Johann Wolfgang von Goethe:
I politiken liksom på sjuklägret kastar sig människorna från den ena sidan till den andra för att ligga bättre.
om
nihilism
kultur
propaganda
XML: RSS-flöde

Svenska Nihilistsällskapet
© 2006-2014
Med upphovsrätt

« Försvaret och konflik… | Hem | Intoleranta liberaler… »

Övervakning ska rädda oss från intern ondska

Ett tydligt tecken på att det svenska samhället håller på att falla sönder inifrån är den senaste trenden att kameraövervaka utsatta platser. Miljontals kronor läggs på att installera och underhålla ett framväxande storebrorssamhälle, som om vi inte hade nog med funktionalistisk byråkrati. Människors rädsla och oro stillas för stunden - nu blir i alla fall vandalisterna och misshandlarna filmade innan de begår sina brott. Vilken tur!

När Platon beskrev hur demokratier alltid utvecklas till smygtotalitära regimer, dokumenterade han samma förlopp som alla västerländska samhällen just nu går igenom. På grund av att vi saknar konsensus över hur samhället ska ordnas och styras, kommer vi endast fram till att vi samtycker till att inte samtycka. Den etnokulturella sammanhållningen förnekas och bryts systematiskt ner till atomiserad individualism, som ytterligare föder social distansering mellan människor. Där spricker bubblan.

Demokratins metod att lösa problem

Ett samhälle som inte är starkt sammansvetsat faller alltid offer för fiender. Men till skillnad från vad dagens USA-retoriker tror, handlar det oftast inte om en yttre fiende (terrorister, islamister, nazister, smurfar), utan en inre sådan. Vad innebär detta? En inre fiende betyder att det finns ett inre beteendemönster eller en inre samhällsdesign som har fallerat. I vårt fall rör det sig om en blandning av globalisering, massvälde, korrupt ledarskap, materialism och ett välfärdssystem som håller på att kollapsa under sin egen vikt.

Det är här som brotten kommer in. Ett upplöst samhälle där invånarna endast ser till sina egna behov och samtidigt erkänner alla individer som viktiga, blir ett lätt byte för de växande segment av befolkningen som alltid frodas i lättsamma förhållanden: kriminella, parasiter, drogmissbrukare, misshandlare, rånare, bedragare och lögnare. De lever på att suga samhället på resurser och vet att det är fritt fram, eftersom det inte finns en enad kraft som hindrar dem från att begå sina brott.

Att börja övervaka symptomerna av ett samhälles förfall är som att jaga flugor med hagelgevär: det låter mycket och imponerar på många, men flugorna kommer att dyka upp igen. Ännu mer bisarrt blir det när liknande förslag läggs fram av inte mindre än liberala Folkpartiet. Handlade inte liberalism om individuell frihet? Inte i demokratier; genom att ge frihet åt alla människor, inklusive de destruktiva elementen av ett samhälle, tvingas staten att kompensera med mjuktotalitära metoder som övervakning, åsiktsregistrering och dogmatism. Allt detta känner vi igen från dagens svenska samhälle: mångfaldsuppdrag, jämställdhetskrav, människors lika rätt, individuell frihet etc. Välljudande fraser för slaven som inte inser att han eller hon bara är en tjattrande hamster i ett stort hjul, som snurrar ju mer vi tjattrar och surrar. Demokratin belönar debatten och ineffektiviteten som slutmål i sig.

– Innan vi hade kamerorna var det hemskt. Om någon glömt en bandspelare framme betydde det ett krossat fönster. Varje lov rök något fönster – nu är det ingenting, säger Nabil Belkacem, it-tekniker på skolan.


Nabil Belkacem kan vara lugn; våldet kommer inte att försvinna, eftersom orsaken till problemen kvarstår. Sakta men säkert förlorar vi allt vad personlig integritet heter, samtidigt som dessa begrepp tvingas att genomgå omdefiniering och passa den framtida utvecklingen vi går mot. Orwell hade rätt, han var bara 24 år för tidigt på det.
 
L.N.
26 mars 08 - 12:27
kommentera L.N.

Det enda som kan sägas; Orwell var snarare en optimist.
  
Kom ihåg personlig information?

Din kommentar kommer att synas på sidan när kommentaren har godkänts av redaktör.Underrätta:
Göm e-post:

Fotnot: Alla HTML-taggar förutom <b> och <i> kommer att tas bort från din kommentar. Du kan skapa länkar genom att skriva webbadressen eller e-postadressen i kommentarfältet.

Kategorier

Senaste kommentarer


Asdf om
8 saker en nihili…:

Jag kan inte sluta vara bitter över de troende människor som …
Jonas om
Min vilja är mitt…:

Sunshine triumferar i kommentarfältet! Det konstlade språket …
Patrik om
Lars Molin - Zoom…:

Jag komer ihåg TV-serien Zoombie som jag såg för exakt 30 år …

Community

Arkiv

01 jan - 31 jan 2009
01 dec - 31 dec 2008
01 nov - 30 nov 2008
01 okt - 31 okt 2008
01 sep - 30 sep 2008
01 aug - 31 aug 2008
01 jul - 31 jul 2008
01 jun - 30 jun 2008
01 maj - 31 maj 2008
01 apr - 30 apr 2008
01 mar - 31 mar 2008
01 feb - 29 feb 2008
01 jan - 31 jan 2008