Johann Wolfgang von Goethe:
Den rätte mannen är den som tar tillfället i akt.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Det trevliga Sverige,… | Hem | Christian Lund - Badj… »

Jämlikhet är slaveri

Fall: Arvid och Ingar Andersson har varit gifta i 63 år, men bara Ingar beviljas plats på äldreboende, eftersom Arvid, 90 år, inte anses tillräckligt sjuklig. Kommunen tar så att säga i sin makt att skilja dem åt redan innan döden, vilket upprör makarna. "Jag började skatta när jag var 18 år och jag har lagt skatt varje år. Så jag har gjort mitt för kommunen", säger Arvid, och förväntar sig förstås något tillbaka. "Har man levt ihop i så många år, varför ska man inte kunna få leva tillsammans den sista tiden man har kvar?"

Först får vi påminna oss om den märkliga moderna konstruktion där första, andra och tredje generationen i en släkt successivt isoleras från varandra. Ungdomarna bor i egen lägenhet för att de är så heroiskt oberoende, föräldrarna i en villa för att de är så hårt arbetande, och gamlingarna på ett äldreboende för att de är så … gamla. Storfamiljerna från förr, där alla tre (eller fler) generationer levde under ett och samma tak hade säkerligen redan från början säkrat samhörigheten inte bara mellan generationerna, utan även mellan livskamrater såsom Arvid och Ingar.

Men tillbaka till den ystra verklighet de tu nu befinner sig i. Folk har protesterat mot kommunens beslut, vilket åtminstone tyder på ett visst mått av invändning mot alla miljoner friheter vi erbjuds (i det här fallet "friheten från andra människor"). Det mest häpnadsväckande med det här fallet är hur kommunen i strid mot detta rättfärdigar sitt beslut. Länsrätten slog fast att Arvid Andersson trots allt skall få bo på äldreboendet, men kommunen har överklagat med motiveringen att man vill ha "praxis för framtida fall och att man vill att alla biståndsansökningar ska behandlas lika".

Och man kallade det 'liv'.


Här visar jämlikhetsläran sitt rätta ansikte: Vi planar ut skillnaderna mellan människor för att inte behöva ta ställning till enskilda fall. "Att se likheter och överensstämmelser är ett tecken på svaga ögon", som Nietzsche uttryckte saken. Uppmärksamhet på skillnader hamnar långt utanför det system som med sina mekaniska upprepningar vaggar oss till sömns, för i kommunhuset vill man uppenbarligen sitta som vid vilket löpande band som helst och montera och forma varje produkt efter en och samma modell. Tänk, så besvärligt annars. Man vill inte se att bandet mellan Arvid och Ingar har samma värde som bandet mellan generationer, något som i slutändan är mer betydelsefullt än friheten som gör oss till duktiga slavar under ett profithungrigt maskineri, berättigat av jämlikheten.

Jämlikheten har blivit det som kanske mest effektivt underminerar den livskvalitet vi trodde att vi skulle vinna när vi slogs för friheten till lika förutsättningar. Jag tänker inte sälla mig till skarorna av blödiga humanister, men Arvids situation är ett symptom på hur den "produktiva" sidan av samhället urholkar själva anledningen till att man över huvud taget viger sitt liv åt att vara en produktiv medborgare. För vi får i vår protest mot allt det sentimentala inte glömma att samhället var en konstruktion som i förlängningen skulle tjäna människan – hon skulle inte bli förslavad under sitt eget system.
 

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008