Johann Wolfgang von Goethe:
Med vetandet växer tvivlet.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Svensk kollektivism f… | Hem | Nihilism och medvetan… »

Uppfostrade till "självständighet"

Mor med barnWilliam Sears "Attachment parenting" (eller Nära föräldraskap) kan låta som en tillfällig fluga bland många andra, men jag tror att man är rätt ute när han sätter fokus på den fysiska såväl som psykiska närheten mellan barn och förälder med hänsyftning till vårt biologiska behov och evolutionära arv. Det är inte alltid man tänker på det, men det är en ganska bisarr företeelse att mammor sätter sina barn i barnvagnar långt ifrån sig i stället för att bära dem nära sig i en bärkont eller bärsjal. Eller att föräldrar låter barn sova ensamma i sängkamrar i spjälsängar. Man isolerar barnet från det som det behöver – en förälders närhet – men man förväntar sig likväl att det inte skall drabbas av psykiska besvär senare i livet.

De som förespråkar Nära föräldraskap menar därför att de första åren i ett barns liv bör efterlikna de förhållanden som barn omgavs av när vi fortfarande var samlare och jägare, med tanke på att våra biologiska behov sedan dess inte har förändrats väsentligt. Lika mycket som den här typen av föräldraskap i praktiken skulle innebära en återkoppling till den enhet som familjen bör utgöra, så är det även en symbolisk återgång till den gamla filosofi som hävdar alltings nödvändiga samhörighet. Detta i grav kontrast till den atomisering där vi delar upp alla fenomen i tusen segment som enkelt kan tas ur sitt sammanhang. Detta är praxis i västerlandet: I stället för att se att barn och förälder hör samman och i sin tur är kopplade till ett ursprung, är vi allt snabbare på att se varje individ som en isolerad, "fri" varelse. Psykiskt skapar det ensamhet ("självständighet") och filosofiskt skapar det trångsynthet.

I Svenska Dagbladet kommenterar tvåbarnsmamman Jorun Modén situationen:

Dagens föräldrageneration beskrivs ofta som den mest ambitiösa någonsin. Vi vill göra allt rätt, vilket lätt skapar en osäkerhet. Många har svårt att lita på sin egen förmåga och söker därför färdiga manualer och expertråd.

Vi har alltså blivit "manualföljare", och när de moderna standardmetoderna inte fungerar, söker man i stället efter ännu fler manualer. Men det är ett beteende vi känner igen överallt annars: viljan att göra det "rätta", men utifrån en väldigt strikt, kortsiktig och fyrkantig ram. Att ha en inre moral, den "kosmiska" moral som vill göra det rätta för helheten och som räknar in fler konsekvenser än det omedelbara, är ett vackert attribut hos människan. Men att förvandla det till en rigid doktrin får motsatta effekter, så även för en osäker förälder. Filosofin bakom Nära föräldraskap lägger i stället stor vikt på att man som förälder litar på sin egen instinkt och övar upp sin magkänsla inför vad barnet behöver. Detta är viktigt för att själv fungera som förälder och vara oberoende av "manualläsande". Vi är trots allt biologiska varelser som skall ta hand om vårt eget kött och blod, inte robotar i färd att bygga en ny Saab på ett löpande band.

Kritiker menar att Nära föräldraskap ökar ojämlikheten mellan föräldrarna. Och visst är det tråkigt för feminister när verkligheten gör sig påmind – så pass tråkigt att man hellre försvarar sin moraliskt korrekta ideologi än barns hälsa. Och precis som Modén säger har fadern all möjlighet att vara nära barnet, måhända inte genom amning. Ekonomin spelar förstås också en roll: Har man verkligen ekonomisk möjlighet att vara hemma med sina barn och amma m.m.? Modén och Anna Herting menar att det beror mycket på vad man prioriterar:

Det är förstås en ekonomisk fråga också, men vi bor i lägenhet och har varken bil eller båt. Vi har prioriterat att ha mycket tid med våra barn, säger Jorun Modén.

Det finns hur mycket som helst i vår vardag som vi inte behöver men som vi ändå lägger pengar på. Låt hoppas att majoriteten av människor i Sverige anser att deras egna barn är viktigare än triviala bekvämligheter och ytliga nöjen! Och de som ändå inte har råd och verkligen behöver all tid till arbete? Har man inte en god uppväxtmiljö att ge sitt barn kanske dessa människor inte bör skaffa barn alls – svårare än så behöver det inte vara.

Övrig läsning om föräldraskap: Parenting and Discipline
 
Bettan () (Webbadress)
21 mars 08 - 02:33
kommentera Bettan

Läs gärna min blogg! Skulle inte ha fallit mig in att vända vagnen förrän lillen själv ville se sig omkring. Jag använde bärsele ett tag. Vi myste ofta, nära. Man ska alltid planera innan man skaffar barn! Det gjorde vi. Vi behöver inte arbeta heltid båda två! Jag stannar gärna hemma med gullungen! Just nu går vi på öppen förskola. Där är vi med hela tiden och deltar aktivt. Man måste faktiskt ha tid för sina barn!

En eller fler kommentarer inväntar godkännande.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008