Johann Wolfgang von Goethe:
Vi är slavar under sakerna runt omkring oss.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Man vänjer sig | Hem | Heidegger och nihilis… »

Bach på svenska

För ett år sedan släpptes en skiva kallad "Bach på svenska" av Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam. Rydberg är riksspeleman(/-kvinna?) och Idenstam är organist med förkärlek för just Bach, men har tidigare erfarenhet av att blanda folkmusik och konstmusik.

Rydberg och IdenstamPå just den här skivan får vi höra Bachs musik tolkad medelst tramporgel och barockviolin, en kombination av instrument som riktigt osar typisk nordisk folkmusik. Man har också låtit arrangera en del av låtarna på ett sätt som ger svenska folkrytmer åt den tyska 1700-talsbarocken, ett par menuetter har blivit polser med "tidiga tvåor". Den kända violinkonserten i E-dur blir t.ex. till något helt annat än det man är van vid: Originalet passar vid - vad skall vi säga? - förnäma tillställningar i barockens Leipzig, medan Rydbergs folkliga fiolsvängande gör den lika naturlig som dansmusik i någon socken i det förindustriella Sverige.

Idenstam och Rydberg menar att de gemensamma nämnarna är åtskilliga: melodilinjer, harmoniföljder, betoningar, ornamenteringar och rytmiska dragningar. Gunno Klingfors, musiker och fil. dr., påminner om att Bach kom från en improvisationskultur med starka rötter i dansmusik.

Det kan verka som en fånig kombination, men jag tycker den funkar. Dels för att jag älskar föreningen mellan tramporgel och stråkinstrument (se Triakel t.ex.), dels för att Bach var ett geni, men också för att folkmusik och Bach inte ligger så långt från varandra som man tror. Jag har hört Bach tolkas av en svensk jazzpianist tidigare, och det gav ett outhärdligt resultat, men Rydberg/Idenstam gör det här riktigt bra. I mötet mellan "klassiskt" och folkmusik har de låtit sin kompetens och känsla för musiken få fritt spelrum, och även om sådant långt ifrån alltid fungerar väl, så känns det för en gångs skull ganska befriande.
 
Traditionalist () (Webbadress)
24 april 08 - 14:46
kommentera Traditionalist

Du skriver, som alltid mycket inspirerande texter. Delar av min senaste artikel (om satanism) skrevs, tack vare denna artikel, med Bach i bakgrunden. Jag försökte även, utan framgång att leta upp skivan du skriver om på You-Tube. Vet du om det finns något utdrag där, eller någon annanstans?

Gustaf
25 april 08 - 01:20
kommentera Gustaf

Tack, nu är jag redan på jakt, gillar också Triakel :-)

Ensittare
25 april 08 - 08:21
kommentera Ensittare

Själv fann jag skivan på det lokala stadsbiblioteket. De brukar ju på alla svenska bibliotek låna ut cd-skivor, och det finns som regel alltid en egen avdelning för folkmusik, dels från Sverige och dels från övriga världen. Så mitt tips är att besöka ett bibliotek, där finns ju trots allt mycket av det bästa från vår kultur samlat.

Traditionalist () (Webbadress)
26 april 08 - 11:13
kommentera Traditionalist

Stadsbibliotek undviker jag i görligaste mån. De är så andligt proletära på något vis. Har antagligen med den socialdemokratiska modellen att göra; alla skall ha tillträde och alla är lika mycket värda. Tack likväl för tipset.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008