Hjalmar Söderberg:
"Framåtskridande." Det är som om man sade: barnet växer år för år, följakteligen kommer det alltid att växa.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Om mötet i Götet | Hem | Knapphetens helgd »

Varför black metal är ett hot mot vårt samhälle

Mayhem - Dawn of the Black HeartsEmil Koverot från det svenska black metal-bandet Blodsrit miste nyligen jobbet. Brotten han begick var att spela black metal och hylla otäcka saker som mörker, död och våld. Intressant nog har DO valt att inte utreda fallet och anledningen till det är enkelt: Emils uppsägning innebär i princip att arbetsgivaren håller på att sudda ut gränsen mellan privatliv och arbetsliv. Detta är en fråga man helst vill undvika att ta i. Det blir alltså svårare för gemene man att separera livet inom hemmets fyra väggar och livet på arbetsplatsen. För att förtydliga konsekvenserna av detta: Om du är nationalist på fritiden eller har varit intresserad av satanism i yngre år eller protesterar mot FN (mänskliga rättigheter) i en demonstration, kan du förlora ditt arbete som lärare. Alla som ögnat igenom Skolverkets skolplan vet att den svenska skolans "värdegrund" är ett hopkok av liberaldemokrati, humanism och mångkultursvurmeri. Det är politik rakt igenom och det begränsar arbetstagarens möjligheter att involvera sig i idéer som trotsar vårt nuvarande samhälles paradigm.

Emils fall påminner om hetsen mot "satanisk heavy metal" i Amerika för ett tiotal år sedan, då bl.a. Judas Priest anklagades för att ha orsakat ett självmord. Tanken var att om man spelade en av deras låtar baklänges på bandspelare, kunde man utröna ett kryptiskt meddelande som uppmanade till självmord. Långsökt? Javisst, men dessa angrepp är alltid ideologiska. Det spelar ingen roll om du verkligen har offrat nyfödda spädbarn till Satan - problemet är att du avviker och därför ska du bort. Även band som Twisted Sister åkte dit och var tvungna att försvara sig i rättegångsprocesser. I detta fall rörde det sig om de fundamentalistiskt kristna sekterna i Amerika och deras lobbyverksamhet på politisk nivå, men vi ser liknande hets i Sverige mot exempelvis våldsamma datorspel och droger. Precis som i fallet med skolmassakern i Jokela skyller vi gärna ifrån oss på externa krafter i stället för att erkänna att den ökade instabiliteten i samhället beror på interna faktorer. Det är inte droger, datorspel, black metal-musik, satanism eller mordbenägna tonåringar som är problemet; problemet är designen bakom vårt samhälle och de värden den upprätthåller.

Det naiva i beslutet är givetvis att Emil inte nödvändigtvis går ut och offrar barn till Satan på fritiden, bara för att han sjunger om det i sin musik. Hade rektorn på skolan varit någorlunda insatt i metal, och konst överhuvudtaget, hade han varit medveten om att Satan i metal i de flesta fall enbart är en metafor som inte ska tolkas bokstavligt. En parallell till Emils fall hade varit att rektorn hade avskedat en sopransångare för att förhärliga krig genom att sjunga i en av Wagners operor. Vi talar alltså om en form av konstnärlig diskriminering, vilket är lustigt i det här fallet eftersom black metal är arvtagare till den klassiska musiken, i synnerhet Wagner och den nationalromantiska eran. Metal har varnat oss för den här typen av samhällshyckleri innan och har oftast gjort det i form av ockult symbolik. Så här beskrev Black Sabbath Amerikas dubbelmoraliska och exploativa utrikespolitik under tidigt 70-tal:

Generals gathered in their masses
Just like witches at black masses
Evil minds that plot destruction
Sorcerers of deaths construction
In the fields the bodies burning
As the war machine keeps turning
Death and hatred to mankind
Poisoning their brainwashed minds, oh lord yeah!

Politicians hide themselves away
They only started the war
Why should they go out to fight?
They leave that role to the poor

Time will tell on their power minds
Making war just for fun
Treating people just like pawns in chess
Wait till their judgement day comes, yeah!

Now in darkness, world stops turning
As the war machine keeps burning
No more war pigs of the power
Hand of God has sturck the hour
Day of judgement, God is calling
On their knees, the war pigs crawling
Begging mercy for their sins
Satan, laughing, spreads his wings
All right now!

