Marcus Aurelius:
Den äregirige söker sitt goda i en annans beteende emot honom, den njutningslystne i sina egna lidelser, den förnuftige i sina egna gärningar.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Varför vänstern blev … | Hem | Med DO som vapen »

Catfight: Två religioner

En 19-årig muslim, Rita Hayatlah, sökte jobb på sliskpalatset McDonald’s, men enligt hygienreglerna får hon inte bära långärmat – något hon hävdar att hon måste med hänvisning till sin religion, och därför blir hon heller inte anställd. Som resultat kontaktar Hayatlah diskrimineringsombudsmannen - "buss på".

Vilka regler som skall gälla är svårt att veta och man bläddrar i sina böcker:

[I] lagen står det att arbetsgivare inte får tillämpa bestämmelser som missgynnar personer med "en viss etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning". Undantaget är om bestämmelsen kan motiveras för att uppnå ett "berättigat mål".

Samtidigt finns regler och riktlinjer från svenska myndigheter om hygienen inom en rad områden, som till exempel sjukvården och restaurangnäringen.

I en EU-förordning står att anställda ska ha god personlig hygien och bära lämpliga kläder, men fler detaljer än så ges inte. Det lite komiska är den islamiska motsvarigheten:

Suror kontra lagbalkarI Koranen anges att kvinnor och män skall klä sig anständigt. Kvinnor skall inte visa mer av "sina begär" än vad som är "synligt". De skall bära "khimar" och "jilbab", men vad de orden egentligen åsyftar är det ingen som vet. Där tar haditherna vid, d.v.s. de traditionella berättelserna om Muhammed och hans lärjungar. "Fler detaljer än så ges inte".

Vi talar om två religioner med stora luntor heliga skrifter, men ingen som kan hänvisa till mer flexibelt vett. Det finns en nackdel hos religioner som uppkommer ur stela regelverk, samtidigt som det finns förklaringar: judendomen t.ex. uppkom ur desperata förhållanden, och islam är troligen ett resultat av stammarnas upplösning i den atomiserande stadskulturen, som man reagerade på genom dels jämlikhetssträvan och medlidande, och dels genom strikta regelsystem i det tidigmuslimska Mecka och Medina (inte sällan med hänvisningar till Ibrahim (Abraham), Isa (Jesus) m.fl.).

Och Sveriges Rikes Lag? I stort sett ett arv från samma håll. Vi har inte 613 mitzvot att hålla reda på och tolka, men tusentals paragrafer att följa. En tom stadskultur är det vi har blivit, och flexibelt tänkande i en överbefolkad stad är inte till att tänka på. För att återknyta till Rita Hayatlahs öde, så får man väl åtminstone gratulera henne för att även hennes nya hemland sitter hukade över "Du skall…" och "Du skall icke…". Men det finns till synes ingen tydlig mitzvah, âya eller paragraf bland alla dessa som säger: "Nej, kulturerna passar inte tillsammans!"
   
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008