Marcus Aurelius:
Hylla det fullkomligaste i världen; och fullkomligast är det som har allt i sin tjänst och behärskar allt. Vörda likaledes det fullkomligaste inom dig själv, ty det är av samma art. Det är det inom dig som har allt annat i sin tjänst och styr ditt liv.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Sagan om idyllen som … | Hem | Samhällets (o)mognad… »

Stå ditt kast

Det finns de som säger att det förflutna för alltid är borta med vinden och aldrig kommer tillbaks igen. Ungefär så tänkte jag också, innan jag en dag traskade ner till ICA på min gamla hemort för att hämta ut ett paket. Medan jag stod och plingade på klockan, kom en ung tjej fram och ställde sig bakom disken. Våra ögon möttes och jag insåg plötsligt att det inte var vilken expedit som helst: "Rebecca, det är ju du! Vad gör du här?" Det är både irriterande och intressant att möta gamla klasskamrater på de mest vardagliga platser; irriterande därför att man bara hade tänkt hämta ut ett paket, på sin höjd köpa några tomater och en gurka, men samtidigt intressant, därför man givetvis blir nyfiken på vad som har hänt alla dessa år. Det räcker med att utbyta ett par meningar och man inser plötsligt hur skilda vägar man gått. Tiden verkar vara ett parallellt fenomen, som nyckfullt väljer att förändra hela liv för några, medan andra står och stampar på samma ruta i mer eller mindre resten av sina liv.

Kassörska på ICA (inte Rebecca)Det är en smått obehaglig känsla att veta om att gamla vänner fortfarande bor kvar i samma håla och säljer varor på ICA. Ingenting verkar ha förändrats sedan man sågs sist; de bär samma kläder, har samma dialekt, går till samma jobb, raggar på samma personer, lyssnar på samma musik, bor i samma område...det är nästan ironiskt. Sedan slår det en plötsligt: det skulle inte kunna ha blivit annorlunda. En sorts ödesmättad stämning uppstår. Den här tjejen är jättetrevlig och är inte tappad bakom en vagn, men hon skulle aldrig kunna bli akademiker och forska om internationell ekonomi. Hon var aldrig något snille i skolan och verkade ha mer fallenhet för att utbyta skvaller än att skriva uppsatser. Det är hon också medveten om och därför står hon nu och slår in varor på en maskin. Men detta betyder inte att jag, eller någon annan, automatiskt har rätt att se ner på henne som person för att hon är kassörska. Man är varken bättre eller sämre för att man jobbar på snabbköp, reparerar bilar, eller säljer elektronik.

Detta inser man tydligast när man väl själv blivit akademiker och förstår att människor i gemen inte har förändrats sedan gymnasiet. Samma studenter som på dagen skryter om att vara politiskt aktiva (d.v.s. demonstrera utanför kommunhuset och snacka dynga på kaffehus) och studera juridik på heltid, vinglar om kvällarna omkring bland korridorsrum och spyr ner golv och väggar. Sedan grovhånglar de med alla inom fem meters radie och somnar halvnaken på ett bord någonstans. På vilket sätt skiljer dessa människor sig ifrån dem du såg göra samma saker under högstadie- eller gymnasieperioden? Svar: Ingenting. Det är samma vilsna individer, som försöker kompensera för egna tillkortakommande, låg moralisk karaktär och dåligt självförtroende, genom att göra sig socialt populär och dränka sig i böcker och sprit. De flesta universitetsstudenter är inte ett dugg bättre än sina gamla klasskamrater, som nu har ett riktigt jobb och därför skärper sig för att behålla det, även om de kommer att tjäna dubbelt så mycket i månaden när de är klara med sin utbildning, och kommer att rösta på Moderaterna istället för Socialdemokraterna. Vem bryr sig? Det är samma pack.

