Marcus Aurelius:
Förlust är ingenting annat än förvandling.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« 10 litterära storverk… | Hem | Världen behöver troll… »

Konsert: At the Gates, KB, Malmö - 3/9-08

Malmö stafEfter en runda alkohol för att tona ner det akademiska bakgrundsbruset från samma dag steg vi på bussen till Malmö, Sydsveriges ökända skithål, som på bara några decennier har förvandlats från en gammal kultur- och handelsstad till ett polariserat storstadsghetto. Men Malmös storhet i form av arkitektur, parker, konserter och stadsliv lever trots det vidare och fortsätter utgöra den språkliga och kulturella symbolen för skåningen: socialt gemytlig, aningen provokativ och uppkäftig, och inte sällan radikal. Staden är känd för att bl.a. ha uppbringat kulturella storheter som Hjalmar Gullberg, Jan Troell, Hans Alfredson och nu senast regissören Lukas Moodysson. Inte långt från stationen ligger Kulturbolaget, där mästarna av morbid svensk dödsmetall, At the Gates, kom ner under sin "Final Suicidal Tour" för att blåsa bort trumhinnorna på en ny generation svenska dödsmetallentusiaster.

Vi gled in på en tämligen liten och kompakt musikklubb, där ett svartmetallband redan var igång med att framföra samma gamla satanistiska tema. Den substanslösa musiken bestod av längre serier monotona thrash-riff i svenskt format á la Bathory, men med poänglösa utfall på latin och en oengagerad bassist. Det är den typen av musik som skrivs av wannabe-generationen av metal-musiker post-1996 och köps av en liten krets lokala depprockare, som i efterhand hoppat på estetiken som norrmännen innoverade och nu därför känner sig "unika". Jag svalde det som periferi till klingandet av ölglas och tjafs i baren, ungefär som man sjunker in i sin egen mentala värld när föreläsningarna på universitet förlorar relevans, eller när korridorsfesten på tredje våningen överbefolkas av novischer som tror att livet blir mer intressant om man super sig full och sedan somnar halvnaken i baksätet hos en okänd person.

När dagissatanisterna hade lämnat scenen, började människor tissla och tassla i massor och diskutera den annalkande konserten. Det första som slog mig var vilken typ av klientel som samlats. Om vi hade besökt en dödsmetallkonsert för 12-15 år sedan hade vi antagligen stått i en becksvart källare någonstans bland 30-40 hängivna dödsmetallfans och headbangat till ljudet av "With Fear I Kiss the Burning Darkness". I stället tycktes 35-40 % av publiken på klubben bestå av små snorungar som antagligen aldrig hört vrålen från Johnny Hedlund (Unleashed, Nihilist) eller tongångarna från David Parland (Necrophobic). Jag visste inte om jag skulle skratta eller beställa in en öl till när jag såg en knubbig kille med hängbyxor och Slipknot-tröja prata i telefon och umgås med vänner som såg likadana ut. Det fanns gott om andra mindre angenäma grupper, däribland människor som tycktes ha förväxlat dödsmetall med glamrock och prisade i dag ointressanta band som Metallica, även om de verkar ha gjort någonting rätt sedan "...And Justice for All" och gått tillbaka till sina rötter (speed metal).

At the Gates, TomasMen det fanns även veteraner som helt klart dykt upp endast p.g.a. att At the Gates skulle spela, och de var lätta att identifiera, för de spenderade mindre tid på att prata i telefon och umgås, och mer tid på att lyssna och ta in musiken. Efter en cirka timmes försening började ett förband spela vad jag uppfattade som tungmetall med kitschig estetik. Det lät som Nine eller senare Megadeth, men all melodik försvann i kaoset och öldrickandet. Mer livsstil och hobby än musik, tänkte man, när de äntligen var avverkade. När At the Gates tog scenen flödande en ström av professionalitet och energi fram, som vände upp och ner på hela kvällen och gjorde att man helt enkelt glömde bort omgivningen och inriktade sig på musiken. Tomas Lindberg var i toppform och han levererade flera spår i sträck från senare album, som tycktes gå hem hos publiken, däribland deras kanske sista minnesvärda opus "Terminal Spirit Disease."

Förutom avsaknaden av deras förra gitarrist Alf Svensson, de desperata skriken från det röda albumet som Tomas nu bytt ut mot ett mer standardiserat vrål, och ljudbilden i lokalen som gjorde att riffen blev kompakta - kanske inte lika distinkta som de hade varit om du inte hade stått bakom en stor pelare som jag gjorde - fick man omedelbart upplevelsen av att återföreningen och återbesöket i Malmö var bland det bästa som bandet hade företagit sig. Tomas blev nästan nostalgisk över det faktum att de hade spelat i Malmö -96 och nu var här igen, för sista gången. Att hela turnéprogrammet var dedikerad musikalisk glädje och tacksamhet över fansen visade man bl.a. genom att spela låtar ur hela diskografin. Låtar jag speciellt minns var "Windows" ur det röda albumet och flera klassiker ur "With Fear I Kiss the Burning Darkness" och deras första EP. I alla tre fallen rör det sig om bandets största gärningar och den arkitektoniska stommen i vansinnesdrömmar som:

