Fritiof Nilsson Piraten:
Skriver man om synålar är det alltid nån enögd jävel som känner sig träffad.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Intervju: Gorement | Hem | Halallande »

Ryssland möter Amerika i nytt kallt krig

Vi petade på den sovande björnen
Just nu är de ryska och amerikanska nyhetssidorna överbelastade med krigspropaganda om konflikten mellan Ryssland och Georgien i Sydossetien. Vi ser bilder på krigsdrabbade georgier som gråter. Snyft, snyft. Vi ser närbilder på Putin och Medvedev, de nya onda terroristerna som vill ödelägga hela världen och behålla all olja och naturgas för sig själva. Fy, fy. Och så smyger det sig då och då in videoklipp på YouTube, där ryska krigsoffer i Sydossetien förbannar Georgien och Väst för deras utrikespolitik. Hysch, hysch. Sanningen låter sig dock inte tystas ner - den begravs i en container av åsikter, där det inte längre går att urskilja vad som egentligen ligger bakom hela konflikten. Vi är nihilister; låt oss skippa skitsnacket och komma till saken.

Snabbfakta om konflikten

- De gamla sovjetrepublikerna vill bryta sig loss från Georgien, delvis därför att där bor en stor mängd människor som nu ser sig själva som ryssar
- Georgien vill behålla sina områden och gå med i NATO
- Ryssland, som stödjer utbrytarrepublikerna och vill se Sydossetien som "självständigt" (d.v.s. allierat med Rysslands regim), vill inte att Georgien ska gå med i NATO, eftersom det innebär att en del av Euroasien kommer att domineras av västerländsk utrikespolitik
- Georgien attackerade inte Ryssland, men sköt ner ryska soldater under FN-mandat i Sydossetien, vilket Ryssland sedan använde som argument för att svara med militär kraft

Två imperier möts

Amerika vs RysslandTill skillnad från vad de flesta tror, handlar inte den här konflikten egentligen om Sydossetien. Glöm Ossetien helt för ett tag. Låt oss sikta in oss på Ryssland och Amerika. Amerika är en världsmakt på uppenbar nergång. Ekonomin är i sank, krigen i Afghanistan och Irak har varit misslyckanden, de etniska sammandrabbningarna håller på att nå sin kulmination, och landet i sin helhet befinner sig på Spenglers "tack-och-adjö"-stadium. Amerika håller på att falla. Under tiden växer och expanderar den ryska jätten i Öst. Den försöker uppenbarligen återfå sin forna sovjetiska storhet och erövringen av forna baltiska områden är därför en självklarhet. Ja, det ligger olja och naturgas i dessa områden, men den geopolitiska infallsvinkeln är inte tillräcklig för att vi ska förstå varför Ryssland och Amerika är fiender just nu.

När vi pratar om Ryssland och Amerika, ha hela tiden Rom framför dig, för denna konflikt är ingenting annat än imperiumpolitik. Amerika och Ryssland, i förlängning Väst och Öst, drabbar just nu samman i ett nytt Kallt Krig. Två imperier möts för att slåss om framtidens världspolitiska arena. Ryssland utnyttjar den position som lämnades öppen efter andra världskriget. Om en viss karaktärsstark ledare i Tyskland med mustasch hade överlevt det kriget, hade Östeuropa i dag antagligen lytt under tyskt styre. Hitler, smartare än de flesta, insåg att Ryssland skulle växa sig stor nog att bli ett framtida problem för Europa, inte bara ideologiskt, utan även etniskt. Han ville placera Östeuropa i politisk karantän för att avväpna kommunismen, tills delar av området var redo för självstyre; det senare reserverade han till nordeuropeiska länder som Norge.

