Friedrich Nietzsche:
Vad skapar heroism? – Att vara på väg mot på en gång sitt högsta lidande och sin högsta förhoppning.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Nihilism i svensk mus… | Hem | Det trevliga Sverige,… »

Zlatanism är bedrägeri

"Zlatan är fantastisk!" Detta har man hört nu dag ut och dag in, från fotbollsfans och politiker till multikultiälskare och liberaler. Den största och mest synliga gruppen i media verkar vara allting på en och samma gång. I en kolumn från gårdagens Metro skriver en frälst liberal att "Zlatan är symbolen för allt som är viktigt i livet. Zlatanismen är den enda riktigt viktiga 'ism' som finns. Den kärlek, respekt och beundran som svenskar i alla läger visar Zlatan är beviset på att förbrödring kan skapas och rasism utplånas." Det hela känns nästan banalt; Zlatan är inte bara en fotbollsspelare, han är någonting så ovanligt som en framgångsrik invandrare och därför förvandlas han till både fotbollsgeni och integrationsmessias på en och samma gång. "Ismen" som nämns har knappast någonting med inställningen till invandrare i vårt samhälle att göra - snarare tyder zlatanismen på att miljontals svenskar hellre sätter sig in i fotboll, som i dag är en underhållningsindustri mer än någonting annat, än att göra någonting meningsfullt av sina liv. Att titta på tv och se en boll fara omkring över en gräsplan räknas inte.

ZlatanismDen här liberalen är inte bara frälst. Han är religiös och fortsätter med att dra paralleller till politik genom klassisk borgarretorik: "Och som han visar oss att det går, att individualism och spjutspetts kan lyfta kollektivet och inte tvärt om. [...] Tro på dig själv, ta ditt ansvar, bli din lyckas smed och hjälp din omgivning, rädda andra. Precis som det är med entreprenörskap och nyföretagande. [...] Individualism och frihet i tanke och handling, det tillsammans med ett personligt ansvarstagande och djävlaranamma, där har ni Zlatanismen. En riktig, djävlar Jantedödare som kan rädda en hel nation." Det här snillet har glömt att skilja på individualitet och individualism; den förstnämnda säger att vi ska hålla på och utveckla våra individuella talanger, den senare vill att vi endast ska se till individens önskningar och behov. Zlatan utgör inte det svenska fotbollslandslaget; Zlatan är en del av det svenska fotbollslandslaget. Hur bra hade vårt landslag fungerat om det endast hade inriktat sig på vad Zlatan har för sig på planhalvan? Hur fungerar framgångsrika företag? Är arbetsledaren där den enda och viktiga kraften i kollektivet, eller kan det vara så att anställda, ledda av kreativa arbetsgivare, skapar någonting tillsammans? Sverige behöver inte mer zlatanism. Tvärtom; utan en rejäl dos av Jantelogik, som säger att du inte ska tro att du utgör universum, hade människor som Zlatan aldrig uppnått någonting över huvud taget. De hade fortfarande stått utanför arbetsförmedlingen i Rinkeby och stampat med fötterna (ringer det någon klocka?).

Den naiva tron på progressivitet skiner igenom när kolumnisten enligt dagens tidsanda väljer att måla ut de grupper utanför zlatanismens ramar som "negativa, bakåtsträvande, kollektivister". Har vi inte hört detta förut? Vi skulle bli individualister, se till våra egna behov, följa vår egen rationella röst och skita i allt vad tradition, sammanhållning och nedärvd kunskap heter? Och hur slutade det? Tja, vi fick politiska idoler som Zlatan att dyka upp i tv, och det klappar vi gärna händerna åt. Men restprodukter som depression, social isolation, rotlöshet, kommersialism, byråkrati, egoism och politisk korruption, det nämns inte alls. Dessa saker är inte lika kul att vifta flaggan åt i tv, kanske för att det inte gör oss rikare. Snarare reflekterar det en inre fattigdom. Att tro på sig själv är en sak, men att tro att allting handlar om en själv - och att förutsätta att alla människor har lika förmågor att realisera sig själva - tyder på en verklighetsdistansering som endast kan uppstå i mötet mellan tv-rutan och popcornspåsen.

Zlatan är en oerhört duktig fotbollsspelare och jag tvivlar inte på att han besitter en förmåga att överbrygga kulturella skillnader. Det är just politiska konstruktioner som zlatanism som säljer över kulturgränser och gör att människor kan samlas kring en ny identitet, en gemenskap som baseras på sponsorer, färgade tröjor och en fåfänglig känsla av samhörighet. Då behövs ingen kultur eller kollektivism, eftersom vi har ersatt allt det med en paradoxal och defensiv gemenskap: "Låter du mig vara, låter jag dig vara, det är vi överens om." Men inte mycket mer. Och även om detta kanske kommer som en chock för alla zlatanister, skapas inte ett samhälle som det svenska över en fotbollsturnering. Det är en produkt av en tusenårig kulturell och social utveckling, där individen har underordnats gruppens bästa. Något annat hade inte varit möjligt i ett land som länge präglats av svält, fattigdom och pest. Allt detta har givetvis suddats ut ur zlatanismens kalkyl. Den ser bara en isolerad individ på fotbollsplanen, och om det blir mål reduceras plötsligt hela fotbollslaget till individen som gjorde mål - särskilt om han tillhör en traditionell "offergrupp". Frågan är vem vi ska skylla på den dagen då vi börjar släppa in mål?
 

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008