At the Gates
Windows, sharp, cold
Wrap your psyche in blankets of pain
No more light of day
We're the windows to your insanity

och det obligatoriska hädandet av religiös dogmatism:

The beauty in twisted darkness
Raped by the light of Christ
We were not born to follow
We don't need your guiding light

Dödsmetall är att förkasta ett principiellt moraliskt förhållningssätt gentemot livet, och den hyllar därför den rena fysiska naturen i människan. De ohämmat vilda kraftackorden och de slamrande, blixtsnabba baskaggarna satte igång en fullständig symfoni av det existentiellt makabra. När stämningen var som bäst, och det var den efter det att deras äldre repertoar kontrasterades mot nyare plattor, sjönk de långa passagerna av slagverksbryggor, atonala mönster och oheliga vrål in i lokalens centrum och växte sig stark som en orkan. Framförandet var oklanderligt, rakt och ärligt. Det fanns inga överslätade delar som plockats med för att fördriva tiden och bandet sålde inte ut genom att bara hamra hem nya låtar. När de väl spelade nyare material, valde man strategiskt något som en nyare publik skulle uppskatta, d.v.s. "Under a Serpent Sun".

Anledningen till att nyare fans alltid kommer att ranka "Slaughter of the Soul" som det bästa albumet At the Gates någonsin gjort, är samma anledning till att senare Dimmu Borgir, Dark Funeral och till och med "avantgarde"-band som Darkspace och Aborym kan kamma hem poäng hos alla unga svartmetalllyssnare: musiken bygger på ett enkelt format som tagit innehållet från de tidiga banden och omvandlat det till en tilltalande, lättsmält yta. Den tidiga perioden i dödsmetallen utmärktes av innovation, kreativitet och innehållsmässig substans. Det finns en djupare dimension i "The Red in the Sky Is Ours", "Where No Life Dwells" och "Like an Ever-Flowing Stream." Man kan sätta på dessa plattor tio, tjugo, kanske femtio år framåt i tiden och fortfarande finna nya aspekter i upplevelsen av musiken. Sätt på "Slaughter of the Soul" ikväll. Den är skitbra, för den summerar tre-fem år av fruktsam svensk dödsmetall i ett format som till och med min mormor skulle haja. Men tillför den någonting nytt? Sätt på samma skiva om tio år, om du ens äger den då, och jämför med bandets första album. Upplevelsen kommer att tala för sig själv.

At the GatesAt the Gates är medveten om detta och därför valde de att ge ett avsked som både skulle stilla hungern hos veteranerna som väntade på äldre material, och nytillkomna fans som ville höra hela dödsmetallhistorien på tre-fyra minuter. Det hela gav intrycket av ett mycket respektfullt och värdigt framträdande från bandmedlemmarna och den sista oväntade låten fick ovationer som de väl förtjänade. När konserten var över rörde sig Gothenburgspubliken vidare med sina plingande leksaker och försvann ut i vimlet av svarttaxi, pizzarestauranger, trafikljus och den stjärnklara, oändliga natthimlen. Kylan, ruset och energin från konserten kokade fortfarande i blodet och öppnade upp nya perspektiv på At the Gates som jag annars reserverat till ensamma kvällar då omvärlden tett sig ovanligt vansinnig. Genom att professionellt - men med känsla och passion - uttrycka sin musik, markerade At the Gates att dödsmetallen lever vidare i Sverige. Trots utarmningen av genren och publiken fortsätter musikens själ att betona tyngden i livet och döden i vår tillvaros slutna fönster och dörrar. "Kingdom Gone" är ett mänskligt vrål rakt ut i det tomma intet, utan gensvar, men med medvetenheten om att livet trots allt måste gå vidare.

Läs recensioner av At the Gates' musik här
 
Simon
05 september 08 - 15:27
kommentera Simon

Obscurity (det första bandet) är knappast ett “post-1996”-band. De var ju tvärt om tidiga med att spela en thrash/death/black metal hybrid, då de släppte sina demor 1986 och 1987. Själv tyckte jag det var kul att få se dem, även om de inte kunde mäta sig med At the Gates.

Bragarson
05 september 08 - 19:35
kommentera Bragarson

Kom just hem från Göteborgskonserten (eller en av dem, verkar som de kommer spela två gånger här enligt vad jag har hört). Hur som helst var det en trevlig överraskning att mötas av denna atrikel då man öppnar webbläsaren just efter ett At the Gates besök. Om jag ska vara ärlig hade jag själv förväntat mig att 90% av låtarna skulle vara från Slaughter of the Soul men blev positivt överraskad. Kingdom Gone blev en härlig avslutning full av något-alkoholiserad headbanging för mig och polarna. Visst, det var en hel del "kids" närvarande, men långt ifrån en sån besudlande mängd som man möts av vid de flesta halv-kommersiella konserterna (som jag tagit lärdom av att hålla mig borta ifrån).

En kul kväll och en bra artikel!

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008