This is one of the main problems in our society now [both in India and in the US]... No one knows who is who and so many jobs which should be being performed by Brahmins and ksatriyas are being done by sudras... It is said kalo sudra sambhavah, "In the age of Kali everyone is a sudra." So it is a very difficult time. Mostly people are sudras, there may be a few vaisyas [businessmen] but almost no ksatriyas or Brahmins... This is the problem. We are not training them. The intelligent people are available, but instead of training them as Brahmins and ksatriyas we are training them as technologists. But these are sudra jobs...

The Indian Caste System

Tvärtom är den akademiska världen ett enda stort luftslott, där människor bygger upp en fantasivärld av politisk och social korrekthet. Genom att upprepa klyschor, vara duktig och till pricka följa alla trendiga teoribildningar och postmodernistiska filosofer (gäsp), kan man utan vidare bli godkänd av lärarna, som i sin tur måste tillgodose påtrycket från ledande auktoriteter i området. Det är en i mångt och mycket falsk värld, fylld av sociala rovdjur, som manipulerar sin omgivning för att klättra på samhällsstegen och erhålla mer makt. Den typen av människor ser du mindre av bland den undre medelklassen, som oftast är jordnära och pretentionslös till naturen, och försöker att ta sig vidare i livet genom att sköta sitt arbete och undvika att gunga båten (det är akademikerna som bestämmer hur mycket vi får gunga innan vi bedöms vara intoleranta mot vår omgivning). De kan inte referera till karriär och pengar, så istället försöker de att kompensera genom att dramatisera sig själva med den materiella välfärd, som är tillgänglig på en hyfsad månadslån. Klyftan mellan den högutbildade och den lågutbildade markerar två skilda världar och det värsta av allt är att alla fånar som sitter på institutioner och lobbar fram feministiska, postkoloniala och marxistiska perspektiv på allting i media, hjärntvättar resten av vår befolkning och styr dem genom att vara med på tv, prata i radio, eller skriva i våra tidningar. Istället borde de vara ute på fälten och plocka rovor.

VänsteraktivismDet kanske största hyckleriet i den akademiska världen är den moraliska överlägsenheten, som är särskilt stark på institutioner där vänstern är förhärjande (d.v.s. på allting som berör kultur, historia och samhälle). Man skänker pengar till humanistiska organisationer, man demonstrerar för att ingen människa ska vara illegal, man skriver hundrasidorsrapporter om hur vi ska ena "arbetarklassen", och man försöker försvara arbetaren genom att "krossa nazism" och "jaga ut bratsen". Att man aldrig lyckas med något av detta beror givetvis på att det är lögner, alltihop. Majoriteten av dessa människor kommer från en etablerad medelklass och har troligtvis aldrig behövt skrubba en endaste toalett eller fingra med en förgasare i hela sitt liv. De kan knappt stava till arbetare, och om de hade suttit i fikarummet tillsammans med ett gäng snickare och hört deras grova syn på kvinnor, pengar och invandrare, hade de antagligen baxnat av kognitiv dissonans och dött på fläcken. Vänsterakademiker överlever endast därför att de håller sig inom akademins värld. De behöver aldrig konfrontera den verklighet som finns där ute, så istället hittar de på utopiska ideal om hur allting bör vara, som i en sagovärld där alla människor är grå, jämlika och flitiga nissar i en tomteverkstad, och det inte finns någon elak tomtefar som övervakar produktionen av alla leksaker. Det skulle ju annars innebära klassdiskriminering, rasism, sexism, afrofobi, islamofobi, och annat hemskt.

Just därför att han förespråkar en social tolerans genom sina akademiska begrepp, upplever akademikern att han är moraliskt överlägsen oss andra. Vi som står utanför och läser hans rapporter är outbildade och smygrasistiska förtryckare, som måste omvändas till en marxist precis som han själv. Om vi råkar vara vita män i medelåldern är vi med allra största sannolikhet en rasist och sexist, vi vet inte bara om det ännu. Endast i huvudet på en människa som lever i sin egen lilla värld, kan sådana här fantasier bli fullständigt övertygande. Följ med mig ner till ICA där hemma och fråga någon av kassörskorna vad de tycker om rasism, sexism och islamofobi. De kommer bara att rycka på axlarna och säga åt oss att inte störa dem när de arbetar; de är mitt uppe i sin vardagsverklighet och har inte tid att spela moralisk hjälte. De flesta av dem tvingas leva i den brutala värld som akademikerna har skapat, där misshandel, rån, våldtäkter, missbruk och mygleri hör till vardagen. De oroas mer över splittrade familjer, kriminella missbrukare, korrupta hyresvärdar och flyktingströmmar, än de gör över att falla in i dolda rasistiska tankemönster. Ju mer vi utsätts för den vardagen, desto större realister blir vi.

