August Strindberg:
Ungdomen påstås ha framtiden i sin hand och är därför så fruktad av de fega.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Jon Nödtveidt: Där dö… | Hem | Om intentionerna fick… »

Fredrik Lindström och den regelrätta svenskheten

Fredrik LindströmJag hade inte tidigare sett Fredrik Lindströms program på tv om svensk mentalitet och det svenska språket, men fått höra av andra att det faktiskt var sevärt och intressant. Hur ofta är det man över huvud taget bryr sig om att slösa bort sin tid på stand up-komiker och tv-pratare? Hälften av alla våra skojare till politiker hade varit nog. Men det som intresserade här var att en skolad lingvist skulle ta sig an det känsliga och kontroversiella ämnet om svenskhet - och försöka göra det på ett underhållande sätt. Inte en lätt uppgift!

Showen tog plats på Helsingsborgs Stadsteater, en strategiskt vald stad för just detta ämne, då den utgör en kulturell mötesplats och gräns mellan den svenska och danska kulturen. Fastän den på senare tid tycks ha invaderats av stockholmare, bibehåller den en distinkt karaktär, med hamnen som vätter mot sundet och blandar den öppna, danska marknadsmentaliten med grov, skånsk dialekt och sydsvenska impulser. Stadsteatern var mer eller mindre fullsatt av folk, och medelåldern var, kanske inte helt förvånande, ganska hög. En och annan ungdom syntes till när ljusen i lokalen plötsligt släcktes och tre korta inspelade telefonsamtal ljöd genom högtalarna. Det var Fredrik Lindström som ringde runt till olika personer och på ett självironiskt sätt ursäktade diverse problem, som tvingade honom att prata sig ur en obekväm situation. Introduktionen var en sorts pinsam inblick i svenskens rädsla för att såra eller göra bort sig, och det väckte stora skrattsalvor bland publiken.

Det slog mig, så fort han spatserade in på scenen iklädd svarta byxor, röd skjorta och svart kavaj, och sedan drog fram ett bord, en pall, två Loka-flaskor och en stor anslagstavla med x- och y-pilar, att det här var upplagt på ett mer okonventionellt sätt. För att fortsätta att sprida salt i såren, började Lindström med att kort summera vad showen gick ut på, hur lång den kunde tänkas vara, om och när han skulle dricka mineralvattnet, om han ämnade sitta på pallen, om man skulle skratta eller vara allvarlig o.s.v. Det hela var en raljerande genomgång, som på samma sätt exemplifierade svenskens behov av rationella förklaringar, sifferfakta och sociala regler. Ingen skulle behöva hamna i en pinsam situation, påpekade Lindström, så allt ansvar låg på honom och man kunde därför pusta ut innan han drog igång på allvar.

Lindström började med att prata om svenskarna som ett ingenjörsfolk och hur vi har ett stort behov av att separera förnuft från känsla och människa från sammanhang. Svensken söker rationella förklaringar och undviker att blanda in människan, eftersom hon av naturen är en känslovarelse och därför subjektifierar sin tolkning av situationer. Vi är galna i statistik, siffervärden, kvadrametrar, veckonummer, taxeringsvärden, bolåneräntor etc., medan andra folk inte har en aning om vad vi pratar om. Som ett exempel frågade han en yngre kille i publiken om hur många kvadratmeter hans hus var på. Mycket riktigt kunde han till sist klämma fram ett exakt svar. Lindström påpekade sedan att man i andra länder föredrar att inspektera huset man ska köpa för att bedöma om det är "stort nog". Svensken vill inte veta av några subjektiva bedömningar. Vi vill ta reda på den konkreta faktan; individens uppfattning av utrymmet är ointressant.

