Arthur Schopenhauer:
Det tragiska är en del av naturen själv.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Det ser mörkt ut på K… | Hem | Jeårgien »

"No TV party tonight!"

Om den eventuella tv-skatten
SVT:s förra chef Christina Jutterström tycker att hela svenska befolkningen skall betala en s.k. tv-skatt – även om man inte har en tv. Detta eftersom 13 procent inte betalar sin tv-licens.

Reaktionerna lät inte vänta på sig och svenskarna är till synes uppdelade i två läger: Dels de som kör på den kollektivistiska banan och vill att alla skall betala för public service, och dels de som lärt sig den individualistiska livsstilen att man får det man pekar på, varken mer eller mindre. Det är lätt att kritisera båda. Medan jag förvisso håller med de sistnämnda i sin protest mot tv-skatten, så är deras argumentation till protesten inget att hurra för: "Jag är individ, samhället bryr jag mig inte om." Ja, du är individ, men du är del av ett samhälle, och betalar alla andra skatt, så skall även du göra det. Ge och ta, min herre. Det finns saker skatten går till som du inte omedelbart får någonting ut av, men som underlättar för andra grupper eller institutioner i samhället och som därmed kan förbättra samhället i sig – som du ju själv lever i.

"… Att betala skatt innebär ju inte att att man måste få tillbaka varje krona för egen privat del, men det är det väl många som glömt i det nya egosamhället", skriver Nils.

"Jag vill inte ha bilvägar. Varför ska jag behöva betala för dem när jag inte har körkort? Jag vill inte ha en levande glesbygd, varför ska jag behöva betala för den när jag inte bor där? Om alla bara betalar för det de använder/vill ha skulle det inte fungera så bra alla gånger", skriver Boose.

Stäng av!Men – ett stort 'men' – vilka grupper och institutioner det är tal om är en helt annan fråga, och det är här tv-skattsivrarna bör få sig en känga eller tre. För visst kan det vara "häftigt att betala skatt" som tobleronehäxan Mona Sahlin sade, men bara om pengarna går till att förbättra samhället i stort. Jag vill inte betala skatt som går till parasiter, till internationella bistånd eller till sådana som förr sattes ut i skogen. Och jag vill absolut inte betala skatt för att det skall gå till mer dumburkstittande. Men jag betalar gärna skatt till sådant som bidrar till att mina medmänniskor i Sverige på längre sikt mår bättre fysiskt och psykiskt. Det bidrar till ett bättre samhälle, och det är ett sådant jag vill leva i.

Varken jag eller någon annan borde påtvingas en tv-skatt, eftersom televisionen knappast bidrar till hälsosamma, kreativa och levnadsglada människor (det psykotiska flinet efter några timmars zappande räknas inte). Att kasta ut tv-apparaten kan ha varit bland det bästa jag gjort, och jag vet fler som har erfarit samma sak. Det händer att man ändå ser på tv i "sociala" sammanhang, men varje gång är det lika uppenbart varför man aldrig gör det själv längre: Ständigt dessa upprepningar av reklamer och tablåer mellan program som skapats för att fylla ut tiden, och så förstås tendensen att man "fastnar" framför skärmen och zappar mellan hundra kanaler som man egentligen vet inte är bra någon av dem. Det skiljer tv från film – den senare är egentligen en konstform, den förstnämnda en livsstil. Medan vi skulle kunna göra saker, uppleva saker i verkliga livet, så uppmanar tv-apparaten oss att det är lika bra att se andra göra det – skillnaden mellan upplevelsen i verkligheten och tv-versionen av upplevelsen är detsamma, heter det. Det är bara den hypnotiska snurran som fattas.

I slutändan är det inte huruvida ett tv-program är dåligt eller inte som är avgörande, utan bara själva akten i sig att titta på tv (och det är ironiskt nog bara den som tv-företagen bryr sig om – de struntar högaktningsfullt i vad du ser, bara att du ser). Betänk timmarna som försvinner under den vakna tid på dygnet, betänk allt nyttigt som man skulle kunna ha gjort i stället. En del tv-program är säkert bra, men reflektera gärna över all den tid av hjärndött zappande du måste igenom för att kunna se den där timmen "bra" tv. Efter ett tag inser man att inte ens "jag ser ju bara på nyheter och dokumentärer ändå"-ursäkten fungerar längre, särskilt eftersom det troligen är den mest vinklade och manipulerande av alla former av kunskapskällor. Att läsa en bok i ämnet du vill veta mer om ger dig mer information – en bok behöver inte fylla ut sändningstiden med upprepningar och meningslösa visuella effekter.

Vem vet vilken alltför mänsklig instinkt de utnyttjar för att få oss fast; oavsett om man är högintelligent sitter man strax klistrad som ett frimärke vid skärmen när man väl satt på fanstyget, och ännu en halvtimme av ens liv har slösats bort. Man förväntar sig nästan att få tillbaka den, men i stället får man snällt betala skatt. Till staten: Lägg pengarna på något bättre. Till individen: Lämna in tv:n till närmaste återvinningscentral för elektronikskrot – livet blir bättre.

T.V. party tonight!
T.V. party tonight!
T.V. party tonight!
T.V. party tonight!

We're gonna have a T.V. party tonight!

Alright!

We're gonna have a T.V. party alright!

Tonight!

We've got nothing better to do
Than watch T.V. and have a couple of brews

All our friends are gonna hang out here tonight

Alright!

We're gonna pass out on the couch alright

Tonight!

We've got nothing better to do
Than watch T.V. and have a couple of brews

Don't talk about anything else
We don't wanna know!
We're dedicated
To our favorite shows!

We sit glued to the T.V. set all night
And every night!
Why go into the outside world at all?
It's such a fright!

We've got nothing better to do
Than watch T.V. and have a couple of brews

T.V. news shows what it's really like out there
It's a scare!

You can go out if you want
We wouldn't dare!

We've got nothing better to do
Than watch T.V. and have a couple of brews

Don't talk about anything else
We don't wanna know!
We're dedicated
To our favorite shows!

I wouldn't be without my T.V. for a day
Or even a minute!

Don't even bother to use my brain anymore
There's nothing left in it!

We've got nothing better to do
Than watch T.V. and have a couple of brews

Wait a minute! My T.V. set doesn't work!
It's broken!
What are we gonna do tonight? This isn't fair!
We're hurtin'

We've got nothing left to do
With no T.V. and just a couple of brews

What are we gonna talk about?
I don't know!
We're gonna miss our favorite shows!
NO T.V. PARTY TONIGHT!

~ Black Flag, "TV Party"
 
Maximus () (Webbadress)
17 augusti 08 - 02:24
kommentera Maximus

Härligt Ensittare. Den 1 februari 2008 kastade jag ut skiten och den ska aldrig mer tillbaka. En doft av frihet och Bushido, en vandrig till ett mer autentiskt liv. TV är ett gift, ren ångest och självförakt. Nu har man mer tid för Zazen och läsning.

Jag har inga vänner, jag gör mitt sinne till min bästa vän.” Samuraj codex.

Maximus ()
18 augusti 08 - 11:34
kommentera Maximus

  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008