Moralisk överlägsenhet sprids som ett virus bland de högre sociala skikten i vårt samhälle. Detta är en degeneration av det feodala system vi en gång hade i Sverige, som i modern tid övergick till klasser, och nu har gjort slavar rika och filosofer fattiga på makt. Strukturen bakom meritokratiska system är inte ursprungligen social, utan vilar på en biologisk grund. Vi kommer aldrig ifrån de fyra grupperna som ett feodalsystem bygger på:

Feodalism1) Ledare: kan tänka självständigt, fatta egna beslut, och har förmåga att leda och organisera en grupp människor för att uppnå ett mål. Kombinerat med god intelligens, hög moralisk karaktär och lite livserfarenhet, kvalificerar majoriteten av dessa människor som präster, politiska ledare, filosofer och kungar.

2) Halvledare, halvarbetare: kan i viss mån arbeta och tänka självständigt, om de vägleds av ledarskap och får vissa utsatta ramar att arbeta inom. Har förmåga att handla som vanliga arbetare om de inte tränas i självdisciplin och får en god utbildning. Inte redo för att leda en grupp, utan att själv styras av någon annan.

3) Arbetare: kan inte riktigt tänka självständigt och ser kortsiktigt på det mesta. Kan vara flitiga och användbara om de organiseras av en ledare som säger åt dem precis vad de ska göra och hur det ska göras. Är bra på att memorera och upprepa handlingar och tankemönster. Utgör det största skiktet i ett samhälle.

4) Slavar: kan inte tänka självständigt och är oförmögna att se bortom sin egen omedelbara existens. Är inte goda tänkare, utan tänker gärna med kroppen. Kan endast utföra enklare arbetsuppgifter som kräver mer rå styrka och flit än tankeverksamhet, och om de inte övervakas med jämna mellanrum, smiter de från uppgiften, klantar till någonting, eller gör uppror. Har i regel låg moralisk karaktär och kommer att förstöra saker om de inte tillrättavisas med sträng hand, som visar vem som är herre.

Nu är det plötsligt lättare att placera in alla människor man träffat under livets gång. Som man märker, kan t.ex. företagsledaren för en svetsfabrik hamna under grupp 2, medan många akademiker är socialt tränade individer ur grupp 3. Det är förmågan som spelar roll och inte det externa (vilka kläder du bär, vilken musik du lyssnar på, vad du har studerat, var du bor). Nedbrytningen av det här systemet innebär katastrof för ett samhälle, då människor ur en lägre grupp klättrar upp på samhällsstegen och får mer makt, och vice versa. Många akademiker har gjort precis denna klassresa och det är därför de inte kan hantera sin position, annat än som ett sätt att utöva makt. Därför kan de sitta på sina kontor och advokera exploatering, fattigdom och våld bland de lägre grupperna, eftersom de själva inte behöver vara en del av den verkligheten:

Dr. Pathak happens to be from India's highest caste. His interest in helping Dalits began at an early age.

"While I was a child at 13 years old, I touched an untouchable. For that my grandmother forced me to swallow cow dung, cow urine and Ganges water to purify myself," Pathak said.

