Osama bin Ladin:
Varje stat och varje civilisation och kultur måste tillgripa terrorism under vissa omständigheter, med avsikt att upphäva tyranni och korruption.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Alkoholpolitiken är e… | Hem | Reinfeldt förespråkad… »

Danmark vill erbjuda gratis heroin till missbrukare

När det gäller radikala sociala reformer ligger alltid Danmark före Sverige, så även denna gång när en bred majoritet av det danska folketinget har lagt fram förslaget att erbjuda gratis heroin och metadon till tunga missbrukare. Förslaget möts givetvis med starka reaktioner i Sverige:

– En utomordentligt dålig idé som tyder på en stor okunnighet om hur det ser ut i det verkliga livet, säger Kerstin Käll, överläkare på beroendekliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Men faktum är att både Danmark och Sverige är ute och cyklar. Danmark har rätt i att de nuvarande metoderna att stävja drogmissbruken har misslyckats fatalt. Sverige har rätt i att göra samma missbrukare beroende av statligt subventionerade droger under "kontrollerade former" är ett dåligt skämt, som kommer att kosta samhället stora kostnader. Grundproblemet är att vi förutsätter att samhället överhuvudtaget ska acceptera drogmissbrukare.

HeroinmissbrukareDet finns ingen som helst anledning till varför vi ska hålla dessa människor vid liv, speciellt inte de tunga missbrukarna som kommer att spendera resten av sina liv i en sophög och skjuta tjack på fritiden. De kostar oss pengar, social misär och dekadens. Mitt förslag är enkelt men någorlunda mer kontroversiellt än det som genomförts i Schweiz och Tyskland: erbjud gratis heroin åt missbrukarna i obegränsad mängd, men neka samma människor all form av sjukvård och socialt skydd. Låt dem självdö.

Tanken om naturligt urval skrämmer många, inte minst de moraltanter som ska envisas med att inflika att det faktiskt går att "rädda" missbrukare. Det må vara hänt, men se det så här: om du är korkad nog att bli en drogmissbrukare är chansen relativt liten att du har en IQ över 120. Om du är så korkad att det blir en livsstil som du förväntar dig att friska, hälsosamma människor ska behöva betala för i form av skatter, misshandel och misär, platsar du i graven, inte i vårt samhälle. Faktum kvarstår: vi tjänar mer på att låta dessa människor självdö än att hålla dem vid liv därför att vår emotionella moral förpliktigar oss att rädda alla människoliv.

Vår egalitära och heliga ko är en börda som vi alla får smaka på. Ingen vill bo i ett bostadsområde där en korrupt hyresvärd hyr ut lägenheter åt missbrukare, kriminella, illegala flyktingar och annat slödder, som de facto är samhällsparasiter. Civilisationer har genom historien gått under just därför att de har misslyckats med att tämja parasiter. I samhällen som det svenska där det sociala skyddsnätet fortfarande är stabilt (trots att det var bättre för 30 år sedan), forplantar sig och frodas alltid dessa samhällsgrupper, därför de vet att ju fler de blir, desto svårare blir det för oss att säga nej.

Danmarks förslag är uppenbarligen skevt; att t.ex. dela ut gratis sprit i måttliga mängder till alkoholister skulle antagligen endast kosta samhället mer pengar. Samtidigt ligger den mest realistiska lösningen i just denna princip: låt alkoholisterna supa sig i graven och drogsmissbrukarna slockna bort i gränderna. Kvar blir arbetet att sopa undan restprodukten och bränna allting i en gemensam avfallsplats, som sedan kan användas till mylla och jord för att plantera vackra blommor och växter istället. Kretsloppet är därmed upprätthållt på samhällsnivå och alla blir glada - levande som döda.
 
Maximus ()
27 februari 08 - 00:30
kommentera Maximus

Underbar läsning!

