Johann Wolfgang von Goethe:
Den rätte mannen är den som tar tillfället i akt.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Ryssland möter Amerik… | Hem | 10 litterära storverk… »

Halallande

Anpassningen till islamisk ritualslakt
Vad försöker de båda parterna bevisa för varandra inför svenska folket under partiledarduellen? Att deras ekonomiska plan fungerar. "Djävla Göran, jag skall nog visa honom", tänkte nog Fredrik Reinfeldt när han under ramadanfirandets början orerade för den islamiska halalslaktens berättigande:

Det är mycket märkligt att stora företag inte ser sitt eget bästa. Här har vi över 400 000 muslimer som lever i Sverige och som rättrogna muslimer vill de ha sitt halalkött. Det finns ju en efterfrågan och pengar att tjäna, men de tar inte tillvara på det på grund av okunskap eller i värsta fall fördomar.

Prima halalköttFör att få det hela att låta bra även för gemene man, lät han avrunda med de vanliga klichéerna:

Här visar man i praktiken hur man bygger integration. Vi måste visa mer respekt för andra kulturella traditioner, de hotar nästan aldrig några svenska värden, det kan finnas sida vid sida.

Det hela påminner om Coca-Colas anpassning till den judiska delen av USA:s befolkning genom att byta ut en ingrediens i receptet så att drycken som i ett trollslag blev koscher. Judiska cola-älskare kunde pusta ut, och Coca-Cola också förstås. För i dag är det få av "vanliga" cola-drickare som alls känner till den förändring som receptet gick igenom – Coca-Cola valde att låta alla sina produkter anpassas till judarnas behov, eftersom det var betydligt billigare än att dela upp produktionen i vanlig Coca-Cola och koscher-cola.

Och vad är billigast – att sälja dels vanligt kött och dels halalkött, eller att anpassa all försäljning efter en gemensam standard? Medelsvensson kan äta halalkött, även om han tycker att det smakar torrt – han vill ju inte vara trångsynt. Eller ekonomiskt obekväm, om vi skall översätta det. Med stigande matpriser kan man vara tämligen säker på att Reinfeldt och gänget kommer att hitta på något som rättfärdigar även sådan standardisering, snarare än att förhindra den immigration som skapar kulturell motsättning – och därmed också ett ekonomiskt behov av assimilering – i det svenska samhället i dag.

Att slå om över en natt är troligen inte en rimlig strategi – folk skulle inte acceptera det. I stället låter man vänta ut det en aning. "Det är ett fritt land, vill du inte ha halalkött så behöver du inte köpa det! Det är upp till var och en vad de vill köpa!", säger statsministern. "Ah, OK, vad bra, då är jag ju fri. Kör på med ert halalslaktande bara, det stör inte mig!", svarar den svenske medborgaren. Så sakteliga kommer halalköttet att attribueras med en eller flera ytliga fördelar i förhållande till det vanliga köttet – det är billigare eller snabbare eller mer moraliskt eller vad som helst – vilket gör att fler köper och marknaden helt plötsligt får lättare att producera mer halal utan att folk blir misstänksamma ("Det är ju vad folk vill ha!"). Och till slut är det inte längre så mycket av ett "fritt val" att köpa vilket kött man vill, ungefär på samma sätt som att man kan välja fritt huruvida man vill köpa en dator eller ej, men lycka till att klara dig i det här samhället utan en.

Det här scenariot är nästan så absurt att det förhoppningsvis aldrig sker, men jag har slutat att förvånas. Exemplet visar på den vanliga process där marknadsintressena anpassar samhället för att i sin tur anpassa medborgaren – som fortfarande tycker att han är fri som fågeln.
 
Arend ()
01 september 08 - 18:05
kommentera Arend

Oh my god, det där var låååååååångdraget!

Dr Evil
01 september 08 - 21:27
kommentera Dr Evil

Jag har noterat att Halal-kött faktist är betydligt mycket billigare än vanligt kött !
Man kan ju fråga sig om anledningen till detta.

Joakim ()
01 september 08 - 21:29
kommentera Joakim

Du skriver massa men som nihilist lyckas du uttrycka inget alls av vett. wow

Enlil
02 september 08 - 02:52
kommentera Enlil

Att påstå att 400000 muslimer i Sverige vill ha halalkött är ju dessutom absurt.

Enlil ()
02 september 08 - 03:03
kommentera Enlil

Angående något liknande, där en stadsdelsnämnd i London föreslogs inte äta något under sina möter under Ramadan för att “respektera muslimer” konstaterades på ett forum att det främst är inhemska politiskt korrekta individer som kräver dylika eftergifter. En skribent skrev, angående att det trots allt också finns muslimer som ställer vansinniga krav:

“Yes, there is no doubt there are aggressive muslims around. I wouldn’t dispute that. But they are behaving as you would expect. Blaming them is a bit like blaming a lion for trying to bite your head off. It’s just doing what comes naturally. The real blame lies at the traitors who have opened the gates to these people and actively encourage them.”

Ensittare
02 september 08 - 04:32
kommentera Ensittare

@Enlil: Intressant. I Karlskrona vill jag minnas att många klagade på att stadens välkomstskylt var ett kollage med enbart "ariska" personer, utan några tydliga invandrarelement närvarande. När man intervjuade invandrare om saken brydde de sig inte ett dugg – det var bara kommunens politiker som hade gjort en stor grej av det, i vanlig ordning.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008