Marcus Aurelius:
Den som ser det nu existerande har sett allt som har existerat och någonsin kommer att existera. Ty allt är av samma väsen och form.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Intoleranta liberaler… | Hem | Demokrati hotas av ok… »

Skandinavisk skillnad

Det är en sak att jämföra svenskens lynne med spanjorens eller kinesens eller arabens eller amerikanens. Där märker vi fort stora kulturella skillnader, vad som är socialt accepterat och hur vi beter oss sinsemellan. Men hur är det då med exempelvis en dansk persons mentalitet jämfört med en svensks? Kan det vara så stort skillnad? De är ju praktiskt taget våra bröder, eller hur? De av oss som välsignats med syskon vet att även om vi har samma ursprung, så är olikheterna likväl ofta en orsak till konflikter och missförstånd.

Det är intressant att undersöka hur vi svenskar är som människor i förhållande till andra, men personligen tycker jag nästan att det är särskilt spännande att jämföra oss med just våra grannländer. Vi tre folk – svenskar, danskar och norrmän – som är så lika i grunden, är ändå så olika. Vad är det egentligen för olikheter vi utvecklar när vi likt enäggstrillingar väljer att på var sitt håll företa en resa till olika platser med olika omgivningar? En tog sig till bergen och fjordarna i nordväst, en annan till de kluvna lågländerna i sydväst och en sista till de kuperade skogsområdena i öst. När dessa förutsättningar format dem efter lång tid och de träffas på nytt, hur fungerar kommunikationen?

Exportrådet i Danmark har enligt Dagens Nyheter gjort en studie kallad "Skillnader mellan dansk och svensk förhandlingsstil" som i princip visar att risken att affärer mellan svenskar och danskar går i stöpet främst beror på att man underskattar de kulturella skillnader som faktiskt existerar. Dan Rosenberg - mannen bakom studien - ger oss inte bara kalla fakta, utan också en intressant förklaring på hur skillnader i förhandlande i de två länderna har uppkommit:

Man måste ha ett historiskt perspektiv. Danskarna är ett handelsfolk i botten, medan svenskarna har en industrihistorisk bakgrund med bruk och ingenjörer som har styrt mycket. Handlaren vill köpa billigt, sälja dyrt och göra snabba affärer. Ingenjören tänker i processer och långsiktighet och kan inte ställa om produktionen snabbt. Sådant präglar ledarskapet än i dag.


Sverige, Norge, DanmarkAtt dansken i regel är en mer flexibel individualist och svensken en planerande kollektivist bekräftas av författarinnan Kirsten Weiss bok "Når vikinger slås". Sådana skillnader kan förstås leda till missförstånd när de möts, och därför kan vi måhända inte förvänta oss att kutymen skall vara "som vanligt" när vi tar en tur över till Köpenhamn. Troligen var vi mycket mer lika varandra kring vikingatiden och ännu längre tillbaka, men alla tre skandinaviska länder har ständigt varit på väg i olika riktningar och i färd att utforma ett allt mer eget sätt att vara.

Att dansken alltid kommer vara mer lik oss än en italienare kan vi nog hålla för heligt, och i en globaliserande värld är det för våra gemensamma intressens skull troligen viktigare att vi arbetar med norrmän och danskar än med japaner och argentinare, men trots att vi har samma arv, så har vi aningen olika intressen som vi måste respektera. Vi är bröder, och skall känna oss som bröder, men med allt vad det innebär. Metaforen tycks fungera väl rent historiskt: När våra länder tog sina första steg mot tillståndet som nationalstater, låg vi ständigt i luven på varandra, kom väl överens ibland men krigade annars jämt och ständigt, så som småsyskon brukar göra. Sedan mognar man så sakteliga, och rätt vad det är dyker en oskriven överenskommelse upp om att "nu bråkar vi inte mer, nu är vi ju vuxna". Det var väl lite så man kan tolka skandinavismen under 1800-talet. När man väl "slutit fred" får man dock inse att man ser åt olika håll. Man hälsar på och umgås ibland, och talar om saker man har gemensamt, och man samarbetar i sådant som rör oss alla tre. Men längre än så bör vi nog inte dra det – vi är trots allt tre olika folk.
 
helene
10 februari 08 - 03:01
kommentera helene

Ja, så kan man ju filosofera. Det är lätt och behagligt att säga att vi inte ska prata om sånt vi inte tänker lika om. Tyvärr (?) går vår värld inte i den riktningen, utan snarare blir det allt mer viktigt att enas över gränserna. Och vilka länder gränsar till oss, och vilkas, ibland motstående, intressen bör vi främst försöka förstå och kommunicera om?

Såväl ifråga om affärer som politik måste man förr eller senare inse att även obehagligheter måste upp till ytan. Vänskapligt och smickrande diplomati kan vara en god inledning, men självklart ska vi ha ryggrad att stå för våra krav, synpunkter och gränser när sakfrågor eller procedurer kommer upp till diskussion.

I DN’s artikel talas om flygbolaget SAS som ett föredöme när det gäller insikten om olikheter och det “omöjliga” i att arbeta över de skandinaviska gränserna i ett bolag. Bullshit och feghet tycker jag. Problemen finns kvar och resutlatet blir sämre för varje gång man smiter från den insikten. Bättre vore att tala klarspråk och ha en ledning som vågar sätta ner foten när suboptimerande småaktighet och nationella barnsligheter sätter stopp för ett konstruktivt och framgångsfrämjande samarbete. Det finns välkända och effektiva sätt att ta beslut och använda sanktioner mot de delar av en verksamhet som inte samarbetar för hela företagets bästa. I SAS fall skulle danskarnas eviga bråkmakeri ha stävjts genom att de för varje ny konflikt tas ifrån flyglinjer och arbetstillfällen.

Alexis
10 februari 08 - 07:51
kommentera Alexis

Du kan inte utradera kulturella skillnader, men du kan lära dig att förstå och hantera dem bättre. Antagligen är det det du ville ha sagt?
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008