I dag tvingar den nuvarande utrikespolitiska situationen oss att erkänna att Hitler hade rätt. Tack vare att Amerika aldrig neutraliserade Ryssland som utrikespolitiskt hot, kunde ryssarna sitta på sin planhalva av jordklotet och börja växa nytt agg mot västvärlden. Och det är precis vad det har gjort. Om Amerika är den riktningslösa och självupptagna storebrodern, som hade allt men just nu håller på att mista det pga. av brist på intern konsensus, är Ryssland den bittra men klartänkta lillebrodern, som bara väntar på att hans fiende ska göra fel drag, så att konflikten kan blossa upp på nytt. Ryssland tänker realistiskt och handlar pragmatiskt. Ända sedan kosovos självständighet har ryssarna känt av Amerika flåsande dem i nacken. De har väntat på en attack. När Georgien, som inte är annat än en springpojke åt Amerika, fortsatte en gammal konflikt genom att knäppa några ryska soldater i Sydossetien, tog det hela fart igen. Den som är förvånad har inte greppat historiken efter andra världskriget. Ryssland vill bli stort igen och vilken idiot som helst hade kunnat räkna ut det med lilltån, men både Amerika och Storbritannien var upptagna med att onanera till sin nyvunna seger, att de glömde bort den sovande björnen i grottan.

Vi petade på den sovande björnen

Amerika vs RysslandEuropeiska länder som historiskt sett inte lyckats försvara sig mot utomeuropeiska folk, som mongoler (Ryssland), albaner (Serbien) och osmaner (Grekland), är i dag fortfarande socialt instabila länder, om vi jämför med valfritt land i Nordeuropa. Härav har vi också delvis anledningen till att exempelvis Sverige ligger nästan tio IQ-instanser över Ryssland. Vad som är viktigast att förstå i detta sammanhang är att Ryssland, till skillnad från vad alla vita nationalister skanderar, etniskt och kulturellt sett inte är ett europeiskt land. Snarare pratar vi om ett euroasiatiskt område, med en kultur förankrad i både den europeiska och asiatiska kultursfären.

Ryssland har sedan mongolinvasionen varit ett enda stort misslyckande. Ända sedan man bestämde sig för att avrätta sin aristokrati, har folket växlat mellan kommunistiskt tyranni och postsovjetisk oligarki. Putin rensade ut en hel del oligarker när han kom till makten, men den aktionen bleknar inför den grad av korruption som fortfarande genomsyrar Rysslands politiska och ekonomiska toppskikt. Kort sagt: ett Europa under ryskt styre är en skrämmande tanke. Men Ryssland skulle såklart klappa händerna om det kunde ta över Europa, kanske även delar av Asien. Hur det går i framtiden vet vi inte. Vad de flesta däremot missat är detta: om Ryssland tar slut på amerikas krafter, lämnas fältet därefter öppet för nästa stora världsmakt, nämligen Kina. Det finns en anledning till att kineserna väntar ut konflikten och inte vill blanda sig i för mycket (Tibets självstyre är såklart en annan anledning): om Väst ödslar allt sitt krut på Ryssland, kan kineserna formligen spatsera in i Amerika och vifta med kinesisk flagga. Håll återigen Rom i åtanke: det kollapsade först när det dragit sista sucken i småkrig med germanska stammar, sedan var det bara att knacka på muren för att ta sig in.

Men varför skulle vi peta på den sovande björnen över huvud taget, frågar nog alla läsare sig nu. Svaret är att vi inte hade något val:

Every move in Russia's foreign policy is greeted by the West with alarm and suspicion. But its policy has been perfectly consistent for years. Russia's aim has been to rebuild itself as a great power, and use that power to regain a dominant position in the old Soviet space it surrendered in the 1990s.

What did Britain and America think they were doing? Pushing Nato deep into the old Soviet Union and setting up a missile defence system in Poland and the Czech Republic on the patently false pretence that it was to counter the (non-existent) threat from Iran was bound to add to Russia's already considerable paranoia, without achieving anything worth having. Significantly, every shade of Russian opinion, from liberal to xenophobic, regards Western policy as crass. Does the British Government realise with what fire it is playing? Have they no memory of how a "local" quarrel in 1914 escalated into a world war?

