Joseph Conrad:
Vi lever som vi drömmer - ensamma.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Med DO som vapen | Hem | Danmark vill erbjuda … »

Alkoholpolitiken är ett misslyckande

I den svenska politiken finns det huvudsakligen två läger: socialisterna, som skyller alla problem på sociala orättvisor och vill lösa dem genom att sätta oss i beroendeställning till staten, och liberalerna, som i sin tur aldrig får nog av privatiseringar och därför tvingar oss in i ekorrhjulet av karriärsklättring. Det är väl därför knappast förvånande när socialdemokraten Thomas Östros föreslår en skattehöjning av alkoläsk för att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar.

AlkolangningFörslaget reflekterar en grundläggande brist på förståelse för varför människor i allmänhet dricker och hur man ska motverka liknande fenomen bland ungdomar som vandalisering, mobbing, rasism och misshandel. För det första är det banbrytande löjligt att gå till attack mot så kallad "alkoläsk". Förutom det faktum att man måste vara tappad bakom en vagn för att lägga pengar på syntetiskt sockerblask, utgör alkoläsk knappast någon "inkörsport" till annat än mer Coca Cola och Fanta. Det ungdomarna super är öl och ren sprit som vodka. Den oskyldiga drömmen om tonåringen, ovetandes om starka spritdrycker (?), som plötsligt får syn på en fruktdryck med 3,5% alkohol och därefter börjar att kränga hela ölflak, är nog inget annat än en socialdemokratisk konstruktion.

Alkoläsk i just detta sammanhang verkar kunna liknas med våld i TV-spel och rosa snusdosor: lätta saker att skylla på om man inte vill ta tag i de verkliga problemen. Sanningen är att de flesta tonåringar vid tidig ålder antagligen redan har kommit i kontakt med starköl, vodka eller liknande. Att supandet i dag är ett folkhälsoproblem är ett faktum, men frågan Östros ställer sig är fel. Konsumtionen kommer inte att minska för att vi reglerar priset på en vara, eftersom det knappast är priset som är motivationen bakom varför ungdomar handlar starksprit (lägg märke till att alkoläsk endast säljs [lagligt] på Systembolaget, där ungdomar inte får lov att handla). Frågan om varför ungdomar i dag super kan lika gärna ställas till hela den svenska befolkningen, oavsett åldersgrupp.

Svaret vi kommer att få är en blandning av lättja/tristess, festtillbehör, tradition och personliga problem. Sanningen är att vi dricker för att fly verkligheten. Precis som med TV, datorspel, heroin, sex och kontorsarbete, har alkoholen en förmåga att bedöva våra sinnen och rikta vår uppmärksamhet mot en falsk trygghet, som vi tror oss kunna använda temporärt för att ändra verkligheten och göra saker bättre. Anledningen till att tryggheten är falsk ligger i själva konsumtionens natur: vi super inte oss redlösa varje helg för att vi inte har lärt oss någonting. Tvärtom; alla är fullt medvetna om att när vi vaknar upp söndagmorgon med huvudvärk på en nerspydd madrass är det dags att gå tillbaka till den trista, kalla vardagen med allt vad detta innebär.

UngdomssupandeDärför super vi: för att kunna stå ut och fortsätta slava. Alla slavar under någonting i dag; en tyrannisk chef, en oempatisk man eller hustru, ett plågande förflutet, en vilja till att bli en del av den sociala samvaron; ett hårt och hänsynslöst samhälle. Spriten får oss att tillfälligt glömma bort alla livets bekymmer och hitta tillbaka till den period i livet när moraliska och sociala restriktioner inte betyder så mycket; kort sagt, när vi är barn. Samtidigt är fenomenet, inte minst bland ungdomar, ett socialt sådant som vill att omgivningen ska hantera vardagen på samma sätt. Av denna anledning är det mindre kul att supa ensam: det förstärker endast självmedvetenheten om att vad man ägnar sin tid åt egentligen är patetiskt.

Ingenting av detta har politiker som Östros riktigt förstått. Av samma anledning misslyckas dem därför även med sina anti-drogkampanjer, sina anti-våld protester och sina anti-rasistiska demonstrationer. De inte förstått de psykologiska, sociala och samhälleliga motivationerna till varför människor i dag beter sig som dem gör. I politikerns ögon är finans svaret och lösningen på allt. Men bakom den glimmande fasaden av skattehöjningar, polisiära styrkor och utrikespolitiska sanktioner, döljer sig ett nattsvart folkhem i tyst men absolut dekadens.
 
Niklas (Webbadress)
03 mars 08 - 01:24
kommentera Niklas

Varför ska alkohol aldrig diskuteras utifrån fakta och vetenskap utan enbart utifrån gissningar och egna idéer? All forskning visar att priset på alkohol är en av de mest effektiva instrumenten för att minska alkoholkonsumtionen. Högt pris leder till sänkt konsumtion och det påverkar framförallt priskänsliga grupper, som t.ex. ungdomar. Detta är inget som socialdemokraterna har hittat på utan även något som t.ex. Världshälsoorganisationen ställer sig bakom.

Sedan bör man naturligtvis även ta tag i bakomliggande orsaker till drogbruk, men det ena behöver inte stå i motsättning till det andra.

Alexis
03 mars 08 - 05:39
kommentera Alexis

Minska alkoholkonsumtionen för vilken åldersgrupp då? Åter igen: ungdomar får inte handla på systemet. I dag importeras det mängder med billig sprit från Tyskland och Danmark. Om langningen via systemet hade minskat är diskutabelt.

Om vi inte konsumerar sprit, konsumerar vi någonting annat. Det psykologiska beteendet är fortfarande där och det är främst det som jag vill peka på i den här artikeln.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008