Detta överbryggade till ämnet om reglerna i det svenska samhället. Vår tillvaro är fylld av regler och Lindströms poäng här var att vi använder dessa för att "avhumanisera" oss själva som individer och slippa ta ansvar för situationer. Hans vardagsexempel var oslagbara. Bäst före-datumet på mjölkförpackningen var ett sådant, där svensken vägrar att dricka mjölken om datumet har gått ut - trots att mjölken fortfarande går att dricka. De roligaste exemplen handlade om sådana regler som snarare var sociala principer: Skillnaden mellan det varma "hej" och det distanserande "hej-hej", den jobbiga expediten i affären som frågar om skjortor man inte vill prova, invandrarna på jobbet som inte kan skilja mellan jobb och privatliv, blickarna riktade mot marken för att undvika ögonkontakt när man väntar på bussen - Lindström tog aldrig paus, utan pratade på tills man fick upplevelsen av en förbipasserande revy över Sverige med förstoringsglas. Han fångade alla subtila, sociala koder som man plötsligt insåg att enbart svenskar sysslar med. Ett av de roligaste exemplen var en svensk som sade "hejdå allihopa" innan han gick av bussen; det utbröt panik hos passagerarna och kort därefter bildades en speciell krisgrupp för de "överlevande". Man insåg tidigt att det inte bara rörde sig om socialt intränad fingertoppskänsla - folkmentalitet genomsyrar ett samhälle fullständigt.

Svenskt samhällslivGenom den principiella tillvaro som svenskar målar upp, distanserar vi oss från att själv interagera med situationerna vi befinner oss i. Medvetet undviker vi att slänga soppåsen när den där okända grannen redan håller på att göra samma sak. Lindström tog upp fler exempel och lät oss förstå på undertonen att även om det på ytan var någonting att skratta åt, innehåller det en syrlig och kanske till och med tragisk insikt. Lindström började därefter bli mer allvarlig. Han nämnde hur vi förlorat majoriteten av alla traditioner på bara några generationer. I närmare en halv minut räknade han snabbt upp alla speciella dagar i almanackan som vi numera inte ens känner till att de existerar. Som kompensation, menade Lindström, har svenskarna i stället gett sig tusan på att fira de högtider de har kvar: jul och midsommar. Bilden av svenskarna som ett lagomfolk nyanserades och utvidgades mot bilden av svenskarna som ett ganska extremt folkslag. Hur kan detta komma sig? frågade sig Lindström. Kanske är det så att ett extremt folk undviker en extrem bild av sig själv, just genom att uppmåla sig som "lagom" och "måttlig"?

Det var här anslagstavlan kom in i bilden. Y-axeln representerade hur modernt/omodernt ett land var, medan X-axeln stod för det kollektiva/individuella. Genom att visa var svenskar brukade placera sig själva (omoderna, kollektiva), och sedan till sist avslöja att vi var det mest extrema landet i världen när det gällde att följa modernitetsnycker och leva individualiskt, breddades den allvarliga dimensionen i ämnet. Statistik visar att mellan 40-46 % av alla svenska hushåll utgörs av ensamma individer. Allting knöts samman till den principella, regelrätta världen som svenskarna byggt upp efter 1800-talet. Lindström berättade kort hur fattigt det var förr i Sverige. För att kunna överleva tvingades vi att bli uppfinningsrika och göra stora saker av det lilla i tillvaron. Allting avspeglas i den svenska kulturen. Lindström drog sedan ett personligt exempel, där han förklarade hur han som ung lyckats bli cool genom att skaffa träplatåskor. Men det som en gång utgör en förutsättning, kommer inte nödvändigtvis alltid att vara det. Svenskarna, menade Lindström, har nu gått omkring med sina träplatåskor alltför länge. Vi har det rika, moderna, trygga välfärdssamhället, men i hall hast har vi glömt bort det kanske allra viktigaste: människorna. Med en glimt i ögat konstaterade Lindström att Sverige är världens bästa land, men att svenskarna är världens sämsta folk. Parallellen var slående.