källa

Ryssland skakar hand med IranVäst reagerade för sent på Rysslands framväxt. Amerika har gradvis försökt att mota tillbaka Ryssland geopolitiskt, men nu kan den planen hälsa hem. Jämför konflikten i Iran, där Ahmadinejad har provocerat fram reaktioner från den amerikansk-israeliska alliansen, för att se just hur långt han kan gå innan det oundvikliga inträffar, d.v.s. en direkt väpnad konflikt öppnas upp. Med andra ord: vi har väckt den ryska björnen - men för sent! För 50 år sedan hade vi kunnat hoppas på att de främre axelmakterna skulle dominera Europa, men istället fick vi ett gäng passiva demokratier, som valde att sälja ut Europa till internationella finansherrar och ignorera hotet från Öst. I dag får vi betala priset. Det handlar alltså inte om att stora, stygga Amerika försöker kolonisera ännu ett oskyldigt land. Ja, attacken på Sydossetien var antagligen, på ett eller annat sätt, amerikanskt understödd. So what? Konflikten mellan Georgien och Sydossetien är inte ny; hade det inte hänt för några veckor sedan, hade det kanske hänt i morgon istället.

Europas framtid

Amerika kommer med säkerhet att sjunka ner i tredje världstillstånd, där Ryssland befinner sig just nu. Det är mindre intressant. Vad jag bryr mig om är europas framtid. Om vi kommer att domineras av ryssar eller asiater i framtiden, kan vi redan nu hälsa hem. Det kommer att bli ett mindre angenämt styre; mindre angenämt än EU och Amerika tillsammans någonsin kan bli. Detta är inte ett ideologiskt försvar för de internationella globalistiska krafterna i Väst. Jag ogillar dessa lika mycket som europas nationalister gör. Men till skillnad från dem vill jag inte leva under Rysslands regim. Om något imperium bör vinna i den här konflikten, är det Amerika/EU. Varför? Därför då upprätthålls en status quo-balans, som vi sedan kan utnyttja för att separera oss från internationalismen och återgå till ekonomiskt, politiskt och etnokulturellt självstyre. Om Ryssland plockar oss, kommer vi att blandas ut till en grå massa under en korrupt och instabil regim. När vi en gång har nått det stadiet, kan vi aldrig rulla tillbaka klockan. Fråga Grekland, Italien, eller Serbien.

Ryssland vs UsaEuropas framtid kan endast säkras genom samarbete, om så tvunget med Amerika i spetsen. Vi vinner ingenting på att bli en del av ett större euroasiatiskt imperium, oavsett om det regeras av Ryssland eller Kina. Vi ska inte vara blåögda; dessa länder för just nu en expansionistisk politik, och det kommer de att fortsätta göra, därför det är världspolitikens maktcentrum det handlar om. I takt med att naturresurser blir färre och den utrikespolitiska makten åter igen koncenteras mellan två poler, är man antingen ignorant eller en idiot om man förbiser det nya Kalla Krig som nu växer fram på nytt. I en ideologisk drömvärld hade platser som Iran och Ryssland levt fridfullt i självständighet, redo att försvara sig mot internationell globalisering. I verkligheten handlar det om instabila och bittra stater, som nu söker nya möjligheter att expandera och kuva gamla fiender (Israel, Amerika). Låter vi dem göra det, kommer kanske Sverige i framtiden, med sitt futtiga försvar som knappt kan slå ner min gamla mormor på kryckor, att spegla karaktären av en socialt upplöst och resignerad, grå massa - och det får aldrig ske.
 
Rebecca
31 augusti 08 - 03:53
kommentera Rebecca

Tack för intelligent och ärlig artikel!

Gustaf ()
01 september 08 - 04:43
kommentera Gustaf

Tusen tack, jag har knappt satt mig in i den här konflikten. Det kändes rätt att ta in historien från ett nihilistiskt perspektiv först.

Maximus ()
01 september 08 - 06:50
kommentera Maximus

jaha! Nu förstår jag!

Alexander ()
06 september 08 - 07:43
kommentera Alexander

Att det finns ryssar med blandad etnicitet är sant, men så är det väl knappast med varenda en av de?

svensk
07 januari 09 - 11:57
kommentera svensk

What a load of bullshit!

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008