From 'untouchable' to role model

Den här mormorn förstod impulsen bakom moralisk överlägsenhet och tvingade därför sitt barnbarn att möta samma verklighet som han förespråkade. Vem som helst från Kshatriya kan tala sig varm över Dalit, men hur många är beredda att leva i den verklighet deras natur utgör? Tror du att alla människor är jämlika? Bra, då placerar vi dig på Kumlaanstalten bland alla pedofiler, våldtäktsmän och massmördare, så får vi se hur länge du överlever där. Tror du att svarta och vita människor i grunden är exakt likadana? Bra, då ger vi dig en första klassbiljett ner till en somalisk by, speciellt om du är en ung, vit kvinna, så låt oss se hur du trivs där. Tror du att man och kvinna är sociala konstruktioner? Vad bra, då kan du ingå i ett test där en grupp män och en grupp kvinnor utför mentala och fysiska test, så ser vi hur jämlika resultaten blir. Moralisk överlägsenhet är död för ett samhälle och den bemöts bäst genom kall, brutal realism.

Skål!Alla akademiker skulle behöva stå på ICA i en invandrartät arbetarort någonstans och slå in varor på en maskin i några månader, för att se hur det är att leva i den värld de har bidragit till att skapa. Därför finner jag det numera vara en befrielse att se samma tjej stå vid kassan, som jag umgicks med när jag var tonåring. Hon påminner mig om var jag kommer ifrån, trots våra skilda förmågor. Man kan se att vi har valt olika vägar i livet, men det är omöjligt att se ner på henne för det, även om man kan tycka att det är sorgligt att hennes fritid antagligen speglar miljoner andra svenskars. Det som spelar roll är vad vi gör av våra liv; att acceptera vår natur och utveckla oss själva. Du kan sitta på ditt kontorsjobb och skyffla papper för 30.000 i månaden på ett IT-företag och sedan leva loppan på stadens barer och nattklubbar, men i grund och botten kommer du alltid att vara en förlorare, precis som bilmekanikern, som spenderar helgen åt att titta på tv, supa sig full och somna på soffan tillsammans med gamla kamrater. Genom Bacchus blir vi trots allt jämlika; då vi kastar av oss slipsen och arbetarkläderna och blir vanliga människor, krypandes tillsammans på golvet. Det är då man inser att majoriteten av alla människor speglar varandra i sin karaktär och egentligen inte duger till annat än att lyda, supa, och reproducera. Med den insikten är det svårt att inte ta åt sig tanken bakom kastsamhällen och feodalstyren. Jag har en konstig känsla av att Rebecca på ICA skulle hålla med.
 
Gustaf ()
17 juli 08 - 08:47
kommentera Gustaf

Kul analys, uppskattar alltid att läsa om hur den politiskt korrekta vänstern tänker och fungerar.

Tack tack!

HH ()
17 juli 08 - 10:55
kommentera HH

Detta är det bästa jag läst på jag vet inte hur länge. Som högskolestuderande känner jag definitivt igen mig.

Maximus ()
17 juli 08 - 11:09
kommentera Maximus

Ååhhhhh! Känns som jag nått Satori efter att ha läst detta!
Tack Alexis! Behöver du en Kshatriya till Eder tjänst så ropa “Maximus!”

Vae Victis (Webbadress)
17 juli 08 - 13:08
kommentera Vae Victis

Eloge!

Nihil (Webbadress)
17 juli 08 - 13:37
kommentera Nihil

Lysande skrivet.

Felix ()
17 juli 08 - 16:06
kommentera Felix

Haha, kommer man nu sitta och fundera på vilket kast man själv tillhör!

blinn_ulof
17 juli 08 - 17:12
kommentera blinn_ulof

Jag tror att Rebbeca skulle hålla med dig till fulla, jag gör det i alla fall!
Fortsätt skriva artiklar och recentionen, mycket nöje för min ögon att läsa :D

L.N. ()
18 juli 08 - 05:54
kommentera L.N.

