Mohandas K. Gandhi:
Vilken skillnad gör det för de döda, de föräldralösa och de hemlösa om den vansinniga förintelsen sker i totalitarismens namn eller i frihetens eller demokratins heliga namn?
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Zlatanism är bedräger… | Hem | Jämlikhet är slaveri… »

Det trevliga Sverige, del II: Biståndsfiaskon

I Aftonbladet, Expressen och Metro kan vi läsa om journalisten Jan Mosanders bok "Pengarna som försvann: Missbruk av det svenska biståndet". De svenska miljon- och miljardsatsningarna på bistånd utomlands slutar ofta i fiasko eftersom man inte bryr sig särskilt mycket om var pengarna hamnar eller om projekten har en relevant funktion (om de över huvud taget slutförs). Utomlands gör de ingen nytta och bidrar inte till fler jobb här hemma, även om "planen" för respektive projekt omfattat både nytta och svenska arbetstillfällen. Mosander sammanfattar sin poäng:

Vi är duktiga på att bry oss om de nödlidande och fattiga, men i ett antal fall som jag granskat har det slarvats förskräckligt. Det verkar finnas en likgiltighet inför pengars värde.

Han kritiserar principen "att man tar för självklart att man kan ta av det allmännas pengar". Det allmänna i det här fallet är svenska tillgångar. Det är ju ganska vackert att svensken inte tycks bry sig om "pengars värde", att pengar och materiella fördelar trots allt inte är det viktigaste i världen. Inte ens köttbullar, Kalles kaviar eller en sprillans ny dalahäst kan komma i närheten av vårt behov att uppfylla "enprocentsmålet, att Sverige ska ge minst en procent av BNP i bistånd".

Jesus älskar Sida!Men då är vi bara intresserade av insatsen i form av en symbol. Biståndet – inte bara de allmosor som enskilda svenskar skänker till Rädda barnen och dylika organisationer – är för individen något vi kan känna oss moraliskt stärkta av. Men det ligger något stinkande och ruttet under alla lager av påstådd godhet. Precis som den svenska statliga toleransen gentemot flyktingar som kommer hit bara är en dimridå för att kunna importera billig arbetskraft, så har biståndet blivit ett sätt att i den svenska välviljans™ namn ge oss ett slags alibi i utrikespolitiken, ett bevis på vår neutralitetspolitik inför kommande stridigheter. Det är som om vår mentalitet blivit en produkt anpassad för att kunna säljas på världsmarknaden, en valuta vi använder för att få folk dit vi vill och för att själva kunna överleva.

För att återkoppla till min kommentar på Försvarsmaktens urholkning, så må det förvisso vara hänt att vi ur resurssynpunkt inte lockar lika mycket som andra länder (med olja och dylikt) och att vi kanske klarar oss bättre rent materiellt om vi håller oss på god fot med alla nationer. Men är det rätt mot oss själva och andra? Vi må vara vänligt sinnade till vår natur, och kalla mig en hopplös romantiker, men med blicken vänd mot det stolta och vitala land vi en gång var för några sekler sedan, så har vi en viss heder att försvara, ett oberoende att hålla fast vid och en livskraft att återföda genom ärligare metoder. Materiell överlevnad är viktigt och felplacerade pengar är illa, men moderniteten har redan lärt oss att överlevnad är meningslös om vi inte fyller livet med något av högre värde.

Vi har definitivt en form av idealism inom oss, men den är åt helvete snedvriden och falsk. Det tjänar i och för sig ingenting till att förneka att inte alla Sveriges krig hade idealistiska mål, men i sammanhanget är det som att jämföra Herkules med Jesus – ett land med såväl storslagna som tragiska äventyr, eller ett land i moralisk korruption.
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008