Osama bin Ladin:
Varje stat och varje civilisation och kultur måste tillgripa terrorism under vissa omständigheter, med avsikt att upphäva tyranni och korruption.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Brev: Ett nihilistisk… | Hem | Abortens vara eller i… »

En konstnär för generation XYZ

Fredrik Söderberg, född 1972, heter en konstnär som i dag fått uppmärksamhet i SvD. Han använder sig främst av akvarellmåleri i sitt skapande, och det som fångar uppmärksamheten är det virrvarr av symboler och inspirationer han använder: Crowley, Lovecraft, jugend, träsnitt, svartmetall, Kittelsen, Carl Larsson, riddare, nordisk mytologi, runmagi, Bamse-influerade figurer, satanism, troll, pornografi, pixelgrafik, österländskt (mandala, kundalini) m.m.

Uppenbarligen ser han som sin uppgift att skapa någon typ av organisk ordning och mening i ett kaos av populärkulturella ikoner och symboler ur vårt kulturarv. De symboler vi har vuxit upp med, och sådana vi tagit till oss under tonåren, blandas upp med dem som vår kultur hållit kvar sedan sin egen "barndom". Söderberg placerar på ett papper ut symboler som till synes inte har något med varandra att göra, men han tycks hävda att det är det de faktiskt har.

På ett av hans verk, "Some Men are Made of Steel and Blood", möts vi av ett utsnitt ur Carl Larssons kända "Midvinterblot", som omkringgärdas av jugendornament, något slags nyhedniska dekorationer, blommor och grå moln med rosa prickar. Den är förbannad men humoristisk i ett enda slag. När man ser de abstrakta mandala-landskapen i andra av hans målningar slås man av att det i allt det här verkar finnas en strävan efter en ny andlighet eller åtminstone en inre rannsakning. "Ragnarök" är en återgång till de dekontruktionistiska konstverk från början av 1900-talet som gemene man i dag brukar klassa som stereotypen för "modern konst". En av Jungs lärlingar menade att den moderna konsten är ett sätt för människan att genom en allt enklare uppsättning geometriska figurer hitta tillbaka till sitt inre och finna en ny utgångspunkt. Och det är väl bl.a. det ragnarök innebär.

I "Gryning" finner vi samma nyhedniska mönster, en riddare, korpar i träsnitt – och en beskuren reproduktion av Theodor Kittelsens "Op under fjeldet toner en lur". Här tänker många Burzum direkt, och det inte utan rätt. Det ger en antydan om på vilket sätt detta är hedniskt, men också om Söderbergs musikaliska sympatier. "Black Moth" innehåller en parafras till Black Sabbaths första skiva, och i ett större väggmålningsverk återfinner vi en stiliserad variant av Slayers logotyppentagram, omgiven av diverse arkadspelsfigurer och andra besynnerligheter. Metalmusiken faller sig ganska naturligt in i verkens logik (i den mån en sådan finns): Från Black Sabbath fram till i dag har genren gått från att vara en reaktion på ett galet samhälle, till att ta sig an de stora filosofiska frågorna.

Söderberg förfogar dessvärre inte över den tekniska kompetensen eller en genomgripande konstnärliga "instinkten" för att kunna skapa verk som har något större värde, och det i sig speglar hur den "officiella" konstvärlden mer än något annat blivit en intellektuell rörelse. Men det är kul att som betraktare se målningar vars själva idéinnehåll sammanfattar det symboliska universum vi i det postmoderna har att referera till. Det reflekterar på ett nästan sarkastiskt vis den bisarra semiotiska värld vår och nästa generation tar del av vare sig vi vill eller ej. Vad har vi att se tillbaka på och vart hän är vi på väg?
 
Traditionalist () (Webbadress)
15 april 08 - 19:46
kommentera Traditionalist

Inspirerande artikel om en inspirerande konstnär som åtminstone slår an mina strängar. Den ensidiga förvisningen av konstnären till den endast intellektuella sfären är därför i mina ögon något tveksam.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008