August Strindberg:
Det var inte segern jag ville åt, det var kampen.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Catfight: Två religio… | Hem | Alkoholpolitiken är e… »

Med DO som vapen

Maciej Zaremba skriver i Dagens Nyheter om hur lagen om likabehandling av studenter vid högskolan (SFS 2001:1286) - som skall "motverka diskriminering på grund av könstillhörighet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder" - har vänts från att vara en lag tänkt att motverka diskriminering, till att bli ett vapen för vem som helst att utnyttja på vägen upp i karriären. På Lärarhögskolan t.ex. är det fullt tillräckligt att DO-anmäla sin lärare om man inte kan språket tillräckligt väl, med argumentet att man diskriminerats för sitt ursprung. Klarar man inte något (ibland centralt) i en utbildning, kan man ändå få slutexamen eftersom lärarna känner sig hotade av diskrimineringsanmälan. Skolan i sig går fri och häxjakten har bara börjat.

Ser vi till historien är det knappast något nytt fenomen. En renhetslära - i det här fallet den om att grupptillhörighet inte skall vara avgörande för framgång – skapas, där ett orealistiskt mål proklameras, och man gör allt i sin makt för att polera sina samveten och vår yttre verklighet rena för att ge oss bilden av att vi har skapat ett gott samhälle där ingen lämnas utanför.

Människan mot elementenMen det krävs inget geni för att förstå att situationen så småningom kommer att utnyttjas. Ytan är spegelblankt putsad, men vad människor egentligen tycker och tänker avslöjar inte ekvationen. Alla människor är inte genomgoda varelser som vill väl, särskilt inte politiker - det visade Machiavelli redan i början av 1500-talet. Därför blir situationen så som Zaremba visat.

Men hur skulle detta maskineri kunna fortgå om nu vanliga, maktlösa medborgare är de som drar nytta av det? Politikerna skall väl kunna reglera det där? Om inte … om det inte är just politikerna som tjänar på det. Och visst gör de det: I den cirkus som kallas partipolitik har man stora chanser att göra sig populär inför nästa val om man glänser med lite spelad välvilja, och gärna med löften om bättring.

När SFS 2001:1286 och liknande lagar stöds av både regering och de "diskriminerade", rör vi oss i en mycket bestämd riktning. Det är inte formellt uttryckt, men den oskrivna lag man skriver under på säger att kompetens är dåligt och att minoriteter alltid är bättre (så länge de är inkompetenta), helt enkelt för att det är motsatsen till det gamla "förtrycket". Med kursen utstakad anpassas vi först psykologiskt och sedan reellt efter detta ideal.

7 § säger:

En högskola får inte missgynna en student eller en sökande genom att behandla honom eller henne sämre än högskolan behandlar, har behandlat eller skulle ha behandlat någon annan i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med könstillhörighet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.


Sakta men säkert omvandlas lagen om likabehandling av studenter i två omgångar i våra sinnen:

1) Först till "Ursprung inte skall vara avgörande" – Vilket betyder att även om t.ex. maorier generellt har svårare för matematik än en svensk, så skall vi minsann se till att resultaten blir desamma för båda. För som vi sade (eller tänkte): ursprung skall inte vara avgörande.

Då är steget inte långt till en formulering som hävdar att

2) "Alla av annat ursprung skall ha förmåner". ("En lärare säger till mig att han numera tänker sig för innan han påpekar språkfel om studenten inte är född svensk.")

Omvänd diskriminering, ja, för sådan är jämlikhetssträvandets metod för att väga upp ojämnheterna. Det här händer i våra huvuden först, men står på papperet i morgon.

Det man (förhoppningsvis) egentligen vill är att visa att kompetens på ett individuellt plan är oberoende av ursprung. Det kan jag skriva under på (för det är inte detta som är det mångkulturella problemet i sig). Men även det politiskt korrekta samhället fäller krokben på sig självt när man låter tanken om jämlikhet förvrängas å det absurda och orealistiska.

Vi tänker det för att politikerna vill det, och det tillåter politikerna att ändra i lagstiftningen även på riktigt. Politikerna vill det för att det ger dem fördelar, och vi vill det för att vi inte tänker längre än näsan räcker. Och det möjliggörs genom ett demokratiskt system. Cirkeln är sluten.
 
Mikael
21 februari 08 - 04:54
kommentera Mikael

HAHAHAHA! Tsunamijävel!? Obetalbart! Jag trillade nästan av stolen!
Utevecklingen är skrämmande. Framför allt att lärarna låter sig tystas och att högskolan betalar ut skadestånd.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008