@Felix: Enligt mig är det nåt man inte behöver fundera på; men genom att testa sig fram. Man behöver bara minnas hur en vanlig pluton i militären fungerar: officerare (ledare/kungar m.m.), under-officerare (“halv-ledare”/“arbetsledare”) och manskap (arbetare). I en vanlig trupp lämnas slavarna bort helt, endast då alla andra är förintande man använder sig av dessa, förståeliga orsaker ;) )

En liten bild får man ju om man haft tur å gått värnplikt (i Finland ‘måste’ vi – allmän värnplikt kallas det). Militären är på det sättet i dagens samhälle svår mentalt för många, eftersom vi inte är uppväxta med hård disciplin, så man märker nödvändigtvis inte här hurudan “är naturligt” så att säga, vilket kastsystemen delar in oss i) – enda sättet är i slutändan att medvetet sätta sig in i situationer där vi får “stressreaktionerna” igång å då märker vi bättre hur vi är, beter oss, å hur bra vi fungerar. Ett relativt harmlöst sätt är att gå i en skog på natten, alternativt “tappa bort sig” i en skog – om man nu så vågar å vill.

Man har ju läst om initiationritualer till att anses som vuxen i något fornt samhälle (kommer inte ihåg mer detaljer än såhär) : blev kastad i en grop över natten där man skulle leva med sina “djävlar” och få kontroll över dem.

Traditionalist () (Webbadress)
18 juli 08 - 07:44
kommentera Traditionalist

LN: Det var ett mycket platt förslag, som skulle diskvalificera de flesta intellektuella. Brahmin är icke Kshatriya, etc.

W.
18 juli 08 - 11:31
kommentera W.

Hur avgör man vilket kast man tillhör eller någon annan (bortsett från biologisk härkomst och och betyg etc) ? (I vissa fall är det ju uppenbart vilka kast vissa människor skulle tillhöra)

L.N. ()
18 juli 08 - 12:12
kommentera L.N.

@Traditionalist: Har nu aldrig påstått mig vara någon av "dom intellektuella" – ledare är jag definitivt inte. För det andra var det nu inte ett "slutgiltigt"/"definitivt" svar – bara ETT litet förslag. De flesta verkar inte ha upplevt något värre "hot" (bara stress på arbetet, typ). Även om jag måste medge det var ett platt förslag (å en enkel minnesregel, vilket hjälper åtminståne mig å komma ihåg kasten.)

Traditionalist () (Webbadress)
18 juli 08 - 14:33
kommentera Traditionalist

LN: Vad har hot med kast att göra? Och vilken kast är det du skall komma ihåg?

L.N. ()
21 juli 08 - 06:16
kommentera L.N.

@Traditionalist: Var i princip bara ett tips om att få lite mer "självmedvetenhet" (å, kanske, även kunna enklare identifiera kastet man tillhör) – typ hur man reagerar på ett hot (kan man tänka rationellt, nivån av "naturlig orienteringsförmåga", vad man tidigare lärt sig (intressen)

Andra är att få reda på hurudant mod man har när man är i "hotande" situationer; blir man paralyserad av hotet eller fungerar man på bästa möjliga sätt för att minimera hotet?

Man kan t.ex. tänka sig att slaven/underarbetaren inte skulle ha så hemskt mycket eget initiativ/"egen vilja" och därmed högst troligen blir uppslukad av elden/dör i giftgaser i ett främmande ställe eftersom han inte haft så hemskt stort intresse å lägga märke till var utgången ligger – "ingen har utbildat honom i sk. säkerhetskultur" (TM) – även om han gick utbildningen Arbetssäkerhet™ 4 år sedan; han tänkte sig inte att just här kunde uppstå en eldsvåda.

Hela hans liv har kretsat sig kring radio, tv – actionfilmer var hans favoriter, droger samt att hoppa från bo till bo, så att säga. Resultat: 2 barn föddes i misstag, ena barnet tog självmord, andra är idag en heroinist.

Hoppas du, Traditionalist, fick fast i idén jag försökte få fram.

öh
16 oktober 08 - 13:50
kommentera öh

Är det inte sin hemort man ska bo kvar i och förbättra? Eller föredras det att åka till staterna och läsa på något ekonomi-universitet o.f.

Mouckbarcor () (Webbadress)
17 juni 11 - 04:43
kommentera Mouckbarcor

Tack for intressant blogg

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008