Senare delen av showen blev en kritik riktad mot det moderna Sverige. Lindström förklarade att det finns tre sorters svenskar: våra förfäder, vi som lever i dag, och våra efterkommande. Han ställde provokativa, retoriska frågor angående förhållandet mellan dessa tre grupper. Genom traditionernas död har vi förlorat kontakten med den kunskap som våra förfäder besatt. Mellangruppen, d.v.s. vi som lever i dag, hastar genom livet med kaffemuggar och rucolasallader (som han avslöjade egentligen bara är hederlig senapskål och har funnits i Sverige i över 200 år, vilket fick alla i publiken att skratta), för att verka moderna och inte "falla efter", men är det just det som vi har gjort, menade Lindström. Han förklarade hur var tredje svensk lider av sömnbrist och att vi har stora sociala hälsoproblem. Genom att vi förlorar ansvaret över oss själva och den kunskap vi behöver för att förstå vår egen plats i tiden, kan våra barn bli lämnade med ett urholkat kulturarv utan framtid. Fastän implikationerna av detta givetvis var allvarliga, började Lindström aldrig att moralpredika; hela hans show var en direkt och öppen kommunikation mellan honom själv och publiken. Det var som att lyssna till sitt svenska alter ego.

Lindström avslutade med en framtidsvision som knöt an till showens titel: "Svenskar är också människor!" Frågan är provocerande: Varför pratar vi om oss själva som givmilda, tillmötesgående, framåtblickande och progressiva, när verkligheten döljer en annan sida av oss som individer? Vi lever rotlösa, isolerade och socialt neurotiska liv, och det är vi själva som skapat problemen. Lindström talade direkt till svensken: Kanske måste DU ta ansvar för mjölken som gått ut, kanske måste DU säga "hej" i stället för att skylla på grannarna, kanske måste DU ta det lugnt med spriten utomlands i stället för att kalla på Utrikesdepartementet. Man kände sig träffad i stolen, inte som enskild individ, utan som ett kollektiv. Vi bär ansvaret, sade Lindström, inte bara för Sveriges framtid, utan minst lika mycket för vår egen framtid som folk. Vi kan inte skylla på institut, myndigheter, lagar, principer, invandrare, räntesatser eller trängselköer. Vi har skapat det här samhället och det är bara vi som kan förändra det, på gott och ont.

KollektivismFredrik Lindström är en intelligent, påläst, självmedveten och karaktärsdriven folkbildare. Han exemplifierar svensken och använder sedan sin personlighet för att ge uttryck för vår egen samtid. Det är effektivt, humoristiskt och personligt - och det fungerar. Genom sina träffsäkra vardagsexempel, självtalande kommentarer och lysande samhällsperspektiv, lyfter Lindström fram människan bakom de lagar som reglerar vårt beteende och påvisar absurditeten i det samhälle vi har fått i Sverige. Medan våra förfäder sörjde över pest, fattigdom och hungersnöd, klagar vi moderna svenskar på de sju olika sorters filmjölk vi tvingas välja mellan i affären. Det hela får en att känna sig skamsen, samtidigt som man inser hur mycket vi faktiskt har gemensamt med varandra. Det är inte så mycket de symboliska aspekterna av vår kultur (den svenska flaggan, "Du gamla, du fria" och dalahästen) som är svenskt, utan det är vårt beteendemönster: konflikträdslan, den sociala irrationaliteten, förnuftsomdömet och uppfinnesrikedomen. På ett sätt som både kringgår den politiskt korrekta dogmatiken och den patriotiska nationalromantiken, väljer Fredrik Lindström ett mellanspår, där han genom underfundighet och intelligens frigör oss från det principiella fängelse vi byggt in oss själva i, frigör oss, men ser samtidigt till att vi halkar på bananskalet och gör bort oss inför varandra. Det är först då vi inser att vi fortfarande är, och alltid har varit, ett folk, enat i nöd och lust.
 
T.Schwein
09 maj 08 - 05:19
kommentera T.Schwein

Fint skrivet, hans program rekommenderas för den som ej sett dem.
Förresten tycker jag det är synd att forumet försvunnit i centraliseringens och globaliseringens tecken.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008