Allan Edwall:
Kom och se Den Ouppnåelige, Oförliknelige, Oförbrännerliga, Oefterhärmliga Pratkvarnen! Den Mänskliga Kameleonten! Mannen som lovar runt och håller tunt! Kom och satsa din framtid! Du har inget att förlora. Lägg kuvertet i lådan! Dra i spaken! Kom närmare, kom närmare, mina damer och herrar!
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Det trevliga Sverige … | Hem | Zlatanism är bedräger… »

Nihilism i svensk musik

Atomine Elektrine - Archimetrical UniverseAtomine Elektrine - Archimetrical Universe

2. Sagittarius Cloud
6. Archimetria

Genom ett minimalistiskt, elektroniskt format utvecklat av de tyska pionjärerna inom krautrocken, sprider Atomine Elektrine ut serier av programmatiska motiv över en kosmisk, spänningsladdad ljudbild, fylld av rytmiska övergångar, melodiska kollage och instrumentala ledmotiv. På ett hypnotiskt och meditativt sätt bygger dark ambient-mästaren Peter Andersson upp ett fantasirikt utrymme, som likt ett musikaliskt svart hål slukar all vår inre energi och rensar ut smärta och överflödig information för att skoningslöst åter skjuta oss ut i det tomma intet och avslöja en ögonblicks glimt av universums matematiska skönhet och tidlöshet.

At the Gates - The Red in the Sky is OursAt the Gates - The Red in the Sky is Ours

2. Kingdom Gone
7. Neverwhere

Som professionella föregångare inom sin genre smider At the Gates här ett komplext ramverk av gastkramande vrål, atonala motiv och blixtsnabba taktskiften. Manisk och sörjande driver musiken fram genom emotionella ljudlandskap och återuppstår ständigt genom metamorfa mönsterbildningar i den klassiska musikens anda, och som reflekterar en modern och söndersliten själ som ständigt stegrar mot transcendens. Genom detta dramatiska praktverk inom svensk dödsmetall ser vi undergången av religiösa gudabilder, och - som en våldsam blixt från klar himmel - återgången till en omedelbar, immanent världsordning.

Bathory - Twilight of the GodsBathory - Twilight of the Gods

1. Prologue/Twilight of the Gods/Epilogue/Through Blood by Thunder/Blood and Iron
2. Under the Runes

Metallegenden Quorthon sammanfogar idéer från Nietzsche, Wagner, Holst och nordisk mytologi till ett nationalromantiskt skådespel där en gudomlig ordning ersätts med den moderna tidens nihilism. Mäktiga kadenser växer fram ur ledgitarrens svepande fraser, uppbackade av en pompös slagverksrytm, akustiska soloframträdanden, Quorthons klara, melodiska skrik och klagande körrop i bakgrunden. De filosofiska idéerna bakom musiken är genomträngande och kompositionsarbetet är enormt. Den teologiska diskussionen i lyriken reflekterar en skarp samhällskritik som kontras med heroiska och nationalistiska ideal. Med "Twilight of the Gods" odödliggör sig Bathory som band och bryter upp det moderna samhällets illusioner med sitt hedniska svärd. Detta är inte bara intelligent post-rock, det är bland det mognaste och mest genomtänkta som metalgenren någonsin har uppbringat, och det uppmanar fortfarande sina anhängare till kamp och kompromisslöst motstånd.

Boot - VirvlaBoot - Virvla

6. Peppe
9. Kung Karls Halling (Vildhonung)

I ett försök av den svenska folkmusiken att upptäcka ny modern mark, spinner Boot fram ett musikaliskt lapptäcke av mystiskt folkliga teman som skickligt vävs samman genom överbryggande improvisation och färgstarka ledmotiv. Musikens centrala mönster framträder nästan omedelbart i varje visa, men förstås endast då de sätts i sitt sammanhang och växer i takt med lyssnarens erfarenhet. Materialet är en blandning av polska, flamenco och tango, och som, precis som titeln anger, balanserar mellan livliga dansnummer och långsamma, reflektiva passager. Med "Virvla" återuppväcks traditionell svensk folkkultur i ett mer avancerat format, men belyser genom sin fantasirikedom och estetik en musikaliskt folklig andedräkt med livsglädje och genomträngande existentiell medvetenhet.

Joseph Martin Kraus - Sinfonia in C sharp minorJoseph Martin Kraus - Sinfonia in C sharp minor

III. Minuetto I
IV. Allegro

Sprungen ur en kulturell uppslysningsmiljö på 1700-talet, men vars mörka och passionerade språk pekar rakt mot den svenska romantiken, komponerar Joseph Martin Kraus en intensiv, känsloladdad och existensbetyngande musik i sann Sturm und Drang-anda. Kvicka, centrala tremolomotiv bryts av mot ljusare passager av lugn reflektion. Andra satser genomlyser ett pompöst, lätt språkbruk och får sin mening genom att spegla tidigare satsers mörka och livliga intensitet. Det var inte utan att Joseph Haydn beskrev honom som "ett av de största genier jag någonsin har mött" när Kraus kringgår upplysningens rationalitetstro och fyller den med en obeskrivlig existensglädje, där ljus och mörker möts i en harmonisk frigörelse ur den mänskliga andens förmåga till transcendens.

