Hávamál:
En oklok man tror han ska leva evigt om han undviker strid; men åldern ger honom ingen frid om än han skonas av spjuten.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Christian Lund - Badj… | Hem | Info: SNUS-möte i Göt… »

Falsk överlägsenhet

Dåligt självförtroende är ett mentalt virus och det sprider sig som pesten bland våra medmänniskor. Osäkerhet och identitetsförvirring gör oss inkapabla att möta världens krav, och därför försöker vi kompensera våra inre brister genom att på olika sätt blåsa upp vårt ego. Det är inte en tillfällighet att alla IQ-befriade idioter spenderar sin vakna tid på att jaga klädesmärken, köra stylade sportbilar, klassklättra inom företagshierarkier, lyssna på de senaste poplåtarna och valrösta på det mest socialt accepterade partiet. Det är lättare att glänsa över andra människor genom det materiella, för det kräver bara att du finner ett sätt att tjäna pengar (och i dag kan du sälja vilket skräp som helst så länge det trycker på rätt knappar hos konsumentens brutna känsloliv), medan det krävs naturlig begåvning och talang för att kunna skriva en god bok, komponera en symfoni, måla en tavla eller leda en grupp och realisera ett mål.

Mod?Hela denna samhällsfasad av materiell överlägsenhet är en falsk rökridå, som döljer människor med dåligt självförtroende. Det lättaste sättet att kompensera för inre osäkerhet är att projicera vår underlägsenhet på saker och människor runt omkring oss som utgör enklare och svagare måltavlor. Ett uppenbart exempel är mobbing: mobbare är oftast intellektuellt svaga individer, som försöker kompensera den svagheten med social popularitet och fysisk styrka. Därför ger mobbare alltid sig på antingen små, ynkliga människor eller den intelligenta datorprogrammeraren med stora glasögon och "fel" sorts kläder; genom att slå dessa offer till marken har vi etablerat ett nytt maktförhållande där vi inte längre är offret. Självklart hinner verkligheten alltid upp oss; samma idioter spenderar fem år senare sin tid på att plocka skräp i parken, skjuta heroin och ragga fjortisar med pappas BMW. "Idol för en dag, idiot för en evighet."

Detta beteende bygger på vad vi väljer att kalla falsk överlägsenhet, eftersom det försöker projicera inre svagheter på den externa verkligheten och därmed inbilla personen att hon inte lider av samma svagheter. Falsk överlägsenhet leder i nästan alla fall till passiv aggressivitet, som Theodore Kaczynski avslöjade vara den primära motivationen hos liberaler och vänsteranhängare. Falsk överlägsenhet är ytterst vanligt i dagens samhälle och tar en mängd olika uttryck i vardagslivet. Ironi är en sådan form, där vi gör narr av andra människor som misslyckas med en uppgift eller ett mål, vilket får oss att känna oss efterkloka och bättre än dem som misslyckas: "Vad ironiskt att han försökte bli elitstjärna inom fotbollen och i stället skadade sig så att han var tvungen att bli tränare." Genom att peka på andras misslyckanden döljer vi automatiskt våra egna. Lägg märke till att personer som är ironiska över allting sällan själva åtar sig att genomföra en uppgift där allting hänger på dem själva. Ironi, liksom alla former av falsk överlägsenhet, är huvudsakligen en passiv aktivitet: det sker alltid utifrån perspektivet från den som observerar världen, inte från den som aktivt deltar i den.

Detta är som att kasta hundvalpar över stup för att förbereda sig inför ett krig som aldrig kommer: genom att attackera ett mer eller mindre försvarslöst offer får du känslan av att vara herre på täppan. Hållhaken är att du endast är kung i din egen lilla rosa verklighet; byt ut hundvalpen mot en irakisk soldat som kommer att blåsa bort din hjärna med automatgevär så fort han får syn på dig, och du är körd. En person som väljer att spela herre i sin egen drömvärld stagnerar, eftersom hans förmågor inte tränas och sätts på prov och därmed heller inte förbättras. Personer som lider av falsk överlägsenhet saknar det som ädla själar besitter: heder.

Det finns en välkänd scen där Friedrich Nietzsche bevittnar en kusk som piskar en häst, varpå Nietzsche klänger sig fast vid hästens hals för att skydda denne mot slagen, och för att sedan kollapsa och aldrig riktigt återfå sin mentala balans igen. Varför försökte Nietzsche, som avskydde medlidande, skydda hästen mot slagen? För att han insåg att kusken led av falsk överlägsenhet (i det här fallet tron på att människan står över naturen och därför kan göra vad han vill med den) och därför slog hästen för att inbilla sig att han var (falsk) mästare över situationen. Det är tecken på ett känslomässigt avskiljande från omvärlden. Kusken är representativ för alla människor som motiveras av osäkerhet och bitterhet gentemot livet, ett livshat som Nietzsche spenderade hela sin filosofiska karriär på att attackera och ersätta med de traditionella aristokratiska värderingarna om heder och nobilitet. Samma värderingar måste vi applicera i vårt samhälle i dag om vi vill resa oss över vår självömkan, rädsla och förvirring.

