Arthur Schopenhauer:
Den som inte tycker om ensamhet kommer inte att älska friheten.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Danmark vill erbjuda … | Hem | Odens öga »

Reinfeldt förespråkade öppenhet

"Vi ska inte vara rädda för ett starkt Europa. Däremot för ett svagt." Retoriken i Reinfeldts anslag skaver i öronen. Det finns tydligen hela tiden någonting vi människor ska vara rädda för. Jag hör det gång på gång i tv, på radio och i nyheter. Ena dagen är det terrorister, den andra övervikt och nu ett svagt Europa. Rädsla är en känsla vi människor upplever i en situation då vi behöver slåss eller fly – då fyller den en konstruktiv funktion. Däremot är det ingen bra känsla att bygga samarbeten mellan länder på. Det är dessutom en känsla som ger fel signaler när Reinfeldt talar om EU:s öppenhet mot omvärlden. Likväl finns retoriken där i dag. Konsekvent används den av världens ledare när de vill få folk med sig. Rädslan för Saddams "massförstörelsevapen" användes effektivt av den amerikanska regeringen månaderna innan invasionen i Irak. Rädslan för nya terroristattacker har under de senaste åren förvandlat Storbritannien till ett gigantiskt "Big Brother" med sammanlagt ca 4,2 miljoner övervakningskameror.

En annan motsägelse i Reinfeldts anförande är förhållandet mellan öppenheten gentemot omvärlden och lobbandet för frihandelsförhandlingarna i WTO, en institution vars enorma inflytande över världens politiska förhållande i dagsläget på många håll har förödande konsekvenser i utvecklingsländer. Med sitt invecklade regelverk och sina kravfyllda medlemskriterier utestängs flera länder i dag medan andra direkt utnyttjas. Detta förhållande måste förändras, och regelverk och lobbyorganisationer inom WTO måste granskas innan det går att tala om öppenhet i detta sammanhang.

Schackpjäserna tornar upp sig och Reinfeldts liberala ståndpunkt förpliktigar honom att befästa strategiska positioner för Sverige i det växande skede EU befinner sig i. Ju fler länder som enar sig under den stjärnprydda blå flaggan desto lättare blir det att kontrollera och toppstyra Europa från Bryssel. Med centrala direktiv, pekpinnar och videokameror befäster man denna kontroll.
 
GD () (Webbadress)
26 februari 08 - 23:51
kommentera GD

En simpel, något ytlig, men helt korrekt analys. Det skrivs mycket bra på den här sidan.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008