Black Sabbath / War Pigs

SatanKrigsgeneralerna beskrivs som häxor vid en svart mässa, och som planerar vansinniga krig för den hjärntvättade massan (Irakkriget någon?!). "Satan, laughing, spreads his wings" är inte en hyllning till Satan, utan en metaforisk beskrivning av ett samhälle där vi krigar för profit, men till slut förgör oss själva i jakten på absoluta principer (Pengar, Frihet, Demokrati). Och se där, håller inte redan Amerika på att rämna, både politiskt, ekonomiskt och "kulturellt"? Black Sabbath använder sig av en teologisk ordlek för att skildra en samhällsundergång. Metal har varit den enda moderna seriösa konströrelsen som väckt dessa frågor på ett intelligent, konstnärligt plan. Även om Blodsrit är ännu en generisk kopia av vad black metal var i Norge innan 1996, speglar dess symbolik samma musikaliska språk, och skolrektorn har helt enkelt bara besökt deras MySpace-sida, sett bilder på blod och rest den moraliska flaggan: "OMFG, död, otäckheter, ondska!" Allt medan vårt samhälle exporterar krigsmaterial till Afghanistan och bidrar till tusentals civilas död för att några angloamerikanska oligarker ska kunna suga landet tomt på olja och tvinga dess bönder att arbeta med genmanipulerade grödor. Och vi hackar ner på en liten musikartist för att försvara ondska?

Det är sant att metal utgör ett hot mot den svenska skolans värdegrund, men inte av de anledningar som den här rektorn tror. Metal avslöjar det ihåliga tomrummet mellan raderna: den trotsar demokratins ideologiska fundament och kontrar jämlikhet med styrka och utmaning, den sågar pluralism och hyllar den nationella, organiska kulturen, och den förkastar "mänskliga rättigheter" och uppmanar oss i stället att uppfylla skyldigheter och ideal. Men framför allt är metal konst, som intelligent beskriver hyckleriet och dubbelmoralen i vårt samhälle, och använder sig av metaforer och allegorier för att göra budskapet mer svåråtkomligt och esoteriskt. De flesta stora europeiska konstnärer gjorde samma sak på sin tid: Homeros beskrev genom Odysseus' resa hem till Itaka övermänniskans försök att kringgå massans fördummande tyranni, Dante beskrev genom sin vandring från Inferno upp till Paradiset den religiösa och moraliska korruptionen i det italienska samhället, Goethe fångade genom Fausts överenskommelse med Mefistofeles människans heroiska villkor för att förverkliga sig själv utan att uppslukas av passivitet. Men 95 % av mänskligheten greppar inte det esoteriska planet, utan underhålls endast av allegorins yta. Metal utnyttjar samma parallella teknik för att våga uttrycka samhällskritiska idéer, men nu har även allegorierna gått för långt i vårt toleranta folkhem.

blind lies rise
eternal sweet fire
killing /blink
one with soul
remains unseen
lickin throne of gold
soul of bricks
plague of deaths
hate rise/fill my eyes
those with no eyes
blind to see (him)
those with no eyes
blink
come feel inside
souls of fate
those with no eyes
blind to see
breath now, worship (him)
remains seen
warm carress of fire
breaks the pulse
close your eyes?

Antaeus / Those With No Eyes

WTCMetal uppmanar oss att skåda in i Satan därför att han frigör oss från moraliteten, lögnerna och bedrägeriet. Bättre att härska i helvetet än att tjäna i himmelriket, som John Milton skrev. Genom metal bryter vi oss fria och tar kontroll över våra egna liv. Vi låter oss inte förledas av samhällets degeneration, utan får möjlighet att se det från ett utanförperspektiv. Endast genom att ställa oss utanför skiten som pågår kan vi uppnå mental klarhet och disciplinera oss, för att sedan bli en del av samhället igen, samtidigt som vi reformerar det inifrån. Emil hade måhända inte sådana planer, men hans avskedande, tillsammans med FRA och Lissabonfördraget, pekar på att det globala maktimperiet börjar strama åt tyglarna och tvinga in fåren i sina fållor. Nu kan vi hälsa hem till allt vad demokrati och frihet innebär, eftersom den privata politiska arenan är manipulerad av multinationella korporationer, vars oheliga anhängare utgörs av uppköpta tv-präster och lobbyister. Black Sabbath varnade oss för detta redan för 30 år sedan och deras profetia har nu gått i uppfyllelse. Vårt imperium rasar samman inifrån och våra krigsgeneraler tvingar oss ut i strid för att slåss för deras förkovring. Människor blir kanonmat, naturen blir köpcentra och pengarna rullar ner i fickorna hos dem som styr maskineriet. Satan skrattar och sprider ut sina vingar.
 
Regn
28 juni 08 - 07:05
kommentera Regn

Hah, ännu en demokratins paradox. Jag blir upprymd varje gång jag läser dessa väl författade och samhällsritiska atriklarna, samtidigt som en känsla av maktlöshet inför den ondskefulla och beräknande demokratimaskinen självklart infinner sig.

Maximus () (Webbadress)
28 juni 08 - 07:15
kommentera Maximus


blinn_ulof
28 juni 08 - 08:48
kommentera blinn_ulof

Mycket bra skrivet Alexis.

Det är just så det är, jag insåg redan på låg och mellan stadiet att det är precis som du skriver. Det man lärde sig i skolan är inte mer värt än skräp.

Fortsätt skriva inspirerande texter och artiklar!

Gustaf ()
28 juni 08 - 12:29
kommentera Gustaf

Tack för en bra artikel som så ofta, kul att läsa om metal som jag känner så lite till, upplysande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008