Hjalmar Söderberg:
Jag undrar nu icke längre över livets mening; men det är icke emedan jag tror mig ha funnit den.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Odens öga | Hem | Svensk kollektivism f… »

Yahoo ger Microsoft blodad tand

Steve Ballmer har fått nippran. Förslaget om att köpa upp Yahoo är ännu ett vansinnessteg i den riktning som Microsoft på senare tid har tagit för att säkra sin position på Internets mediamarknad. Mycket debatt har legat kring huruvida den multinationella jätten ska kunna införliva Yahoos tjänster med sina egna och om detta överhuvudtaget kommer att lyckas. Det går inte att sätta sig in i affären utan att först förstå vad Microsoft verkar ha i baktanken.

Web 2.0Allting började med explosionen av Web 2.0; YouTube, MySpace, Facebook och Digg slog igenom över hela världen. Datorn förvandades från en arbetsmaskin till ett socialt kommunikationsverktyg med mediafunktionalitet. Plötsligt skaffade alla sig en blogg, videodagbok, webbprofil och började rösta fram populära nyheter. Utvecklingen är i sig ganska självklar: låt massan invadera Internet och den kommer att förvandla en användbar informationskanal till en underhållningsstation för uttråkade idioter. Internet har blivit en plats för människor att uttrycka sitt ego på och få social bekräftelse av individer lika neurotiska som de själva.

Denna utveckling har givetvis varit ett gigantiskt bakslag för mediaindustrin: hur ska man nu kontrollera slavarna om de börjar producera sin egen media? Journalister och skribenter har börjat notera att kvaliteten på mediainformationen urvattnas och fördummas. Hela mediaimperiet håller på att förändras. Dock, trots alla farhågor från mediamogulerna i Amerika, kommer alla nyheter fortfarande huvudsakligen från redan etablerade företag. Det Web 2.0 har gjort är helt enkelt att skapa en social kult, ett mellanled, kring vad mediaindustrin än får för sig att producera. Järngreppet ligger alltså fortfarande hos de som producerar mediainnehållet.

Det som lockat entreprenörer till branschen är istället den guldgruva som öppnats upp. Facebook, för inte så länge sedan ett litet skolprojekt för amerikanska universitet, är i dag värt skrämmande höga belopp. Med andra ord finns här alltså pengar att tjäna; reklamintäkterna håvar in otroliga summor tack vare anstormningen av besökare över hela världen. Personerna som t.ex. driver Pirate Bay har inte blivit rika för ingenting; den sociala nätverksgimmicken är måhända en trend, men en ofantligt lönsam sådan, för den som vet hur man ska spela sina kort rätt.

Det är här som Microsoft-Yahoo-affären kommer in i bilden. Som alla har märkt håller Google på att svälja hela Internetmarknaden. Tack vare simpla, lättillgängliga och innovativa tjänster har den en gång lilla sökmotorn blivit ett finansmonster av otroliga proportioner. Microsoft, vars senaste operativsystem mer eller mindre verkar ha floppat, har sett på medan Google kammat hem mer och mer poäng. Till sist fick Ballmer blodad tand och gick officiellt ut med en ny företagsstrategi: Microsoft ska gå i täten tillsammans med andra mediaföretag och generera inkomster på samma sätt som Google och Facebook. Det är här som historien tar en absurd vändning.

Rent strategiskt ligger det en poäng i affären: Microsofts Internettjänster ligger efter. Yahoo har användarbasen och de tekniska möjligheterna för att kunna ge Microsoft skjuts i kampen om framtida webbaserade tjänster inom social kommunikation och mediahantering. Låt oss förbise vad konsekvenserna kan bli om dessa två företag faktiskt slås ihop och blir en enad kraft (för redan här kommer problem att uppstå; uppenbarligen arbetar dessa två företag på skilda sätt och kritiker har redan poängterar att många Yahoo-anställda inte ställer sig positiva till förslaget). Faktum kvarstår: detta är inte Microsofts territorium. Ballmer är fullständigt ute och cyklar. Han har sett sig blind på opportunism och tror att Microsoft kan bli det nya Google. Tänk igen.

Steve Ballmer och Bill GatesVad Microsoft behöver göra är att sluta jaga Web 2.0-trenden och istället fokusera på att producera funktionell mjukvara. Windows, trots att det aldrig har varit någon höjdare, verkade endast bli sämre efter andra SP:et till XP. Vista vågar man inte ens installera p.g.a. rädsla för alla övervakningstjänster och systemslukande effekter som ingen behöver. Bortsett från spelkonsolen Xbox så verkar Microsoft ha förlorat riktning över var företaget är på väg. Kanske bör man som konsument inte ens bry sig längre; BSD-alternativen blir successivt bättre och enklare att använda och är man endast intresserad av att arbeta med sin dator och inte förvandla den till en dejting-shopping-chat-maskin som står på dygnet runt, gör man antagligen ett gott val att undvika vad nu än Microsofts framtida loppspel till OS kommer att se ut som.

Vissa har spekulerat att det hela bara är ett eggande reklamtrick, andra tror att affären kommer att gå igenom men leda till en mindre katastrof. Ballmers utspel förvånar dock inte längre. Internet har blivit en kopia av vår ekonomi; uppbyggd på och reglerad av spekulation och finansiella trender. Det är den nya drogen för en rotlös generation androider utan personlighet och livsglädje. Istället har tillvaron förflyttats från verkligheten in i en virtuell värld av glamour och social bekräftelse. Alla mediaföretag är fullt medvetna om detta och gör därför allt för att kapitalisera på den nya teknologiska livsstilen, Microsoft inräknat. Om Yahoo kan göra den till en ny mediajätte att räkna med eller inte är snart föga intressant. Sajter som Facebook börjar redan att tappa trafik. Istället frågar vi oss när ett stabilt, säkert, funktionellt och enkelt operativsystem kommer att släppas, som åtminstone kan skänka det dagliga arbetet effektivitet och kraft. Hoppas kan man alltid.
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008