Merciless - The AwakeningMerciless - The Awakening

1. Pure Hate
6. Dying World

Ur 80-talets kaotiska thrash metal-miljö, polerad med estetik från svartmetallen, hämtar detta band sin inspiration till en våldsam och medryckande musik, ständigt stegrande i becksvart högtrycksatmosfär. Vansinnigt snabba blastbeats skjuter ut en dånande rytmisk bakgrund med maskingevär, kontextbundna riffraser sjunker sjukligt upp och ner längs tonskalan, basgångarna hamrar ihärdigt fram en bullrande ljudmiljö, och sångaren vrålar besinningslöst ut sin längtan efter världens undergång. Mycket av den moderna metalmusikens språk definieras här på mindre än en halvtimme, men hinner under denna tid slå sönder varenda religiös föreställning om en befrielse från döden, som ett energiskt soundtrack till total apokalyps.

Oskar Lindberg - Orgelsonat i g-moll, op. 23Oskar Lindberg - Orgelsonat i g-moll, op. 23

I. Marcia elegiaca
III. Alla sarabanda

Oskar Lindberg, en av mästarna inom den svenska senromantiska orgelmusiken, färglägger här ett storslaget sceneri genom sin orgalsonat i g-moll. Som ett ackompanjemang till Marcus Larssons naturdramatiska målningar, välver Lindbergs musik fram pompöst stegrande motiv, som sedan sjunker ner i tyst, mörk mysticism och uppnår en trolsk atmosfär av romantiska mått. Musiken är begrundande lika mycket som den är våldsamt engagerande, och följer precis sonatans magiska formel med introduktion, mellanimprovisation och avslutande repetition av det ursprungliga temat i första satsen. Detta skickligt komponerade orgelverk är nihilistiskt därför att det genomtränger samma mentala landskap det ägnar bygga upp genom religiös naturmystik, och fortskrider som en existentiell båttur på livets vatten genom höga dalgångar och mäktiga granskogar. Häpnadsväckande, tidlöst.

Raison d'Être - In Sadness, Silence and SolitudeRaison d'Être - In Sadness, Silence and Solitude

2. In Abscence of Light
4. Deep Enshrouded

Som skicklig hantverkare inom flera musikaliska områden sänker Peter Andersson ner oss i en hopplös men magisk tillvaro genom en instrumental katedral av sörjande klagokörer, episka syntmotiv och diverse ljudinspelningar av kedjor som slår mot väggar och underjordiska, bubblande källor. Men det som bubblar till ytan är inte hopp och tro, utan drömmande bilder om en mänsklighet som avsvurit sig alla gudomliga band och vars ande nu meningslöst driver omkring bland ruiner och öde landskap. Musiken bygger långsamt upp dessa tematiska ljudbilder, som sedan övergår i harmoniska kadenser och klingande melodiströmmar. Medan detta till sin essens är ambient, framträder upplevelsen som en nyklassisk, drömmande exkursion av det undermedvetna. Utsökt vackert och undantagslöst nihilistiskt är detta Raison d'Êtres kanske mest berörande och fulländande verk. Tomhet är sanning.

Sacramentum - Far Away From the SunSacramentum - Far Away From the Sun

1. Fog's Kiss
5. Cries From a Restless Soul

Fast förankrad i Dissections mörka och melodiska tongångar spinner Sacramentum vidare på en förgrening av black metal där poetiken förstärks genom episkt strömmande riffmotiv i den klassiska musikens anda. Drömmande, utforskande och äventyrligt breder längre mönsterbilder ut sig som ett vävt nät av drömmar och tvingar tillsammans med lyssnarens medvetande fram en konjekturell verklighet av starkt känslomässig signifikans. Nisse Karlén gastar fram esoterisk lyrik över en jämn, transcendental ljudbild, skickligt uppblandad med de strömmande melodivågorna från gitarrerna, och man uppnår en uppskruvat romantisk estetik som inget annat metalband har lyckats göra. Briljant strukturerad, emotionellt medryckande och andligt ungdomlig utforskar Sacramentums musik en eskapistisk dröm med reella implikationer för nihilisten som söker tröst, styrka och makt i fulländningen av sin temporära existens.

Väsen - EssenceVäsen - Essence

3. Rådmansvalsen
12. Pennknivsmördaren

Väsens etniska folkmusik blåser fram som en frisk fläkt genom skogen med sitt komplexa språkbruk, där en aktiv dialog upprätthålls mellan två motiv och utmynnar i en tematisk helhetsupplevelse av varje spår. Den inre musikaliska variationen är subtil, men spänner över känslotillstånd och erfarenheter med ett handkraftigt och konstnärligt djup. Musiken är arkaisk och modern på en och samma gång, ett möte som även reflekteras i den ständigt skiftande tematiken. Den bästa folkmusiken är den som är självmedveten, och Väsen demonstrerar detta på ett högst intelligent och skickligt sätt. "Essence" är en samling väl inbäddade folkbilder, fragment ur det förgångna, som var och en bäst förstås när de placeras jämse varandra likt svartvita foton i ett fotoalbum från vinden, och innehåller visdom från glömda minnen som återigen framträder för oss i en rik palett av historiska erfarenheter.
 
RockNow
20 maj 08 - 09:21
kommentera RockNow

Väsen var otroligt vackert. Något tips på vart man kan få tag på dem (eller är de så pass populära att närmaste skivbutik bör duga för att hitta dem?)?

sebastian gershom () (Webbadress)
20 maj 08 - 10:39
kommentera sebastian gershom

Atomine Elektrine är bra, men det är ganska snäv musik… var kan man få tag på dessa skivor? Helst via internet…

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008