Marcus Aurelius:
Förlust är ingenting annat än förvandling.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Det demokratiska medi… | Hem | Nihilism i svensk mus… »

Det trevliga Sverige som inte ville slåss

Överbefälhavare Håkan Syrén meddelar i dag enligt flera medier att "Försvarsmakten tvingas sänka ambitionen när det gäller förmågan att möta omfattande militära operationer som hotar Sverige", detta på grund av de senaste ekonomiska nedskärningarna från regeringens håll.

Nedskärningarna har blivit allt fler, det vet vi, och vi har samtidigt sett att efter varje sådan nedskärning kritiseras processen allt mer. Ändå sker ingen förändring. Det verkar, strängt taget, som om argumenten för att faktiskt satsa på en någorlunda stark försvarsmakt inte är tillräckligt attraktiva. I stället för att lägga skattepengarna på pang-pang, blod och vapen, vill svenska staten förstås investera i något "trevligare". Och att ha det trevligt, att leva i frid och harmoni, är varje svensks mål, inte sant?

Bekymret är förstås att när vi lägger alla våra krafter på detta, och riktigt specialiserar oss på trevliga reformer i det socialliberala Sverige, så glömmer vi helt bort statens primära funktioner. En av dem är att försvara det trevliga Sverige. Efter nästan 200 år utan krig är det måhända inte något konstigt att vi försvunnit in i vår egen lilla fantasivärld, där situationer där vi ställs inför hot helt enkelt inte existerar. Det tycks finnas en koppling mellan detta och vår kärlek till nästan: Så länge jag är snäll mot allt och alla, så kommer ingen att slå mig. Överfört till nationer skulle det motsvara att man för en neutralitetspolitik som är så konsekvent att man lägger ned hela sitt försvar.

Alfons och FredrikMedan vi lever i vår bubbla fortsätter världen runt omkring oss att snurra som vanligt. Nog ger andra nationer sina löften om fred, men inom all utrikespolitik är även vi i slutändan bara en landyta med resurser. När striden för världens resurser på en redan överbefolkad planet växer, står inte Sveriges välvilliga ansikte högt i kurs. Att hitta andra officiella orsaker till krig än territoriella fördelar är inte svårt, det har vi sett av det senaste decenniets händelser. Hittar man ingen direkt anledning, så kommer efterkonstruktioner väl till hands. Skulle de egentliga orsakerna så småningom uppdagas, fortsätter världen – och den anklagade – likväl att rulla på som vanligt efter ett tag.

Och "neutralitetspolitik", förresten; att vi inte försvarar oss själva är en sak, men att vi, som ett av många andra demokratiska länder på imperialistiskt korståg, samtidigt lägger våra militära resurser på att "hjälpa" i andra delar av världen, sitter sig nog mer som en nagel i ögat på drabbade nationer än något annat. För vi vill på nästan neurotiskt manér hjälpa till överallt, hela tiden. Det är som om vore vi USA:s naiva lillasyster:

- Slåss inte nu, pojkar! Ti-hi!
- Men stick! Sköt ditt eget!
- Ti-hi?

Dagen efter blir hon gruppvåldtagen av första bästa allians. Och det behöver inte ens handla om en enskild front mot Sverige för att vi har "gjort något dumt". Vi är en del av Norden, Europa och resten av världen, och precis som vi som människor är en del av ett samhälle har vi förvisso skrivit under på en del överenskommelser om att hålla sams, men det innebär inte att alla du ser när du spatserar nedför gatan vill ditt eget bästa.

Att bygga upp ett försvar tar sin tid och är inget vi kan smälla upp på en eftermiddag när kriget väl är här. Det finns sidor av Sverige som är allt annat än berömvärda (konflikträdslan bland annat), men jag vet att det här landet och det här folket har kvaliteter som är värda att försvara. Värnplikten i sig ger lärdomar om livet i stort, och kan locka fram det bästa ur människors potential – då är det bedrövligt att se hur detta undermineras av att regeringen helt enkelt prioriterar "viktigare" saker. Vi vill ha det trevliga Sverige, men helst utan sentimentaliteten; gärna den välvilliga Moder Svea, men med mer än pepparspray i handväskan.
 

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008