Friedrich Nietzsche:
Vad skapar heroism? – Att vara på väg mot på en gång sitt högsta lidande och sin högsta förhoppning.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Karnevalen är här! | Hem | Varför black metal är… »

Om mötet i Götet

Mötet i Göteborg mellan 20-22 juni gick som planerat av stapeln. I slutändan blev vi 13 personer som möttes, dels svenskar, dels kanadensare, britter och en norrman. Gruppstorleken gav förstås tillfälle till både gemensam diskussion och konversationer på tu man hand, både djupa åsiktsutbyten om politik o.d. och mindre seriösa dialoger om allt mellan himmel och helvete. Det var under de sistnämnda samtalen som det slog mig att mötets kanske viktigaste syfte var att helt enkelt lära känna sina medarbetare och supportrar.

Första gruppdiskussionen tog plats på en restaurang i centrala Göteborg under fredagen. Var och en presenterade vi oss och berättade kort om hur vi kom att välja den ideologiska väg vi valt. Själv var jag lite osäker på hur det hade gått till, men jag lyckades nog formulera mig någorlunda parallellt med verkligheten, och varför jag satt där jag satt – de som var där vet. I alla fall kom vi till att diskutera bl.a. kapitalismens värde: Att samhället knappast uppmuntrat intelligens och konkurrens rådde det ingen tvekan om, varför meritokrati blivit mångas ledstjärna och att – så som jag tolkade det – någon form av kapitalism kommit att bli en tillbyggnad på denna ideologiska bas. Kulturell samdräkt menade man också behövdes för att undvika de sämre sidor som ekonomisk konkurrens kan bidra till.

Strax därpå strosade vi vidare mot Slottsskogen, "göteborgarnas stora gröna oas", en mäkta trivsam park som tog oss bort från stadsbruset ett tag. På vägen hade jag själv ett mycket trevligt samtal med en infödd göteborgare, som dessutom fungerade som lite av en ciceron för gruppen. Med en av kanadensarna diskuterade jag skillnader och likheter mellan svensk respektive kanadensisk natur och kultur, där några fördomar krossades och andra bekräftades (med ett brett leende). Vi gav oss strax upp längs en kulle i skogen (vems idé var det?) och kom så småningom upp till ett slags utsiktstorn i rött trä, där en av våra djärva supportrar gav sig i kast med att rista in "SNUS" med tillhörande logotyp, och lyckades dessutom med konststycket att skära sig själv lite svartmetallblodig om fingrarna. Åter på det vandrarhem vi checkat in på tidigare under dagen introducerade vi traditionell akvavit för tre av våra utlänningar, förstås under högtidligt sjungande av nationalsången ("Helan går").

Det regnade ganska duktigt på fredagskvällen, men vädergudarna var betydligt snällare dagen efter. Lördagen fullkomligt badade i sol, blå himmel och en och annan öl. Stadsmuseet hade oförskämdheten att vara stängt, varför vi efter träget letande i stället satte oss på en öppen restaurang för att äta och umgås. Därefter begav vi oss åter till ett soligt Slottsskogen där vi tittade runt på ointresserade knubbsälar (de simmade runt, runt i en liten bassäng – parallellen till samhället blev nog uppenbar för oss alla), några dovhjortar samt en sömnig älg. Jag vill minnas att det var här jag hade en intressant diskussion med vår norrman om Hamsun, Björnsson och det norska språket (eller de norska språken kanske snarare).

Åter på vandrarhemmet förberedde vi midsommarmat, med sill, nypotatis, lax, gräddfil, öl, akvavit och hela klabbet. Otroligt gott och kolossalt trevligt. En av kanadensarna hade med sig en akustisk gitarr, och låtar som Absurds "The Gates of Heaven" klingade sagolikt över vandrarhemmets grönområden. När det börjat mörkna gav vi oss in mot centrum för nattligt partaj, men att få in en stor grupp förbi nattklubbsvakterna var lättare sagt än gjort, särskilt som skillnader i ålder försvårade våra chanser. Flertalet begav sig åter till vandrarhemmet för att runda av lördagen och få välbehövlig sömn.

Söndagen bjöd på skyfall och arabisk marknad. Strax utanför vandrarhemmet låg just en marknad som från början torde ha varit svensk, men som förvandlats till ett slags basar som sålde suspekta livsmedel, billig elektronik och arabporr. Vi föredrog regnet och gav oss in mot staden igen, där vi tog oss in på stadsmuseet, nu med vägledning från en nytillkommen göteborgare i gruppen. Flertalet av oss föredrog att titta på Sveriges historia från stenåldern fram till vikingatid, en fantastisk utställning som fullständigt fångade vårt intresse. Diskussioner kring vad våra förfäder hittat på i historia och mytologi blev det naturliga samtalsämnet – och vad hette den där örnen på toppen av Yggdrasil nu igen? Fem personer i gruppen gav sig vidare till Liseberg för att återuppleva den nostalgi och det adrenalinflöde en berg-och-dalbana kan ge. Mitt akademiska jag ville tolka "Höjdskräcken" som en resa mot det transcendenta, eller som att slungas ned i sin själ, men när man väl är där står sig abstrakta teorier illa mot adrenalin och rent och skärt kul.

Så slutade mötet som gav många trevliga samtal, djupa diskussioner, otyglade skrattsalvor, ett par förseningar och en underliggande känsla av att "jo, men det här måste vi göra om". Tack till alla som var med!
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008