Fredrish
27 februari 08 - 05:56
kommentera Fredrish

Som vanligt en ypperlig artikel. Det enda jag reagerade på var din parallell mellan låg intelligens och drogmissbruk.

I min mening är inte låg intelligens alltid synonymt med drogmissbruk; det skall inte förnekas att de flesta människor som hamnar i dylika kretsar är duktigt dumma, men att låta samtliga av dem självdö vore ett misstag, i alla fall med tanke på hur samhället är utformat idag. En del intelligenta hamnar i vilket fall i missbrukarträsket, vare sig det rör sig om alkohol eller heroin, som ett resultat av den deterministiska livssituation den senmoderna människan befinner sig i. En människa utan nämnvärt välutvecklat intellekt sväljer med hull och hår den rådande samhällsordningen, i diametral motsats till de som har något innanför pannbenet; de kanaliserar antingen sitt missnöje och sin vrede till kreativ energi i form av intellektuell stimulans i varienda former, eller så hänger de sig själva åt nattsvart fatalism och flyr undan sina kvarvaranda år i drogernas djup.

Sen beror hela frågans utslag på ur vilket perspektiv man granskar den. Från det nuvarande samhällets perspektiv synes det relevant att "rädda" de som kan räddas undan missbruket, men granskat ur det tilltänkta samhällets perspektiv – d.v.s. ett organiskt och välfungerande samhälle – är det med största sannolikhet bara avskum som hamnar i drogträsket i vilket fall.

För att idra en parallell vill jag minnas att grundaren av ANUS, S.R. Prozak, själv var tung narkotikamissbrukare i sin ungdom.

Alexis
27 februari 08 - 14:43
kommentera Alexis

Vad jag påstår i den här artikeln är att tungt, kroniskt drogmissbruk antagligen i de flesta fall är synonymt med brist på högre intelligens. Det innebär inte nödvändigtvis att motsatsen är sann, d.v.s. att låg intelligens = drogmissbruk.

Givetvis kan intelligenta människor hamna i drogträsket (behöver inte ens gälla den typen av droger), men det är omöjligt att genomföra en större samhällsförändring utan att några goda människor stryker med. Om vi är så känsliga, kommer vi in på samma bana som vi är nu, d.v.s. vi vågar inte agera därför vi är rädda att en liten utsatt individ ska bli orättvist behandlad.

Som nihilist försöker jag tänka så här: jag bryr mig inte. Kanske stryker jag med? Spelar mindre roll; huvudsaken är att vi blir av med överflödiga människor som bara äter upp samhället inifrån.

Erik
03 mars 08 - 04:33
kommentera Erik

Alexis.
Min fråga är då varför du skall bry dig om en starkt/perfekt samhälle utan “slödder” och överflödiga människor. Sen undrar jag också varför en intelligent människa skulle vara god (gentemot en ointelligent).

Alexis
03 mars 08 - 05:35
kommentera Alexis

Jag bryr mig därför jag vill inte leva i ett samhälle där antalet slödder växer och växer. De skapar problem, tär på resurser och leder till dekadens.

En intelligent människa är inte nödvändigtvis “god” (definition?), men det är en positiv förmåga hos en individ som vi bör eftersträva. Korkade människor kan vara snälla men ställa till med problem.

Traditionalist () (Webbadress)
28 april 08 - 03:20
kommentera Traditionalist

“Jag bryr mig därför jag vill inte leva i ett samhälle där antalet slödder växer och växer. De skapar problem, tär på resurser och leder till dekadens.”

EXAKT!!!

Petter
21 mars 09 - 05:58
kommentera Petter

Så lösningen enligt dig, Alexis, är att låta alla som är tillräckligt “ointellegenta” och testar droger och sedan fastnar i ett missbruk, dö? Var finns moralen i det? Det kommer alltid finnas problem i samhället men att tänka “skit i dem, låt dem dö” är inte rätt lösning. Ska man låta alla som har AIDS dö också, eftersom de var “dumma nog att ha oskyddat sex”?
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008