KrigareEn nihilist transcenderar falsk överlägsenhet genom att lita på sina naturliga förmågor och talanger. Det är sant att många människor i dag besitter låg intelligens, är fysiskt ohälsosamma och saknar högre moraliska ideal än att tillgodose den egna existensen. För sådana människor kommer världen alltid att vara en diskriminerande och ojämlik tillvaro - det är därför de vill fördumma allting och trycka ner oss alla till deras nivå (demokrati, jämlikhet, fred). Men för dem som anser sig ha någonting konstruktivt och viktigt att bidra till världen gäller det att se till livets oanade möjligheter och realisera våra drömmar och projekt, och det gör vi enbart genom att lita på våra medfödda förmågor. Det finns ingen framtid för dem som masskonsumerar, dödar valpar eller skrattar åt andras misslyckanden. När dagen är till ända har ingen förändring skett; verkligheten förblir densamma.

Vi måste sträva efter att lyckas med det vi åtar oss i livet, för seger är det enda som räknas i den här världen. Antingen antar du utmaningar, sätter dina förmågor på prov och skrattar döden i ansiktet, eller så gömmer du dig bakom din egofasad där du kan spela kung på fritiden. Jag har bara en sak att säga dig och det är detta: Du lurar ingen förutom dig själv. Du lever ett liv av lögner och du kommer till slut att bli avslöjad för vem du verkligen är. Om du på allvar tror dig vara kung, möt då de kraven i det verkliga livet och bevisa att du är värdig din position. De som strävar mot sina mål, oavsett om de lyckas eller inte, dör som hjältar. Men de som vägrar att delta i livets kamp och utmaningar, tillhör världens ynkryggar som lever och slutgiltigen kommer att dö som eviga förlorare.
 
Jari Achtung
31 maj 08 - 04:41
kommentera Jari Achtung

Väldigt intressant artikel! Analyserar min skoltid såhär i efterhand och dem som oftast intog rollen som “mobbare” hade oftast problem med studierna, dåligt självförtroende pga övervikt, kassa familjeförhållande osv och tryckte ner de försvarslösa (som ni nämnde) för att stärka sin meningslösa roll som “Kung i sandlådan”.

Var inte bättre själv en gång i tiden men kom till insikt och fokuserade mig istället på att förbättra studierna och stärka mitt självförtroende genom att utveckla en kreativ sida.

Bandh
31 maj 08 - 10:07
kommentera Bandh

Nu när jag tänker efter stöter man på det här rationaliserande beteendet väldigt ofta, det här med att externalisera egna misslyckanden, särskilt det kanske största misslyckandet (?) att inte ens försöka, bara för att det är tryggare att sitta bakom datorskärmen och ironisera över saker där ute i världen än att faktiskt satsa på någonting och riskera att misslyckas och, ja, "se dum ut". Men som Jari Achtung säger så kommer man på sig själv med att tänka så här ibland. Tror dock jag är mer medveten om det nu.

Påminner lite om en äldre artikel av S.R.Prozak – http://www.anus.com/zine/articles/confor.. – tar upp liknande ämnen.

För övrigt klockrent att det finns en svensk avdelning av ANUS.COM!

Gustaf ()
31 maj 08 - 12:42
kommentera Gustaf

Aj, den var sann, känner mig desvärre träffad, ska läsa en gång till, hmm…

Erik Ahlsén ()
01 juni 08 - 14:02
kommentera Erik Ahlsén

Väldigt sant! Väldigt, väldigt sant! Och mycket aktuellt. Känner även mig dock dessvärre delvis träffad, som Nada_Nix. Man går på stan, och tjejgäng flyger förbi en, och trycker upp sina plastpåsar från lyxbutiker i trynet på en. Men möter blicken gör de inte. Hur äkta är det? Jag gillar prylar själv, men jag gillar människor mer. Jag frågade mamma vad hon tyckte om det, och hon sa att det antagligen är dåligt självförtroende det handlar om, som ni skriver i artikeln. Jag tog upp det här med en kvinnlig vän ochså, och hon instämmer. Varför har människor blivit så okontaktbara? Medmänskligheten försvinner i takt med att köpcentrumen poppar upp. Jag sa just det till mig själv så sent som igår; alla har blivit så förbannat överlägsna; alla tror de är bättre än alla andra. Man duger inte som amn är – hur man än är!” Tråkigt. Väldigt tråkigt.

Maximus
14 juni 08 - 03:56
kommentera Maximus

Enastående
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008