August Strindberg:
Att slåss med troll, befria prinsessor och döda varulvar, det är att leva.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Varför jag inte är ny… | Hem | Brev: Vem var Strindb… »

Bara bröst?

Kvinnorna i feministnätverket "Bara Bröst" har sedan i höstas badat barbröstade på diverse badhus i Sverige som ett slags jämställdhetsaktioner. Männen får ju bada utan tyg på bröstkorgen, så varför inte kvinnorna? Sin första framgång fick man i Sundsvall i januari, och nu senast börjar den svenska organisationen få stöd på andra sidan sundet.

Jämställdhet!Man menar att kvinnokroppen objektifieras och sexualiseras. Men kritikerna av nätverket pekar å sin sida på bröstets funktion. Förutom att det kan amma ett barn har det ju sexuell betydelse (och anledningen till det torde vara den evolutionära kopplingen bröst, amning och hälsosam avkomma). Feministerna svarar med: "OK, bröstet har en sexuell funktion. Men varför måste något sexuellt skylas? Den uppfattningen är en förlegad moralism." Kritikerna kontrar då vanligtvis med att de sexuella signaler som skickas ut kan leda till mer uppmärksamhet än kvinnorna själva vill (tänk övergrepp etc.). "Ah! Men det är just det vi undviker genom att ’avobjektifiera’ kvinnokroppen. Vi normaliserar kvinnobrösten, de blir en del i vardagen på badhusen och rätt vad det är så har de inte längre den sexuella funktion ni påstår att de har - för den där funktionen är egentligen bara en social konstruktion." Så drar man exempel om att afrikanska kvinnor inte skyler sina bröst, och drar slutsatsen att de inte har skamkänslor o.s.v.

För det första tror jag inte att barbröstat badande kommer att leda till en neutralisering av den kvinnliga bysten; att skamkänslor har en mycket stor roll även där kvinnans blottade bröst är en del i vardagen (främst beroende på klimat) har vi visat i en tidigare artikel. Det ligger för djupt i genetiken. Att detta sedan tar sig kulturella uttryck är en annan sak, men i valet mellan hönan och ägget är det nog genetiken som är först här. En kroppsdel med sexuell och privat funktion skapar skam när den blottas i det offentliga rummet.

För det andra: Om man mot förmodan skulle lyckas med sitt neutraliserande, vad har man då åstadkommit? Man har fråntagit ännu något en funktion. Rent filosofiskt gör man i individualismens och frihetens namn gällande att inget har någon funktion, att det inte finns några gränser någonstans. Man vill inte se gränser eftersom det skulle innebära att allt i denna värld inte har samma "värde". Om vi tar ett exempel på något som faktiskt kan neutraliseras: Svärord används vid särskilda tillfällen för att i språket ge särskild kraft åt ett intryck. Har man ovanan att man går runt och svär hela tiden, så utmattas förstås svärordets funktion. Samma gäller bröstets. Ja, men vad bra då, säger jämställdhetsivrarna. Men är det så bra? När den svages rädsla för diskriminering till slut har gjort att vi har förtagit verkan av varje del av oss själva, och vi förvandlats till neutrala, sterila produkter vars delar saknar mening, var finns då meningen i livet som helhet?
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008