Johann Wolfgang von Goethe:
Våra vänner berättar för oss vad vi ska göra, våra fiender lär oss vad vi ska göra.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Nätpirater och skattk… | Hem | Holismens möjlighet i… »

Skyddad av slöjan

En debatt i Dagens Nyheter har den senaste månaden gått ut på det som kommit att kallas islamofobi. Merparten av skribenterna har kritiserat hysterin kring begreppet, som man menar inte gör skillnad på religionskritik och rasism, och avfärdar 'islamofobi' som ett ogiltigt begrepp. Nu senast ger Andreas Malm svar på tal genom att i princip säga att det trots allt är uppenbart att religionskritik kan motiveras av rasism.

Och visst är det lätt att avskriva islamofobins legitimitet som begrepp just för att maskera rasism, kulturförakt eller (Gud förbjude) vördnad för den egna kulturen. Och skall vi vara ärliga handlar detta om kultur och etnicitet, inte religion. Hade det gjort det hade de s.k. islamofoberna känt rysningar så fort de sett en indonesisk kille på gatan, snarare än en människa av arabiskt ursprung; i termer av religionstillhörighet lever majoriteten av muslimer just i Sydostasien, inte i arabvärlden.

Och hur många av islamkritikerna i Europa och framför allt Sverige bryr sig det minsta om att främlingen med kolsvart ansiktsbehåring tillber "den barmhärtige och nåderike" i stället för den kristna 3-in-1-produkten (Fadern, Sonen och den Helige Ande)? Självfallet en del troende kristna, men inte så många fler.

Det är av vikt att även muslimkritiker erkänner den kulturella och etniska dimensionen. Förvisso är en del just skeptiker till religionen av rent ateistiska skäl, men man måste vakna upp till att även kunna kritisera att en muslimsk invandring – om man nu vill kalla den så – innebär ett hot för vår kultur, inte religionen enbart (och vad spelar de för roll: öken som öken). Men nationalister (inte bara "officiella" sådana) måste å sin sida också sluta maskera sina uppsåt. Låt oss alla spela med öppna kort.

Om en rasist gömmer sina egentliga avsikter under en antireligiös mask, beror det troligen på att avsikterna i fråga är absurda. Det är ingen vettig person som lyssnar på en plan om ariskt världsherravälde eller ens prat om att araber är primitiva eller dylikt. I stället måste alla svenskar våga stå för det som allt fler tycks inse under sina ensamma stunder: Lokal mångkultur är lika galet som rasism och imperialism – mångkulturen måste vara ett globalt fenomen (var och en på sin plats) och det måste anses rimligt och normalt att varje enskilt land i världen kämpar för sin egen kultur och vill nå oberoende. Detta lyssnar förnuftiga människor på, eftersom det är förnuftigt.
 
Tvåsittare ()
23 mars 08 - 13:35
kommentera Tvåsittare

Är det verkligen förnuftigt? Är inte livet – evolutionen – ständig självövervinnelse? Är det då vettigt att kräva att alla etniska grupper skall frysas på de territorium de besatt anno 1950, och att alla etniska hierarkier skall avskaffas?

Jag menar, ingen vettig människa kommer ju och påstår att svenska älgar skall isoleras från finska, eller att barrskogens sentida ockupations av Småland skall bemötas med eld och yxor.

Alexis
23 mars 08 - 16:22
kommentera Alexis

Du förväxlar evolution med “progressivitet”.

Ensittare
24 mars 08 - 00:32
kommentera Ensittare

Den främsta kritiken ligger förstås i den påtvingade konfrontationen mellan folk och kulturer som geografiskt ligger mycket långt ifrån varandra.

Att t.ex. kulturella idéer vandrar från land till land är inte så konstigt och sällan katastrofalt, men den globalism vi upplever nu känns varken rimlig och naturlig, bara påtvingad.

Tvåsittare ()
01 april 08 - 07:50
kommentera Tvåsittare

“Progressivitet”? Vänligen definiera.

Men som sagt, stagnation kan väl knappast vara mer förnuftigt än globalisering, och även om jag som romantiker inte vill att hela världen ska bestå av blonda tyskar, utan tvärtom uppskattar existensen av traditionell tibetansk, japansk och bushmankultur, så verkar ändå den rena etnopluralismen vagt onaturlig: rentav livsfientlig.

Jag menar, med det resonemanget så borde ju indianerna stannat i Asien, och för den delen pilgrimerna i Europa. För att inte nämna Afrikanderna: jag kan inte se deras civilisationsbyggande annat som en stor kulturgärning, och deras undergång som en tragedi, ett brott mot historiens anda.

Alexis
01 april 08 - 10:41
kommentera Alexis

Progressivitet = tron på att vi hela tiden går mot bättre och ljusare tider. Dvs. globalisering per definition skulle vara någonting positivt då det är en “utveckling” från tidigare samhällssituation.

Vilken “stagnation” pratar du om?

Separatism säger inte att folkvandringar inte får ta plats. Den säger endast att alla folkgrupper har rätt till att etablera och upprätthålla sin egen kultur genom självständighet.

Andera Karlsona ()
22 december 08 - 12:08
kommentera Andera Karlsona

Jag är SÅ trött på muslimers lättkränkthet, de finns i vårt samhälle men deltar inte. Allt figurerar i deras oförmåga att bli en “normal” medborgare i vilket samhälle de än lever i. Deras tro tar överhanden, och genom det finns inget försvar. Vad är deras syften? Jag blir mörkrädd!
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008