undergång. Låt oss fokusera på denna händelse ett tag. Klassiska tolkningar av Balders död ger skenet av att Balder var en älskad, god och perfekt gud, och att brottet som Loke (genom Höder) begick, därför var en tragisk händelse. Jag skulle vilja revidera lite i vår mytologiska historia. Balders död är tragisk som isolerad händelse, men ur ett större perspektiv var den positiv, och Loke, sitt anti-heroiska yttre till trots, är ingen brottsling. Varför?

Om vi reflekterar över Balder, framstår han som en aning irriterande. Där svansar han omkring, blond och god, och tror att hela världen älskar och avdyrkar honom. Det hela blir nästan absurt när hans mor Frigg tvingar hela världen till att svära på att aldrig skada honom. Givetvis glömmer hon bort misteln, som uppenbarligen var för liten och ynklig för att kunna skada honom. Balder är asagudarnas drama queen. Endast Loke verkar inse detta och därför bestämmer han sig för att krossa drömmen om det heliga och odödliga, genom att gå via brodern. Blindheten blir det som tar död på en blind tro.

När asarna plötsligt märker att Balder är död på allvar, reagerar de precis som det amerikanska folket när det såg World Trade Center rasa i New York: "OMFG, det allra heligaste är sårbart trots allt, kan det vara sant?!" Balders död utmynnar i Ragnarök och världens undergång blir en sorts läxa för gudarna, och därmed också människorna. Oden spelar här rollen som gammal farfar i gungstolen: "Jag sade ju att det skulle gå åt pipan med ungdomen." Han insåg att gudarna har förlorat verklighetsfästet och lät Loke provocera fram undergången för att låta världen födas på nytt, renad från illusioner. Detta är inte den enda gången som Loke räddar gudarna genom att tvinga dem in i obekväma situationer. Här är ett par myter som bekräftar min teori:

- Tor får sin hammare: Loke klipper av Sivs gyllene hår och tvingas i gengäld uppmana dvärgarna till att smida nya magiska verktyg åt asarna.
Lokes poäng: det ytliga är inte viktigt, förmågan är, vilket reflekteras av det faktum att Loke fick sin mun ihopsydd med sylar och därför inte längre är lika vacker efter stygnen.

Mytens Loke- Oden får Sleipner: Ett förvandlat bergstroll erbjuder sig att bygga en mur kring Asgård, men kräver i gengäld att han får Freja, solen och månen, om han lyckas bygga färdigt muren inom en viss tidsram. Gudarna tvekar när han begär att få ta hjälp av sin hingst, men Loke insisterar. Tack vare Loke förvandlad till häst lyckas han rädda asarna från att tvingas skänka trollet det han rättmätigt förtjänar, och föder därefter Sleipner åt Oden.
Lokes poäng: alla murar i världen kan inte skydda oss från ondska, eftersom den sanna ondskan är den som offrar vår inre säkerhet.

- Tor får Tjalve och Röskva till tjänare: Loke uppmanar Tjalve att hugga in på en av Tors bockars lårben för att komma åt märgen. Som resultat blir bocken halt. Tjalve och Röskva tvingas bli Tors tjänare och Loke kommer undan med skinnet i behåll.
Lokes poäng: lita inte blint på att främlingar ska respektera din helgedom. Möjligtvis vill han även säga oss något om vad mänsklig vänskap är värd i jämförelse med djur som bästa vän.

- Gudarna återfår Idun och hennes äpplen: Oden, Like och Höner försöker tillaga en köttmåltid ute i markerna, men jätten Tjasse i örnhamn hindrar köttet från att någonsin bli mört. Genom en kompromiss att Tjasse ska få första tuggan på måltiden, låter han till sist köttet bli mört, men nafsar åt sig en så stor bit att Loke försöker slå till honom med en stor stör. Han släpas med upp i luften och räddar sitt liv genom att lova Tjasse att han ska få Idun och hennes äpplen. Loke lurar Idun utanför Asgård och blir därefter hotad av asarna att hämta hem henne igen. Det gör han också, och tillsammans med gudarna lyckas de slå ihjäl Tjasse.
Lokes poäng: det som gör asarna odödliga är inte främst Iduns äpplen, utan deras heroiska gärningar för att försvara Asgård. Odödlighet genom handling är viktigare än fysisk odödlighet.

Loke är en realist, men inser att omgivningen aldrig tar farhågor och problem på allvar, så han provocerar fram situationer där människor tvingas ta omedelbar ställning till en beteendeförändring. Varje civilisation behöver ett troll som poängterar brister i systemet och detta kan endast göras genom att försätta det i onåd. Det finns de som kommer att övervaka händelserna och inte reagera (Oden), inte för att de är passiva förrädare, utan för att de inser att mänskligheten måste tvingas till transcendens. Det sker inte frivilligt i lägre andar och det har ingen effekt så länge inte en kris uppstår. Inser ni nu varför västerlandets undergång inte är en tragedi? Inser ni nu varför motståndet mot vårt samhälles förfall är nyckeln till överlevnad? Utan den svåra stund vi nu står inför, hade vi fortsatt leva i sorglös lycka över vår okränkta helgedom. Vi måste lära oss att möta Slutet, precis som gudarna gör, utan att sörja eller känna bitterhet.

Sverige är ett land som en gång befolkades av hjältemodiga, innovativa och kreativa människor, som hyste empati och gemenskap med sin omgivning. Men när de började att missbruka sitt ansvar genom att känna empati och acceptans med allt och alla, försatte svenskarna sig själva i onåd. Vi överlät traditionerna och kulturen på staten och förutsatte att den skulle ta hand om våra barn, våra äldre, och våra sociala värderingar. Nu betalar vi priset för detta. Vår tids Ragnarök är därför inte tragisk, utan med nödvändighet närvarande för att ställa oss inför konsekvenserna av vårt handlande. Efter världens undergång kommer Loke som arketyp att återuppstå, tillsammans med Balder, som nu är redo att styra världen. Konfrontera dig själv och lär dig att kontrollera dina egna brister, för att nå samma transcendens.

Tack till "Weev" för inspiration.
 
Maximus ()
12 september 08 - 07:51
kommentera Maximus

Fantastiskt bra skrivet. Loke är konformismens största utmanare, guden som ser all hyckleri i vitögat och vägrar stillasittande se på stagnation.

Regn
13 september 08 - 03:20
kommentera Regn

Mycket inspirerande. Tyvärr lyser troll med sin frånvaro, förutom på nätet…

Gustaf ()
20 september 08 - 10:34
kommentera Gustaf

Tjo…

För er som hänger på nordisk och vill trolla, skicka PM -> Gekko

brandr () (Webbadress)
10 november 08 - 14:25
kommentera brandr

Intressant tolkning av Loke.

Jag håller fullkomligt med dig i dina slutsatser i sista och näst sista stycket! Ragnarök är inte tragiskt utan enbart “en historisk nödvändighet”. Vår uppgift är att positionera oss så att vi kan återbefolka vår halvö och bygga upp en ny livskraftigare population.

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008