August Strindberg:
Att slåss med troll, befria prinsessor och döda varulvar, det är att leva.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Varför black metal är… | Hem | Sagan om idyllen som … »

Knapphetens helgd

När soffan blir spikmatta och människan börjar se sig om
Norden kristnades mot nordbornas vilja, sägs det. På senare tid har det dock blivit allt mer uppenbart att kristnandets framgång minst lika mycket handlade om politiska och i förlängningen materiella fördelar för människorna här. Tråkigt att det skall vara så förstås, men i slutändan är samhällen beroende av tillgångar, resurser – allt sådant som sätter tak över huvudet och mat på bordet.

Ansgar hälsade på hos svearna redan på 800-talet, men det tog kanske nästan tre sekel till innan det var officiellt att svearna var ett kristet folk. Troligen fungerade det bra att hålla sig till hedendomen ett tag till utan att det fick ödesdigra konsekvenser för handel och liknande. Men när kristendomen fick ett allt större grepp om Europa, och inte som bara det sätt på vilket man tänkte och trodde, utan även på hur man organiserade samhället, så blev det i slutändan ohållbart att leva efter den hedniska metoden att identifiera sig med sin befolkning och mindre med den nation som den kristna organisationen skulle skapa (och på motsvarande sätt förhålla sig till andra folk som folk och inte nationer).

Och när överflödet försvinner?Vid nuvarande nationers val inför hur man skall förhålla sig till EU är det återigen en ny idé om samhället som presenteras. Under Nordens kristnande var det de högsta hönsen som avgjorde att Kristus skulle accepteras för att det inte var durabelt för samhällets ekonomi att hålla sig utanför, ett godkännande som sedan långsamt sipprade ned bland de lägre samhällsklasserna. Säga vad man vill om folkomröstningar i modern tid, men det som ofta starkt påverkar huruvida ett samhälle väljer ett nytt sätt att leva eller ej är om samhället klarar av att hålla sig utanför omgivande handelspartners samarbete och alltså mer än andra leva på sina egna resurser. Norden hade länge handelsförbindelser med det övriga Europa innan kristnandet, och att försumma den kristna organisationen och därmed också isolera sig ekonomiskt var ett alternativ som dåtidens kungar knappast såg som särdeles realistiskt. Att resultatet av de norska folkomröstningarna om EU gick att genomföra även i praktiken, d.v.s. att man faktiskt höll sig utanför den union som bl.a. skulle underlätta handel med övriga europeiska länder, beror säkerligen på att Norge klarar sig bra själva genom att borra efter sin olja och sin naturgas i jordskorpan under Nordsjön.

Idéns värde och eventuella framgång påverkas med andra ord mer eller mindre av de materiella förutsättningarna i det samhälle där den gör inträde. Jämför med Nazityskland: Weimarrepubliken behövde en stark ledare att stå som ett vägledande ljus för folket i inflationens mörker. Och vi vet ju alla hur det gick med den saken: Framgång för en ny idé, som helt motsatte sig det rent liberala, socialistiska och konservativa. Huruvida nationalsocialismen var en bra idé eller ej spelar ingen roll – dess historia är ett typexempel på hur radikala visioner vinner ett samhälle.

Svenska Nihilistsällskapet har också en tanke om hur samhället bör fungera. Men den kommer troligen inte att få genomslag bara för att den är ärligare och förhoppningsvis mer genomtänkt än den idé vi håller oss efter i vårt land i dag. Anledningen till att den moderna demokratin (som idé) i Sverige fortfarande inte utstår särskilt mycket kritik från folk i gemen, beror på att samhället än så länge är tillräckligt stabilt. Folk får tak över huvudet, de får mat på borden, och i någon mån fungerar fortfarande tv-apparaterna för att underhålla oss i en annars rätt trist vardag. Det är kanske inte så inspirerande tak eller särskilt nyttig mat eller särskilt meningsfull underhållning, men man överlever med god marginal. Vi kan likt Ansgar propagera för vår nya idé tills vi storknar, men vi bör inte förvänta oss att den vinner folks hjärtan bara för vår idé är bra. Det är först när samhället i sig börjar knaka i fogarna och ger tillräckligt dåliga materiella förutsättningar eller skapar för stort spirituellt vakuum som folk är öppet för nya idéer. När man helt plötsligt måste slåss om det man tar för givet, är man inte längre lika rädd för att utstå som radikal, politiskt korrekt eller dylikt. Den sociala gemenskapen reagerar negativt på sådant som ifrågasätter den rådande tryggheten, något de inte kan se implikationerna av, men när samhället inte längre är så tryggt och man helt plötsligt mitt framför näsan ser konkreta exempel på att samhället inte längre fungerar, då är det uppenbart även för den mest omdömeslöse att vi behöver något annat att bygga samhället på, och man kommer med stor sannolikhet också att acceptera även väldigt radikala förslag.

När detta väl sker, det är då vi måste finnas där. Det är då vi måste kunna presentera en välformulerad och genomtänkt idé för folk. Konkurrens om spelplanen kommer definitivt att finnas. Vår uppgift under tiden är just att utveckla vår idé, göra den till något mottagligt men samtidigt realistiskt, något som brädar alla andras idéer. När tiden är inne skall vi kunna säga: "Vi har alla sett resultatet – det gamla systemet fungerade inte. Friheten lurade oss, jämlikheten förlamade oss. Vi behöver ett nytt Sverige som tar till vara vår potential, en ny modell för hur framtiden skall byggas. Den modellen har vi – vi är framtiden. Sverige är dött, länge leve Sverige!"
 
Dennis
02 augusti 08 - 01:33
kommentera Dennis

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, vad händer då? Då går det inte längre att tiga ihjäl partiets existens och synsätt. Förmodligen blir det som med Ny Demokrati. De gamla partierna vägrar allt samarbete. Media letar hysteriskt fel och brister hos partimedlemmarna. Gammalpartierna stjäl vissa av partiets åsikter och påstår att de kommit på dem själva. Eller som Miljöpartiet,- dom kom in i riksdagen som radikala. Idag har dom anpassat sig så mycket att huggtänderna bytts mot proteser. Nu är dom för EU och bara ett menlöst stödparti för sossarna. Skulle Sverigedemokraterna komma in så skulle dom definitivt gå samma väg. Jag var med i SD i två år. Partiet var helt enkelt en sekt. Linjen var total anpassning efter ledningen i lokalgrupperna. 20 centimeter högt i tak kan man säga. De skattepengar partiet fick användes uteslutande till mat och sprit på fester. Nej, det finns inget alternativ i SD även om dom skulle komma in i riksdagen. Dom är redan förstörda av anpassningsnojan. Men när går nästa tåg?
“Sverige är dött,länge leve Sverige” skrev ensittare. Har vi någonsin levt? Ja, under hednisk tid då ännu hade en genuin folksjäl. Den har fäckvis levt vidare i traditioner, folktro och yrkestolthet, konst, litteratur och hantverk. Men hur mycket av vår folksjäl finns kvar under dagens ideologiska ockupation? SD lär lär inte kunna göra annat än att påverka andra partier lite smått. Men en pånyttfödelse av folksjälen kan bara komma genom en verklig folkrörelse så som skedde under förra seklet inom arbetarrörelsen. Men idag är denna rörelse likstelt dominerad av EU. Vad gör vi? Någon som har förslag?
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008