Hjalmar Söderberg:
Jag är inte road av skämt, såvida det inte är allvarligt.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« En konstnär för gener… | Hem | Man vänjer sig »

Abortens vara eller icke vara

För några dagar sedan såg vi i nyheterna hur parlamentarikerna i Europarådet delgav sin åsikt om abort:

Parlamentarikerna anser att abort bör undvikas i så stor utsträckning som möjligt och under inga omständigheter betraktas som en familjeplaneringsmetod. Å andra sidan anser parlamentarikerna att ett totalt förbud inte resulterar i färre aborter. I stället leder det till oprofessionellt genomförda illegala aborter som kan äventyra kvinnans liv. Totalförbud ökar även så kallad abortturism.


Med andra ord är det trots allt livet som har det högsta intrinsikala värdet, men man tvingas göra kompromisser för att detta skall fungera i ett individualistiskt samhälle. Nå, nog om Europarådets strategier och låt oss i stället försöka begrunda abortfrågan ur ett meningsfullare perspektiv.

Om vi förenklar saken en aning och reducerar alternativen till antingen för abort eller mot abort, så hittar vi ganska snabbt argument som säger att livet har ett intrinsikalt värde, utan kompromisser, så att dödandet av fostret alltid är av ondo. Föga förvånande stödjer jag den åsikt som i stället hävdar att allt liv inte är heligt, att det finns högre värden än detta förgängliga. Ser vi till de problem som överbefolkningen medfört är en spärr mot en minskning medelst abort förstås direkt idiotiskt. Alltså: för abort!

Men detta är bara den enkla delen av dilemmat. Vi vet att abortförespråkare hänvisar till individens rätt att välja huruvida hon vill utföra "framkallat missfall" eller ej. En sådan inställning skulle ju underlätta minskningen av de sex miljarder individer mänskligheten än så länge vräkt ur sig, eller hur? Förvisso är det så, men vi måste också inse att individen måste kunna ta ansvar för sitt liv: Att "knulla runt" och sedan göra abort när det råkar gå för långt, kan lika gärna bidra till en värld full av de mest tanklösa hedonister (hoppsan, vi är redan där). Alltså, mot abort?

Kvalitet framför alltIcke. Det vore som regel dumt att låta det falla på individen huruvida hon vill abortera sitt foster eller ej, men detta borde inte förhindra fosterfördrivning som ett medel. Det är de tanklösa vi behöver en spärr emot, inte de aborter som är en konsekvens av ansvarslöshet. Ett sätt att bli av med idioter är att göra sig av med dem som finns, men en annan metod är att förhindra att idioter över huvud taget föds. Det är lätt att med tanke på överbefolkningen bara tala kvantitet och mena att x antal människor måste försvinna för att vi skall undvika att vi förstör planeten mer än nödvändigt, men även kvaliteten på dem som då skall finnas kvar är måhända ett minst lika viktigt spörsmål. Så ja, eugenik, mina damer och herrar. (Till och med abortförspråkaren Torbjörn Tännsjö skulle nog tycka om denna formulering när han inte tvingas försvara sig med humanistiska floskler.) Politiskt inkorrekt så det förslår, men vi kan trösta oss med att även de dummaste och fegaste av människor kommer att acceptera förslaget när resurserna tryter även för dem.
 
Traditionalist () (Webbadress)
21 april 08 - 16:13
kommentera Traditionalist

Eugenik vore ett plus.

Dissident
25 april 08 - 04:43
kommentera Dissident

Väl skrivet, Ensittare!
Jag har alltid uppskattat dina skriverier men den här gången lyckades du verkligen trollbinda mig framför skärmen, om så endast för en minut eller två. Mycket passande bildmaterial dessutom.

Politiskt inkorrekt så att det förslår? Det är ju obetalbart! Länken sprids i detta nu bland vänner och bekanta.

Keep it up!

Traditionalist () (Webbadress)
29 april 08 - 12:44
kommentera Traditionalist

Dock skall sägas att jag inte är någon vän utav ohämmad abortering av foster. Inte heller är jag alls för ett totalt abortstopp. Problematiken äro komplex…men som sagt, en smakfullt bedriven eugenisk politik vore ett plus.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008